Kaynarca ilçesine yapılması planlanan “Doğu Marmara Makine İmalatçıları İhtisas OSB’nin” yer seçiminin iptali ile ilgili olarak bilirkişi raporu hazırlandı.
Yer iptali ile ilgili açılan davada inceleme yapan bilirkişi heyeti mahkemeye sunduğu raporda “olumsuz görüş” bildirdi.
Daha anlaşılır bir dille “bilirkişi heyeti” hazırladığı raporda “Doğu Marmara Makine İmalatçıları İhtisas OSB” için “gidin başka bir yer bulun” dedi…
Nitekim “bilirkişi heyeti” hazırladığı raporda “Doğu Marmara Makine İmalatçıları İhtisas OSB’yi” imara aykırı bulmadı.
Ancak “OSB Yer Seçimi Yönetmeliğine” aykırı olduğu, üstün kamu yararı ile şehircilik ve planlama esasları açısından problem teşkil edeceği ifade edildi.
Üstelik çevre ve insan sağlığı ile hayvansal ve zirai faaliyetlerin de olumsuz yönde etkileneceği yönünde görüş bildirdi…
Öte yandan Tarım İl Müdürlüğü’nün Kaynarcaya kurulması düşünülen “Doğu Marmara Makine İmalatçıları İhtisas OSB” için olumlu rapor vermesi ise dikkat çekti.
Zira Tarım İl Müdürlüğü’ne göre Kaynarca’ya “Doğu Marmara Makine İmalatçıları İhtisas OSB’nin” yapılması için bir engel yok.
Yapılacak olan “Doğu Marmara Makine İmalatçıları İhtisas OSB’nin” etrafı “çitle” çevrilip “arıtma tesisi” de yapıldı mı mesele yok! Onlara göre iş bu kadar basit…
Neyse ki “bilirkişi heyeti” hazırladığı raporda Tarım İl Müdürlüğü’ne işin bu kadar basit olmadığını detaylı bir şekilde anlatmış.
Yapılacak olan “Doğu Marmara Makine İmalatçıları İhtisas OSB’nin” dibinde ekili alanların olduğu, hayvancılık ve en önemlisi de geleneksel tarımın yapıldığı hatırlatılmış.
Atıklar için “arıtma tesisi” yapılsa bile bu atıkların derelere karışıp buradan da dünyaca ünlü “Acarlar Longozu’na” gidebileceği uyarısını da yapmış…
Şimdi sorulması gereken soru şu; “bilirkişi heyeti” bütün bunları görüp tek tek tespit ederken Tarım İl Müdürlüğü’nün gözü nereye bakıyordu?
İşi, “çitle, mitle” ve “arıtma tesisi” ile geçiştirmek yerine “bilirkişi heyetinin” tespit ettiği olumsuzlukları neden göremedi?
Görevi tarım alanları ve hayvancılık konusunda hassas olması gereken Tarım İl Müdürlüğü nasıl böyle bir görüş bildirebildi…?
Elbette bütün bunlar halen devem eden mahkeme tarafından da gözden geçirilip bir karara varılacaktır.
Zaten mahkeme de Tarım İl Müdürlüğü’nün hazırladığı olumlu raporu pek uygun görmemiş olacak ki “bilirkişi heyetinden” de görüş istenmiş.
Netice itibariyle “Kaynarca OSB’ye bilirkişiden ret” raporu hazırlandı. Bakalım bu işin sonu nereye varacak…?