Bu kapsamda Adapazarı Kültür Merkezi’nde (AKM) ‘Görünmeyen üniversite: Mehmet Zahid Kotku’ konferansı gerçekleştirildi. Programa konuşmacı olarak katılan Maltepe Üniversitesi İİBF Dekanı Prof. Dr. Nazif Gürdoğan ve Haseki Eğitim Merkezi hocalarından Ali Rıza Temel, İslam âlimi Kotku’nun ilim ve irfan hayatı ile beraber yaşadıkları anıları katılımcılar ile paylaştı.

“Gerçek bir imam”

SAÜ Sosyoloji Bölümü hocalarından Doç. Dr. Ali Arslan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen programda söz alan Ali Rıza Temel, “Mehmet Zahid Kotku Hocaefendi’nin en bilinen sözü; ‘Arkadaşlık "pekiyi" demekle kaimdir’ sözüdür. Kendisi gerçek bir imamdı. Adeta bir liman gibiydi. Bundan kastım İskenderpaşa Camii’nde yönlendirdiği, önderlik ettiği bir cemaati vardı. Gerçek imamların üzerlerine nüfus edebildikleri cemaatleri olur. İskenderpaşa onunla birlikte bir medrese haline geldi. Devlet bürokrasisinde önemli yerler dolduran, Cumhurbaşkanları yetiştiren bir medrese oldu. Oğlunun yalnızca sınav zamanları namaza başlamasından dert yanan arkadaşımıza, ‘Kerata en azından zorda kaldığında nereye sığınacağını biliyor’ diyen samimi, içten bir yaklaşımı vardı” diye konuştu.

“Mesele bir tüketmek bin üretmek”

Gürdoğan ise, “Bir insan düşünün: 10 üretiyor, bir tüketiyor. O insan toplumu dönüştürendir. Topluma katkıda bulunandır. Veren el olması bilendir. İki günü birbirinden farklı kılandır. Tüketirken bir lokma bir hırka tüketmek, üretirken 100 lokma 100 hırka, bir milyon lokma bir milyon hırka üretmeyi bilmek gerek. Tasavvuf bize bunu öğretir. Tasavvuf verme kültürüdür. Alan el değil, veren el olma kültürüdür. İki dünya medeniyeti dediğimiz şey de bu. Hem dünya hem ahret için çalışmak. Günümüz dünyasının en büyük sorunu bu: dünya ile ahiret  arasındaki altın oranı bulmak” dedi. Konuşmaların ardından Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı İbrahim Aktürk, konuşmacılara teşekkür ederek günün anısına hediye takdim etti.