Yaz Kur’an kurslarının açıldığı 20 Haziran tarihinden bu yana aralıklarla düzenlenen eğitimlerde, 417 öğrenciye uyuşturucu madde bağımlılığı, sigara ve alkol kullanımının zararları ile korunma yollarıyla ilgili bilgilendirme yapıldı.


“En önemli neden merak”
Sigara, alkol ve uyuşturucu madde bağımlısı olmamak için tek yolun “Hiç Başlamamak” olduğunu kaydeden Serdivan Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Yasin Çatalbaş, “Uyuşturucu, önlem alınmadığında hızla yayılabilecek bir halk sağlığı sorunudur. Sadece riskli olarak sınıflandırılan değil tüm vatandaşları etkileyecek bir sorundur. Tütünden sonra en sık kullanılan maddeler sırasıyla alkol, uçucu maddeler ve esrardır. Çocuk ve gençlerde madde kullanımında en önemli nedenin ‘merak’ olduğu araştırmalarla belirlenmiştir. Ergenlik ve gençlik döneminde biyolojik ve sosyal değişikliklerin yarattığı stresi azaltmak, arkadaş baskısı ve bir gruba dahil olma isteği de madde kullanımına başlamada diğer önemli nedenlerdir. Başlama nedeni ne olursa olsun madde kullanmaya başlama, bağımlılığa ve diğer suç oluşturan olaylara neden olabilir. Madde bağımlılığı ve diğer zararlı alışkanlıklarla ilgili farkındalık oluşturabilmek amacıyla toplumun her kesiminde eğitim çalışmalarımız devam edecektir” diye konuştu.


Yaş grupları dikkate alınıyor
Gerçekleştirilen eğitimlerde, sunumların öğrencilerin yaş gruplarının dikkate alınarak yapıldığının altını çizen Çatalbaş, ağırlıkla zararlı alışkanlıklar konusunda verilen eğitimlerin yanında; Adölesan (Ergen) Dönem Sağlığı, Kişisel Hijyen ve Beslenme gibi temel sağlık konularına da yer verildiğini ifade etti.