Ermeniler,  1915’in yüzüncü yıldönümü nedeniyle birçok etkinliğin çalışmasını yaparken, Mısıroğlu’nun bu eserinin “Tehcir’in 100. yıldönümü vesilesi ile tarihteki Ermeni Meselesine dair gerçeklerin bir panoramasını en doğru bir şekilde aksettiren bir kaynak eser olduğu” görülüyor.

Kadir Mısıroğlu’nun Ermeniler hakkındaki bu kitabı yedi bölümden oluşuyor. Birinci bölüm Ermeniler ve Ana Hatları İle Ermeni Tarihi başlığını taşıyor. Diğer bölümler şöyle: Tarihte Ermeni Meselesinin Zuhuru ve Bunun Amilleri, Ermeni İsyan ve İhtilalleri,   1.Cihan Harbi Esnasında Ruslar’ın Gölgesinde İcra Edilen Ermeni Zulümlerine Dair Şahâdetler, Tehcir Hadisesi, Lozan Konferansında  Ermeni Meselesi ve Lozan Sonrası,  Ermeni Meselesinde Son Perde: Karabağ Meselesi ve Hocalı Katliamı.

Sebil Yayınevi, Kadir Mısıroğlu’nun Tarihten Günümüze Ermeni Meselesi ve Zulümler adlı kitabını okuyucuya şöyle tanıtıyor:

Değerli okuyucu! Her yıl bir jenosid (soykırım) olduğu iddiası ile tekrarlanan 1915 yılındaki Ermeni Tehciri, aslında Hilal-Salib (Haç) mücadelesinin kanlı bir safhasından başka bir şey değildir. Vâki olan da bir jenosid değil mukaatele (karşılıklı vuruşma)’dır. Bu gerçeğin Ermeni asıllı yazarların eserleri ile dahi ispatı kabildir. İlle de bir kusurlu aranacaksa, idaresi altında asırlarca müreffehen yaşadıkları Osmanlı’ya sadakatten ayrılan ve bu kıtâle ilk başlayan Ermenilerdir. Üstelik onların bu kıyamı Osmanlı Cihan Devletinin ezeli düşmanı ve haçlı zihniyetinin zebunu olan Batılı emperyalistlerin teşvik ve destekleri ile gerçekleştirmiş olmaları suçlarını daha da ağırlaştırmaktadır. Böyle olduğu halde bizim milletçe unutmaya ve affetmeye meyyal bulunduğumuz faciaları yurtdışındaki bir kısım Ermeninin her yıl tekrar edip durması karşısında kendimizi müdafaa mecburiyetinde kalışımız hem bizim ve hem de beraber yaşadığımız Ermeni vatandaşlarımız için gerçekten hazin bir talihsizliktir.”

Kitabını Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ithaf etti

Kadir Mısıroğlu, son eserini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ithaf ederken şöyle diyor: “İşbu eseri, 1915 yılında bir askeri güvenlik tedbiri olarak gerçekleştirilmiş bulunan Ermeni Tehciri’nin 100. yıldönümü arifesinde, o tehcir esnasında çeşitli sebeplerle hayatını kaybetmiş Ermeniler için bir Taziyet Mesajı yayınlayarak ecdadımız Osmanlının mütevali alicenaplıklarına bir yenisini ilave etmiş olan halkımız tarafından seçilmiş ilk reis-i cumhurumuz Recep Tayyip Erdoğan’a ithaf etmekten büyük bir bahtiyarlık duymaktayım.”