Sakarya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen Genç Atölye’ de eğitimler devam ediyor. Lise öğrencilerinin yaz döneminde de eğitimlerine devam etmesini sağlayan Genç Atölye, 10 farklı branşta Sakaryalı gençlere hizmet sunuyor. Kitap Tahlili Atölyesi Öğretmeni Ercan Yılmaz, Genç Atölye’de derslerde incelenen 6 kitap üzerinde çeşitli çözümlemeler yaparak öğrencilere yeni bir kitap okuma alışkanlığı edindirdiklerini belitti.

Kitap tahlili ve çözümlemeleri

Kitap Tahlili Atölyesi hakkında bilgiler veren Ercan Yılmaz, “Genç Atölye’de kitap tahlilleri yapıyoruz. Eğitimlerimiz başlamadan önce öğrencilerimize Kültür ve Sosyal işler Dairesi Başkanlığı tarafından kitaplar dağıtıldı. Kitap Tahlili Atölyesinde incelediğimiz kitaplar şu şekilde; Modernliğin Sonuçları-Anthony Giddens, Doğançay’ın Çınarları-Metis Yayınları, Yeraltından Notlar-Dostoyevski, Hızır’la Kırk Saat-Sezai Karakoç, Malte Laurids Brigge’nin Notları-Rilke, Hüzün ve Tesadüf-Mustafa Kutlu. Öğrenciler kitapları okuyor. Kitapla ilgili tahliller ve çözümlemeleri Genç Atölye’de birlikte yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

Kitapla ilgili çıkarımlar

Yılmaz, “Öğrenciler okumuş olduğu kitaplarla ilgili duygu ve düşüncelerini paylaşıyor. Kitap tahlillerinden çıkan çıkarımları tartışıyoruz. Böylece öğrenciye bir çeşit okuma biçimi önermiş oluyoruz. Yani bir metne bir kitaba nerden bakılır? Nasıl okunur o kitaplar? O kitabın arka planında neler vardır? Yazarla kitap arasındaki ilişki nedir? Kitabın yazılmış olduğu dönemle kitap arasında nasıl bir ilişki vardır? Bu sorular üzerinde kitabın okumasını gerçekleştirerek yeni kitapla ilgili yeni çıkarımlar ortaya koymaya çalışıyoruz. Genç Atölye’de kitaba bir yerden bakarak kitabı okumak değil, farklı açılardan bakarak kitabı etüt etme, tahlil etme ve kitap üzerine bir takım düşünceler geliştirmek istiyoruz. Amacımız burada öğrencilerin kazandığı yeni okuma biçimini okuyacağı diğer kitaplarda da uygulayabilmesidir” diye konuştu.