Öyle gözüküyor ki “yerel” ve “genel” seçimlerd sonucu bu defa parti isimlerinden çok “adaylar” belirleyecek.

Zira yapılan her seçim anketinde yaklaşık “yüzde 20” civarında seçmen, “adaya göre” hangi partiye oy vereceğini söylüyor.

Nitekim ORC’nin 36 ilde “5 bin 620” seçmene sorduğu “bu pazar seçim olsa hangi partiye oy verirdiniz” sorusuna “yüzde 19,8” civarında “adaya bağlı” cevabı çıktı…

Doğrusunu isterseniz yaklaşık “yüzde 20” civarında bir seçmenin “adaya bağlı” cevabı vermesi gerçekten küçümsenecek bir rakam değil.

Dolayısıyla partiler ki en başta da AK Parti’nin “yerel” ve “genel” seçimlerde “adaylar” noktasında çok ama çok dikkatli olması gerekiyor.

Şayet AK Parti “aday” belirlemede, bundan önceki seçimlerde olduğu gibi fazla rahat davranıp bu anketleri dikkate almazsa bazı “büyükşehirleri” kaybedebilir…

Kim ne derse desin, yapılan anketlerde “yüzde 20” civarında “adaya bağlı” cevabı veren seçmenin büyük bir çoğunluğunu AK Parti seçmeni oluşturuyor.

Zaten anket sonuçlarında da bu açıkça görülüyor. Bunun için ORC’nin “bugün seçim olsa hangi partiye oy verirdiniz” sorusuna verilen cevaba bakmak yeterli!

Bu soruya; “yüzde 39,6” AK Parti, “yüzde 27,4” CHP, “yüzde 5,5” MHP, “yüzde 4,2” HDP, “yüzde 2,0” İYİ Parti ve diğer “yüzde 1,5” çıkmasının başka anlamı yoktur…

Tabi “yerel” ve “genel” seçimleri “Cumhurbaşkanlığı” seçimiyle de ayırmakta fayda var. Zaten seçmen de bu ayırımı çoktan yapmış gözüküyor!

Milletin geneli ve AK Parti seçmeninin tamamı, “Cumhurbaşkanlığı” seçimlerinde tartışmasız Recep Tayyip Erdoğan’a sonuna kadar destek veriyor.

Ancak kime sorsak, kiminle konuşsak, “yerel” ve “genel” seçimlerde adaylarda bir değişiklik olmazsa oylar başka partiye gidecek gibi gözüküyor…

Peki, AK Parti seçmeninin büyük bir kısmını oluşturup “adaya bağlı” diyen “yüzde 20’lik” kesimin “değişim” beklentisi gerçekleşmezse, oylar hangi partiye gider?

Bunun için “kâhin” olmaya gerek yok. AK Parti “adaya bağlı” diyen seçmenin beklentilerini karşılayamazsa bu oylar blok halinde “MHP’ye” gider.

Bunu ben değil sokaktaki AK Parti ve özellikle de Recep Tayyip Erdoğan’ı şartsız sevip destekleyen seçmen söylüyor…

Netice itibariyle yeni seçim sistemi ve AK Parti ile MHP arasında gerçekleşen “Cumhur ittifakı” ile ortaya şu sonuç çıkabilir!

Özellikle AK Parti seçmeni her sandığa gittiğinde Recep Tayyip Erdoğan’ın hatırına seçtiği aynı isimleri artık karşısında görmek istemiyor.

Dolayısıyla 2019’daki “yerel” ve “genel” seçimlerde AK Parti’de “kaybeden parti değil, adaylar olur” demek yanlış olmaz. MHP’de ise tam tersi kazanan parti olur…