Bakanlar Kurulu kedisine gelen talepler doğrultusunda 22 ildeki bazı ilçe ve mahallelerdeki riskli alanlara onay verdi. Riskli alan olarak belirlenen yerlerde artık çivi dahi çakılamayacak ve çok kısa zaman içinde de yıkılacak. Kentsel Dönüşüm söyleminin gündeme geldiği ilk günden beri vatandaşın en cevabını en çok merak ettiği soru "Evim riskli alan içinde mi?" şeklinde oldu. Çünkü evi riskli alan içinde olan mülk sahiplerini 60 gün içinde evini yıktırma, riskli görülmesi halinde farklı bir bölgeye taşınma, itiraz edememe ve konut üzerinde hiç bir tasarrufta bulunamama  gibi çeşitli  yaptırımlar ve zorluklar bekliyordu.

TAPULARA ŞERH KONULACAK

Bakanlar Kurulu tarafından kabul edilerek riskli alan ilan edilen mahallerde  dönüşüm 

riskli alan statüsüne girmeyen bölgelere göre çok daha farklı ilerleyecek. Öncelikli olarak riskli alan ilan edilen sınırlar içindeki tüm yapıların tapu kayıtlarına şerh konularak mal 

sahiplerinin mülkleri üzerindeki tüm tasarrufları geçici olarak durdurulacak ve 2/3 çoğunluğu aranmadan yıkım kararı çıkartılacak.

60 GÜN + EK SÜRE TANINACAK

Ancak yıkım, hak sahipleri belirlendikten sonra yapılan anlaşmalar sonrası gerçekleştirilecek. Bu anlaşmalara yanaşmayanlara ise evlerini yıkmaları için 60 gün + ek süre verilecek. Bu süre sonunda yıkılması gerektiği halde mevcudiyetini koruyan yapıların yıkımı ise ilgili birimler tarafından gerçekleştirilecek.

SAĞLAM BİNADA UYGUN GÖRÜLÜRSE YIKILACAK 

Riskli alanda risksiz bina bulunması hâlinde ise bu binalar uygulama dışı tutulabilecek. Böyle bir durumda, risksiz binanın bulunduğu alan için ifraz edilebilecek, ifraz imkânı yok ise maliklerin anlaşması hâlinde binanın hâlihazır durumu korunabilecek. Ancak, uygulama 

bütünlüğü bakımından gerekmesi hâlinde, risksiz binalar da malikleri ile yapılacak anlaşmalar çerçevesinde yıkılabilecek.

MAHALLELER TASINABİLİR

Riskli alan uygulamaları kapsamında dönüşüm öncelikle yerinde yapılacak. Ancak, bölgenin bataklık ve çöküntü alanları gibi ileriye dönük risk arz edecek yerlerin üzerinde olması durumunda zorunlu olarak farklı bir rezerv yapı alanı değerlendirilecek.

 İŞTE ŞAKARYA’DA RİSKLİ ALAN İLAN EDİLEN İLÇE VE MAHALLELER

Erenler İlçesi, Yenimahalle ve Küpçüler mahalleri,

Hendek İlçesine bağlı Kemaliye Mahallesi

 

Kaynak; haber7.com