Minyatür sanatcısı Ülkü Sucu’nun; İhsan Çelikdemir'in 2020 yılı için organize ettiği ancak koronavirüs salgını nedeniyle ertelenen "Kaşgar’dan Anadolu’ya Türk Mührü Sergisi" için hazırladığı minyatürde, Bilge Kağan tarafından diktirilen Kültigin Abidesi ele alındı.

Minyatürde abidenin doğu cephesi, tahrif olmuş tepeliği kaynaklarda belirtilen muhtemel ejderha başı motifi tamamlanarak çizilirken, orijinal metindeki yazılardan birkaç sütun, Talat Tekin’in kitabı esas alınarak alanın elverdiği ölçüde birebir yazıldı.

Önde bulunan üç figürün, soldan sağa “Bilge Kağan, Kültigin ve Vezir Tonyukuk” olduğunu söyleyen Sucu, Bilge Kağan’ın bir elinin kılıcının kabzasında olduğunu, diğer elinde ant kadehi tuttuğunu arka planda kurt başlı Göktürk bayrağı ile Göktürk alpleri; kartal ve Türklerin sembolü “Bozkurt” bulunduğunu söyledi.

ÜLKÜ SUCU KİMDİR?
Ülkü Sucu, 1974 yılında Adana’da doğdu. 1995 yılında İnönü Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü bitirdi. “Eski Türk Edebiyatı” dalında doktora çalışması yapmaktadır.  2007-2011 yılları arasında tezhip, hat, minyatür ve naht sanatçısı Mesut Dikel’den “Tezhip ve Minyatür” dersleri aldı.

Kısa bir süre de tezhip sanatçısı Memnune Birkan’dan “Tezhip” dersi aldı. 2012 yılında düzenlenen “Gaziantep” konulu Geleneksel Türk Sanatları yarışmasında “Tezhip” dalında Türkiye ikincisi oldu. / Hüdavendigâr ONUR