Adapazarı Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü tarafından düzenlenen Şubat ayı kültür ve sanat etkinlikleri, 1950’li yıllarda Kahramanmaraş Lisesi’nde hayatları kesişen ve sonrasında birbirlerinden ayrılmayan, “Yedi Güzel Adam” olarak bilinen yürekli şair ve yazarlardan hayatta olan tek Öykü Yazarı Rasim Özdenören’in “Edebiyata ve Tefekküre Adanmış Bir Ömür”adlı söyleşisi ile devam etti.

Özdenören’e yoğun ilgi gösterdiler

Orhangazi Kültür Merkezi’nde vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği söyleşiye, Vali Ahmet Hamdi Nayir, Vali Yardımcısı Mehmet Fatih Çiçekli, Sakarya Eski Vali Yardımcısı Orhan Alimoğlu, Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu, Başkan Yardımcıları Hilmi Kızılcık, Fatih Çelikel ve Yusuf Özden, Sakarya Üniversitesi Rektörü Fatih Savaşan, AK Parti Adapazarı İlçe Başkanı Metin Kurtuluş, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Musa Zor, Adapazarı İlçe Milli Eğitim Müdürü Coşkun Bakırtaş, STK temsilcileri, belediye meclis üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Yedi güzel adamı anlattı

Moderatörlüğünü Sakarya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Yılmaz Daşçıoğlu ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Hüseyin Yorulmaz’ın yaptığı “Edebiyata ve Tefekküre Adanmış Bir Ömür”adlı söyleşide konuşan Usta Öykü Yazarı Rasim Özdenören, 1950 yıllarda Kahramanmaraş Lise’sinde hayatları kesişen ve sonrasında birbirlerinden ayrılmayarak hayata karşı belli bir duruş sergileyen yedi güzel adam; “Sezai Karakoç, Nuri Pakdil, Akif İnan, Erdem Bayazıt, Alaaddin Özdenören, Rasim Özdenören, Cahit Zarifoğlu” ve hayata bakış açılarını anlattı.

Dostluklar konuşuldu

Türk edebiyatına damga vuran yedi güzel arkadaşın edebiyat ile başlayan ve edebiyatla devam eden dostluklarının konuşulduğu söyleşide Özdenören, “Yedi güzel adam şiirini yazan Cahit Zarifoğlu’nun bu şiirini anlamak için önce Zarifoğlu’nun kendi yaşantısını bilmek gerekiyor. Zarifoğlu, çocuklar için yazdığı kitap ve oyunlar onun ne kadar zarif bir insan olduğunun göstergesidir.Çocuklara yazmak çocukça iş değildir.Kendine mahsus yöntemleriyle çocukların kalbine girerdi.Bu herkesin kolay başarabileceği bir marifet değildir” dedi.

Ahlaklı olmak

Yedi güzel adamın ağabeylerinden olan Nuri Pakdil’i anlatan Özdenören, “Pakdil bir tavır adamıdır.Hafızalarımıza adını öyle yazmıştır. Kudüs’ü çok severdi.Kudüs şairi olarak tanındı. Kudüs ona annesinin bir vasiyetiydi. Kudüs’ü kurtarmak gerektiğini annesi ona her fırsatta söylerdi. Tavır adamı olarak bilinirdi ama hiçbir zaman nasihat etmezdi. Tavırlarıyla size ne yapılması gerektiğini anlatırdı. Asla yüzünüze vurmazdı.Bir yanlış gördüğünde sadece daha ahlaklı olmamız lazım der onu tavır ve davranışlarıyla ifade ederdi.10-15 yıl hayata küsmüştür. Daima sembollerle konuşmuştur. Sükût dönemi 10 yıl sürdü dönemden sonra yazdığı ilk kitabı Sükût oldu. O suskunluğuyla tefekkür etme fırsatı veriyor. Yani kâinatı, varlıkları, doğayı, kendini ve Allah'ı düşünerek, O'nun yarattığı varlıklardan, kâinattaki eşsiz mükemmellikteki düzenden ders çıkarmaya çalışıyor” şeklinde konuştu.

Müslümanca yaşamak

Batı emperyalizmine karşı kendilerini İslamcı olarak öne çıkarmak istemeleri ile ilgili konuşanÖzdenören, “Anladık ki hata yapmışız. İslamcı olmakla Müslüman olmanın çok farklı olduğunu anladık. Sonra Müslüman kelimesini kullanmaya başladık. Müslümanca düşünme Müslümanca yaşamayı dava edindik. Kelimeyi boykot etmedik. Zaman zaman levhalarda yabancı kelimelere tepki gösterenler oluyor. Bana göre neden kaldırılsın ki eğer onun hitap ettiği bir kitle varsa neden kaldırılsın. Kalem kelimesi Arapça’dır. Devlet dairesini teşkil eder. Biz de madem kendimizi yeni nesle ifade edeceğiz yeni dili kullandık. Latince, Türkçe, Arapça kullandık. Kelimeler dile zenginlik katar. Yeter ki, içselleştirilsin. İslam’a karşı çıkanlar İslam’ı anlamadığı için karşı geliyor. Anlasa böyle de bir şey varmış diyerek tanımaya çalışır.”dedi.Özdenören bir öğrencinin bize tavsiyeniz ne olur sorusuna,  “Yaptığınız işte en iyi olmak için gayret edin” dedi.

Başkan Işıksu’dan teşekkür

Program sonunda Yazar Özdenören ve Moderatörler Prof.Daşçıoğlu ve Dr. Yorulmaz’a teşekkür eden Başkan Mutlu Işıksu, “Ülkemizin en önemli edebiyat insanlarından ve 7 güzel adamdan biri olan çok kıymetli Rasim Özdenören'e şükranlarımızı sunuyor, büyük ilgi gösteren Adapazarlı hemşehrilerimize çok teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı. Yazar Rasim Özdenören, hediye takdimlerinin ardından kitaplarını imzaladı.