Dün Oda TV bir haber geçti. Haber Bosna Hersek’ten “ithal” edilen etlerde “insan sağlığına zararlı” olduğu iddiasıyla ilgiliydi.

Sakarya Et ve Süt Kurumu’nun da adının geçtiği bu haber “sosyal medyada” dolaşmaya başlayınca bizim de dikkatimizi çekti.

Sonuçta Et ve Süt Kurumu ile Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın internet sayfalarında iddiaları doğrulatmaya çalıştık…

Nitekim Et ve Süt Kurumu’nun kendi kurumsal internet sayfasında Oda TV menşeli bu haber ile ilgili açıklamaya ulaştık.

Yapılan açıklamada Bosna Hersek’ten “ithal” edilen etlerin bir bölümüyle ilgili olarak “insan sağlığına zararlı” olduğu doğrulanmıştı.

Ancak aynı açıklamada sadece “20 ton” sığır etinde görüldüğü ifade edilen bu durum üzerine etlerin dağıtımının yapılmadığı da belirtilmişti…

Elbette Et ve Süt Kurumu gibi milletin gönül rahatlığı ile et ve süt ihtiyacını “ucuza” karşıladığı bir kurumun bu duruma düşmesi hoş değil.

Zaten millet olarak bazı kasap ve marketlerden sığır eti adı altında aldığımız etlerin hangi hayvana ait olduğu belli değil.

Bir de güvenerek et ve et mamulü aldığımız Et ve Süt Kurumu’nun böyle bir olaya adının karışması insanları fazlasıyla rahatsız etti…

Şimdi burada Et ve Süt Kurumu’nun avukatlığını yapacak değiliz. Ancak bu olayda direkt Et ve Süt Kurumu’nu suçlu gibi göstermek de etik değil.

Hatta et “ithalinin” yapıldığı Bosna Hersek firmasının da “insan sağlığına zararlı” olduğu tespit edilen bu etleri bilerek gönderdiğini de sanmıyoruz.

Zira “insan sağlığına zararlı” olduğu tespit edilen bu etlerin Ağustos ayında ortaya çıktığı göz önüne alınacak olursa her türlü etken bu etleri bozmuş olabilir…

Şunu da belirtmekte yarar var. En azından Et ve Süt Kurumu’na yurt içinden veya yurt dışından gelen etler en azından ciddi bir şekilde denetleniyor.

Bazı kasap ve marketlerde satılan et ve ürünlerinin sığır dışında hangi hayvana ait olduğu belli olmazken, Et ve Süt Kurumu’nun yine de daha güvenilir olduğu ortadadır.

Şayet bugün insanlar kasapların eline düşmeyip biraz olsun daha ucuza et ve ürünlerini alabiliyorsa bunu da Et ve Süt Kurumu’na borçludur…

Öyleyse insan sağlığını direkt olarak ilgilendiren konularda özellikle Et ve Süt Kurumu gibi bir kuruluş daha dikkatli olmalıdır.

Ancak Et ve Süt Kurumu’nun “insan sağlığına zararlı” olduğu tespit edilen etleri Sakarya’nın da aralarında bulunduğu bazı illerde satmış gibi göstermek de haksızlıktır.

Netice itibariyle et fiyatlarını keyfe göre ayarlayan “kasaba minnet etmekten” canına tak eden vatandaşın imdadına Et ve Süt Kurumu’nun yetiştiği unutulmamalıdır…