Adapazarı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen panelde Prof. Dr. Yaşar Ertaş, Prof. Dr. Mehmet Ali Ünal ve Sabri Koz sanatseverlere Evliya Çelebi ile ilgili bilgiler sundu. Panele çok sayıda kültür sanat dostunun yanı sıra Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Fatih Çelikel ile Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı İbrahim Aktürk katıldı.

'Seyahatleri 49 yıl sürdü'

Prof. Dr. Mehmet Ali Ünal, “Aslında kendisini adadığı bir arzudur seyahat. 1630 yılında görmüş olduğu bir rüyaya bağlar seyahat duygusunu. Rüyasında Peygamber efendimizi gördüğünü ve tüm Osmanlı topraklarını gezip gördüğü bütün şeylerin not edilmesini istendiğini söyler Evliya Çelebi. 1640 yıllarında başladığı seyahatlerini 49 yıl sürdürmüş ve yaklaşık 1690’lı yıllarda vefat etmiştir. Yarım asırlık bir süreyi seyahatlerinde geçirmiştir. Evliya Çelebi bugün hayatta değil ama onun dünyasını anlatacak müthiş bir eser var elimizde. Gerçekten Evliya Çelebi muazzam bir eser ortaya koydu. Evliya Çelebi öyle bir dile ve üsluba sahiptir ki onun Seyahatname’sini okuduğunuzda sanki birisini dinliyormuş kadar zevk alırsınız” diye konuştu.

'Bizim için bir kültür deryası'

Prof. Dr. Yaşar Ertaş, “Evliya Çelebi bizim için bir kültür deryasıdır. Günümüze kadar ulaşılabilen iftihar edebileceğimiz bir kaynak bırakmıştır. Böyle ikinci bir seyahatname dünya tarihinde yok. Bu seyahatnamenin bugünlerimize ulaşması gerçekten bir mucizedir. Evliya Çelebi çok dikkatli bir gözlemcidir. Baktığı nesneleri çok iyi idrak edip onları detaylı bir şekilde not ederdi. İnsanların gezip göremediği yerler hakkında bilgi veriyordu. Evliya Çelebi gittiği, gezip gördüğü her yerde sıcak bir şekilde karşılanmış. Karşılandığı her yerde kendisine değerli hediyeler verilmiştir. Bence Evliya Çelebi üzerine daha çok araştırma yapılması lazım. Onu ve eserlerini didik didik etmemiz ve hatta onun üzerine bir araştırma enstitüsü kurmamız lazımdır” dedi.

'Tanışıklığım çok eski'

Sabri Koz, “Ben Evliya Çelebi seyahatnamesini okuduğum zaman16 yaşındaydım. İstanbul ciltini anlayamasam da baştan sona okudum. Daha sonra ki 5 cilti de edinerek okudum. Yani Evliya Çelebi ile tanışıklığım çok eskidir. Benim Evliya Çelebi üzerine çalışmalarım bir ilim olsun diye değil benim uğraşılarım bir memuriyet ile ilgili idi” dedi.