Atatürk Anadolu Lisesi’nde düzenlenen söyleşiye Adapazarı Belediyesi Başkan Yardımcısı Fatih Çelikel, Kültür İşleri Müdürü Hazan Kadir Kardaş, Adapazarı Belediyesi Meclis Üyesi H. Metin Müftüoğlu, Okul Müdürü Eşref Başer ve öğrenciler katıldı.

"Akif bir sanatkârdır"

Mehmet Akif Ersoy ve İstiklal Marşı’nın önemini anlatan Prof. Dr. Yılmaz Daşçıoğlu, “Mehmet Akif Ersoy’un şiirlerinde, başka şairlerde göremeyeceğimiz kadar orijinal imaları vardır. Süleymaniye Camisi’nin kubbesini Allah tarafından düşünen bir beynin açılıp da, sanki aşağıdakilere seyrettirilmesine benzer. Gerçekçi bir şairdir. O dürüstlükteki samimiyeti ile sanatkâr becerisi birleştiği için yüksek bir sanatkârla karşılaşıyoruz. Mehmet Akif’in duyguları ve hayatı ile şiirde karşılaştığımız söylem ve duyguları kaynaşmıştır” diye konuştu.

"Milletin kültürünü yansıtan marş"

İstiklal Marşı’nın başka milletlerin milli marşları ile kıyaslandığında adeta duygunun sese dönüşmüş bir hal aldığını belirten Daşçıoğlu, “Bizim marşımızda öyle yapaylık görünmez. Birçok ulusun milli marşına baktığımızda edebi olarak daha yapaydır. Anonimdir. Çoğunun yazarı da belli değildir. Bizim marşımız bir milletin kültürünü yapan temel öğelerden oluşmuş büyük bir şiirin kristalize olmuş halidir. Marşımızın öyle bir değeri vardır. Kolektif ruhu her yönüyle temsil eden, bizim bugün sosyal olarak tartıştığımız bazı dertlerin çaresini de içinde barındıran bir şiirdir. Büyük bir estetik vardır dizelerinde. Şiirlerini tasavvufi bir olgunlukla yazmıştır. Zaman zaman milli marşların bestesini mi güftesini mi değiştirsek diye düşünülür. Bana göre bestesini güftesini falan tartışmamak lazım, bu haliyle kalmalıdır” ifadelerini kullandı.

Çelikel’den teşekkür

Adapazarı Belediyesi Başkan Yardımcısı Fatih Çelikel, Prof. Daşçıoğlu’na program sonunda teşekkür etti. Çelikel, “Kıymetli hocamızın İstiklal Şairimiz Mehmet Akif’i en güzel şekilde anlatmasından büyük memnuniyet duyduk. Milli Şairimizi bu program vesilesiyle bir kez daha rahmet ve minnetle anıyoruz.” diye konuştu.