Büyük Alış Veriş Mağazalarının ve zincir marketlerinin bu yönetmeliğe uyması için Ocak 2017’ye kadar hazırlıklarını tamamlayacağını söyleyen Başkan Akdardağan, “Perakende Ticarette Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmelik ile bir takım düzenlemelere gidildi. Büyük mağazalar artık kafasına göre indirim, yapıp tüketiciyi yanıltamayacak. Mesela indirimler 6, açılış, kapanış, devir veya adres değişikliği nedeniyle yapılanlar 3 ayla sınırlandırıldı. Bu koşulların dışındaki dönemsel indirimlerin süresine sınır gelmezken, kampanya ve indirimlerin başlangıç ve bitiş tarihlerinin açıklanması zorunluluğu getirildi” dedi.
 
Yeni düzenleme ile üreticinin korunacağına dikkat çeken Başkan Akdardağan, büyük mağazaların 30 gün içinde bozulacak ürünlerin bedelini, teslim tarihinden itibaren 30 gün içinde ödeyeceğini, kendi marka isimleriyle ürettirdiği ‘mağaza markalı ürünlerin üzerinde, üreticinin adının yazacağını, düzenleme uyum için 1 yıllık süre verildiğini söyledi.
 
Yıllardan beri her platformda dile getirdikleri AVM'lerin çalışma gün ve süreleri konusunda çözüme kavuşturulduğuna vurgu yapan Başkan Akdardağan, “AVM’lerin çalışma gün ve saatleri, önce meslek kuruluşlarının önerisi doğrultusunda bakanlığın nezaretinde, valiliklerce belirlenecek. Bu da hem esnafın sözünün geçtiği döneme girdiğimizi gösteriyor, hem de AVM’lere düzen getirilmesi anlamında çok bir adımdır. Bakkalımız artık AVM’ler üzerinde söz sahibidir. Yine bu düzenleme ile esnaflarımız birleşerek ya da, kendileri AVM’de dükkan açarak işini icra edebilecektir” diye konuştu.
 
Akdardağan, “Bu mağazaların çalışma saatleri mevsime, yöresel etkileri, özel gün ve haftalara, milli ve dini bayramlara bakarak ele alınacak. Bakkal söyleyecek, AVM’ler yapacak. Yine büyük mağazalar alış veriş festivallerine bütçelerinden ancak yüzde 5’ini ayıracak. Bu daha haksız rekabetin önüne geçilmesi için önemli bir adımdır. Bütün büyük mağazalar bu yönetmeliğe 29 Ocak 2017’ye kadar uyum sağlamak zorundalar. Bu sevindirici gelişmeler esnafımıza hayırlı olsun” dedi.