Adapazarı kültür sanat

Adapazarı Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü tarafından düzenlenen Ocak ayı kültür sanat etkinlikleri kapsamında Ortadoğu Araştırmaları Merkezi (ORSAM) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Uysal’ın katılımlarıyla İl Halk Kütüphanesi Konferans Salonunda “Libya ve Doğu Akdeniz Meselesi” konferansı gerçekleştirildi. Konferansı Adapazarı Belediyesi Başkan Yardımcıları Hilmi Kızılcık, Fatih Çelikel ve Yusuf Özden, AK Parti Adapazarı İlçe Başkan Yardımcısı Sabahattin Çakar, Belediye Meclis Üyeleri Nilgün Akman ve H. Metin Müftüoğlu ile çok sayıda davetli takip etti.

Misakı milli vizyonu

Misakı Milli Vizyonu ile ilgili düşüncelerini aktararak konferansına başlayan Prof. Dr. Ahmet Uysal, “Ortadoğu vizyonum, Misakı Milli Vizyonudur. Türklerin ve Müslümanların birlikte yaşadığı topraklar bölünmez bir bütündür. Bugün de Libya sorununda, hem Libya hem kendi hem Türkiye lehine politikalar geliştirmeye başladı. Bölge halkları kendi haklarına kararlarına kendileri karar verebilseler, biraz demokrasi olsa, yabancılar karar vermese, durum çok daha farklı olacak” şeklinde konuştu.

Tekerrür eden tarih

Arap, Kürt ve Türklerin arasında bir sorun olmadığına dikkat çeken Prof. Uysal, “Bizleri birbirine düşman edip zayıflatma çabası her zaman olmuştur ve bugün de devam etmektedir. Tarih her zaman tekerrür etmektedir. Tam 500 yıl önce böyle bir tablo vardı dünyada, Osmanlı yeni yükseliyordu. Batı İslamiyet’ten öğrendiği Endülüs üzerinden öğrendiği bilgileri teknolojide kullanıyordu ve dünyaya yayılıyordu. Haçlı Seferleri ve Coğrafi keşif ciddi bir tahribat da oluşturdu. Böyle bir ortamda deniz yolları çok önemli olmuştu. Bugün de aslında benzer tabloları görebiliyoruz” diye konuştu.

Türkiye’den önemli hamle

Libya ve Doğu Akdeniz Meselesinin çok önemli olduğunun altını çizerek ayrıntılı bilgiler veren Prof. Uysal konuşmasının son bölümünde ise, “Libya’da Darbeci General Hafter’i ne kadar savaştırırlarsa Libya o kadar güçsüz olacak ve kullanılır kıvama gelecek. Türkiye burada meseleyi çok iyi analiz etmektedir. Kıbrıs Türklerinin de hakkını korumaya çalışıyor Türkiye. Bunu yaparken de Libya halkını da koruyor.Egemenlik sadece karada değil, denizde hatta uzayda dahi önemli. Türkiye, egemenlik ve gelecek için önemli hamleler yapmaya devam ediyor. Türkiye devreye girince sömürgecilerin tezgâhı bozuluyor. Tarihinden dersler alarak Türkiye’nin hamlelerinin devam edeceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Çelikel’den teşekkür

Adapazarı Belediyesi Başkan Yardımcısı Fatih Çelikel, konferansın sonunda Prof. Dr. Ahmet Uysal’a teşekkür ederek günün anısına hediye takdim etti. Daha sonra Prof. Uysal kitaplarını imzaladı.