Bin 300 kişinin arıcılıkla uğraştığı Sakarya’da yaşanan arı ölümleri üreticileri üzdü. Arıcılar Adapazarı, Akyazı, Karapürçek, Erenler, Söğütlü, Ferizli, Karasu ve Kocaali ilçelerinde telef olan arıların tarlalara atılan tarımsal ilaçlama sonucu telef olduğunu belirtliyor.Arı yetiştiricisi Murtaza Eroğlu; "Zirai ilaçlamalar sonucunda arılar çiçeklerden aldığı poleni kovana taşıyor. Kovandaki arılar bu polenleri yedikten sonra kendilerini sarhoş bir şekilde dışarı atıyorlar. Kovanın önünde görüldüğü gibi büyük çapta arı ölümleri meydana geliyor. Bu ilaçları da kimlerin attığını bilemiyoruz. İlaçlama zamanı en azından üreticilere haber verilmesi gerekiyor. Haber verilmemesi üzerine çevrede kovanları bulunan üreticilerin binlerce arısı telef oluyor" dedi.

Arı üreticisi Kamil Arto; "Bilinçsiz bir şekilde tarlalara atılan tarım ilaçları sonucunda arılarımız ölüyor. İlaç atan arkadaşlar lütfen ilaçlarını aksam üzeri bilinçli bir şekilde atsınlar. Havaların soğuk olması sebebiyle yüksek yerlere arılarımızı çıkartamıyoruz. Mayıs ayının başına kadar ilaçların atılmaması gerekiyor ki, zaten bizlerde mayıs ayının başında yüksek yerlere çıkmaya başlıyoruz. Tarım ilaçı alan arılar kovana gelip poleni yavrulara bırakıp ölmelerine sebep oluyor" ifadelerini kullandı.

Sakarya Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Ör; "Sakarya’da son yıllarda ot ilacı dediğimiz fındığın altındaki otları kurutmak için atılan bu ilaçlar yerine arıya dokunmayan ilaçların kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Bahar mevsimiyle birlikte tarım alanlarında zirai ilaçların kullanımının artması üzerine arıların çoğu ölmeye başladı. Kovanların içi, ön kısmı tamamen ölü arılarla kaplanmış durumda. Doğada bir sürü yararlı böcekler var. Bu böcekler hep ölüyor fakat kimse öldüğünü görmüyor. Çünkü bu böceklerin bir sahibi yok. Arıların ölümü üzerine üyelerimiz bizleri arıyor ve bizde kovanların olduğu yere gidip kontrol ediyoruz. Ölen arılar için yetkilileri uyarıyoruz. Daha evvel tarım Müdürlüğüne yazı yazdık ama bir sonuç alamadık. En azından mayıs ayının birine kadar ot ilacı ve diğer tarımsal ilaçlarının kullanılmamasını istiyoruz, çünkü arıcılar kışlık yere iniyorlar. Nisan ayı içinde bulunduğumuz için yüksek yerler soğuk ve bazı yerlerde hala kar olduğu için arıcılarımız yüksek yerlere çıkmıyor. Arıcılarımız Nisan ayı sonunda yüksek yerlere çıkıyorlar. Eğer bu tarım ilaçları Mayıs başında atılırsa arılarımıza zarar vermez" dedi.

Arı ölümleri bal fiyatlarını etkileyecek
Uzun yıllardır arıcılık yapan Kadir Alıntaş; "Şu anda çevre yeşil kurutan adı altında bir ot ilacı atılmakta. Bu ilacın arı ölümlerine neden olduğunu tahmin ediyoruz. Yetkililerin arıların ölüm nedenini bir an önce bulmasını istiyoruz. Zararımız çok büyük. Kovanlarımızdan yarısından fazlası boşaldı. Arılarımızın çoğu öldü. Bu arı ölümleri bal fiyatlarına da yansıyacak" dedi. /Kadir KARAKAŞ