Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Aralık Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında düzenlenen ‘Kudüs: Ey Hüzünler Şehri’ konulu fotoğraf sergisinin açılışı ve ardından serginin sahibi Fotoğraf Sanatçısı Süleyman Gündüz’ün gerçekleştirdiği söyleşi programına katıldı. Ofis Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen buluşmada Başkan Toçoğlu’nun yanı sıra, SASKİ Genel Müdürü Dr. Rüstem Keleş, Genel Sekreter Yardımcısı Zafer Poyraz, daire başkanları ve çok sayıda kültür sanat dostu da yer aldı.

Peygamberler şehri Kudüs

Eserlerini Sakaryalı sanatseverler ile buluşturmanın mutluluğunu yaşadığını belirten Fotoğraf Sanatçısı Süleyman Gündüz, söyleşi programında Kudüs’le ilgili izlenimlerini katılımcılarla paylaştı. Programda Başkan Toçoğlu günün anısına Süleyman Gündüz’e çiçek takdim etti. Gündüz, “Dünyada resim, tahlil ve anlatı seline yol açmış nadir bir şehirdir Kudüs. Elinizi nereye uzatırsanız uzatın, bir peygamberin elini tutar ve adımınızı nereye atarsanız atın bir peygamberin ayak izine rastlarsınız” dedi.

Kudüs bütün insanlığa ilham verir

Gündüz, “Kudüs’ten çok tanrılı dinler gelip geçti. Ama onlara ait bir eseri görmek mümkün değildir. Çok tanrılı anlayışın o şehirde bıraktığı izlerden görebileceğimiz hiçbir şey yok. O büyük medeniyetlerin yeryüzünün başka coğrafyalarında attıkları o güçlü imzalar Kudüs’te su üzerine yazılmış yazı gibidir. Dolayısıyla onlara ait bir eser yok. Kudüs tevhidi bir anlayışın, tek tanrılı bir anlayışın şehridir. Yazarlar Kudüs’ü gökyüzünde yapılıp yeryüzüne indirilmiş şehir diye tanıtırlar ve yeryüzünde Kudüs kadar ilham verici başka bir şehir yoktur. Mekke ve Medine sadece Müslümanlar için ilham veren bir şehirdir. Ama Kudüs bütün insanlık için ilham verici bir şehirdir” dedi.

Kudüs’ü peygamberler inşa etmiştir

Gündüz, “Bu şehrin inşacıları peygamberlerdir. Bir işçi gibi çalıştı Davut Aleyhisselam, Süleyman Peygamber. Bugün halen Kudüs’ün sokaklarında yeryüzüne teşrif etmiş peygamberlerin mesajları okunur. Kudüs Hz. Meryem’in şehridir. Kudüs, barış ve esenlik yurdudur. Kudüs’te hayat zulüm ve adalet terazisinde ölçülür. Bu topraklarda Müslümanlar, Museviler ve Hristiyanlar ortak bir geleceği beraber kurmadıkları sürece burası medinet’üs-selam olamayacaktır” dedi.

Barış ve esenlik yurdu

Gündüz, “Müslümanlar daha önceki işgalciler gibi yapamazlar. Hristiyanların haçlı seferlerine benzer seferler yapamazlar. Museviler gibi Filistin’i yıpratarak kurduğunuz şehirler gibi bir tavır sergileyemezler. Bu konuda Aliya’nın çok meşhur bir sözü var. ‘Düşmanınıza benzerseniz savaşı kaybedersiniz’ dolayısıyla biz onlara benzeyemeyiz. Kudüs’ün barış ve esenlik yurdu olabilmesinin tek bir şartı var. O da yönetimin Müslümanların elinde olmasıdır. Bu şehir mübarek bir şehirdir” diye konuştu.