Vakıf yaptığı açıklamada, Türk kültürüne yaptığı hizmetleri göz önüne alarak Gedikli’yi Türk kültürüne hizmet ödülüne layık gördü. Dr. Gedikli, 1983’ten itibaren Türk dünyası dil ve edebiyatlarıyla ilgili 30’dan fazla kitaba, 500’den fazla makaleye imza attı. Gedikli’nin eserleri arasında ilk Azerbaycan şiir ve öykü antolojileri, ayrıca ünlü şair Şehriyar’ın bütün Türkçe şiirlerini Türkiye'de tam metin olarak yayımlamak da bulunuyor.

Yusuf Gedikli esas itibariyle Çin ve Latin kaynaklarında Hun Türklerine ait tıranskıripsiyonları çözmesiyle tanınmıştır. Çözümlerinin en önemlilerinden biri Avrupa Hunlarının ünlü hükümdarı Attila'nın hanımefendisinin Latinceye Cerca veya Creca olarak aktarılan unvanının Türkçe karşılığı olan *Körk “güzel” sözüdür.

Medyadetay yazarlarından Gedikli son olarak ortaya yeni tezler ve bulgular koyduğu Dillerin Şifresi kitabıyla dikkatleri üzerine çekmişti. Bu kitabın ikinci cildinin yakında yayımlanacağı öğrenildi. Gedikli 1954 Trabzon - Akçaabat - Kuruçam köyü doğumludur.

Ödül töreni mayıs ayında Kazakistan'da yapılacak.