Sakarya Büyükşehir Belediyesi Aralık Kültür Sanat etkinlikeri ‘Aşk, İrfan ve Anadolu’ isimli panel ile devam etti. AKM’de kültür sanat dostlarının katılımı ile gerçekleştirilen panele Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya ile Mustafa Tatçı konuşmacı olarak katıldı.

Aşkın ve irfanın kaynağı

Yeseviliğin hakikati anlatmak olduğunu ifade eden Mustafa Tatçı, “Yesevî Hazretleri hakikat dilini ana dili Türkçe ile yaymaya çalışan ilk insan oldu. Hz. Yesevî aksiyoner insanlar yetiştirmiştir. Batı'da, Bosna'da derdimiz at koşturmak değildi. Derdimiz toprak asla değildi. Hakikati anlatmak uğruna mücadele ettiler. Yesevîlik işte bu aşkın, irfanın kaynağıdır” dedi.

Aşk medeniyeti

Yazar Mustafa Tatçı, “Bıçakçı Emir Dede, Akşemseddin, Şeyh Ali Efendi, Hızır Dede, Aziz Mahmut Hüdayi gibi arifler Anadolu'da mimariye yön verdikleri gibi insanların gönüllerini inşaya da yön veriyorlardı. Bu zatlar bir aşk medeniyeti kurdular. Gözyaşıyla, çileyle ve şevkle bir gözyaşı medeniyeti kurdular. Mimar Sinan bir Bektaşi babasıydı, işte bu sırrı yeniden çözmeli. Yeniden bir gönül medeniyeti inşa etmeliyiz” dedi.

Gönül ve irfan ehli

Yesevi Hazretleri gönül ve irfan ehli bir insan olduğunu dile getiren Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya, “Öncelikle Yesevî üzerine yaptığı çalışmalar için Uluslararası Hoca Ahmet Yesevî Üniversitesi mütevelli heyeti başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız'a teşekkür ediyorum. Yesevi Hazretleri gönül ve irfan ehli bir insandır. Yetiştirdiği insanlarla sadece Orta Asya'da kalmamış ve tüm dünyada hizmet göstermiştir. Gönül ve hikmet deyince akıl ve şuurdan uzak kalmış bir alandan bahsediliyor anlaşılmasın, Yesevi Hazretleri bunları birbirine harmanlamıştır. Hikmet Yesevi Hazretlerinin zihninde adeta bir terazidir.  Bu terazi hak ve hakikat dengesini kurmakta bir mihenk taşıdır” dedi.

Aşkın kapısı sabırdır

Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya, “Gönül ve hakikat aleminde hikmet olmaksızın bir mesafe katetmek oldukça zordur. Yesevi düşüncesindeki hikmet bir adalet ortaya koymaktadır. Hikmet akla selim, kalbe şifa verir. Bu duygulardan uzak akıl, benliğin içerisinde tükeniyor. Aslında Aşkın kapısı sabırdır. Sabır çilelere karşı bir duvardır. Aşk yolunda mütevekkil bir duruşumuz olmalıdır. Hikmetten gönüle gidince irfan yoluna çıkarız” diye konuştu.