Yoklama ve gündem maddelerinin oylanmasının ardından 1118 nolu Meclis oturumuna ait tutanak görüşülerek oy birliği ile kabul edildi. Ekim ayı Kat'i Mizan ve ekleri ile Bütçe İzleme Raporu Hesap İnceleme Komisyonu Başkanı Melih Kaykayoğlu tarafından okunmasının ardından oylanarak, meclis tarafından tasdik edildi.

SATSO Kasım Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, yönetim kurulunun aylık faaliyetleri ile ilgili bilgi verirken ülke ve şehir gündemine yönelik değerlendirmelerde de bulundu.

“Teröre kınama”

Konuşmasına terör saldırılarını kınayarak başlayan Başkan Kösemusul, “İslam dünyası olarak çok dikkatli olmamız gereken zamanlardayız. Terörü, diğer tüm nefret suçlarını ve hain girişimleri hak dinimiz İslam ile bir arada anmak, aynı cümlede zikretmek asla kabul edilemez durumdur. Dinimiz İslam, bilgiyi ve hikmeti önceler, cehaleti reddeder. Savaşı değil barışı; terörü ve haksız yere kan dökmeyi değil, vicdan ve merhameti öğütler. Türkiye’de başlayan, Fransa’da süren ve tüm Avrupa’da etkisini hissettiren, dün akşam da Tunus’ta gerçekleşen terör saldırılarını şiddetle kınıyorum. Suriye başta olmak üzere bölgemizde yaşanan özellikle son bir haftadır Türkmen kardeşlerimizin de yoğun etkilendiği kahredici hadiselerin bir an evvel son bulmasını Allah’tan temenni ediyorum” dedi.

Seçim sonuçları

Açıklamalarında 1 Kasım genel seçiminin sonuçlarının hayırlı olması dileğinde bulunan Kösemusul, “1 Kasım Genel Seçimlerini geride bıraktık. Milletimiz tercihini yapmıştır. Seçim sonuçları, seçilen yeni Meclis Başkanı ve kurulan 64. Dönem kabinesi ülkemiz için hayırlı olsun. Cumhuriyetimizin 100. Yıl hedefleri için yeni anayasa, nitelikli demokrasi ve güçlü ekonomi için hep birlikte çalışmalıyız. Türkiye, hem kendi bölgesine hem de tüm dünya ülkelerine, huzurun, güvenin ve istikrarın ülkesi olduğunu göstermek zorundadır” dedi.


“Aralıksız reformlar bekliyoruz”

“Seçimlerle, anlaşmazlıklarla, terör, kaos ve üzüntülerle değil; birlik ve dayanışmayla, gayret ve bereketle, üstün başarılarla anılmayı hak ediyoruz” diyen Kösemusul sözlerini şöyle sürdürdü; “Seçim sonucunda iş dünyamız ferahlamış, hedefler ve çalışmalar yeniden ve daha güçlü bir şekilde istişare edilmeye başlanmıştır. İnşallah 4 yıl, bir daha seçim olmadan yeni başarıları konuşacağımıza inanıyorum. Ekonomi, güven ve istikrar ister; önünde duran meselelerin hızla çözüme kavuşturulmasını ister. Türkiye’miz sağlanacak güven ortamında aralıksız yapılacak ekonomik reformlarla geleceğe daha sağlam ve kararlı adımlarla yürüyecektir. Ekonomimizin kılcal damarları olan ticaret erbaplarının, KOBİ’lerimizin, sanayicimizin, ülkemizin 100. Yıl ihracat hedefi olan 500 milyar dolar ihracata, yapılacak reformlar sonucunda ulaşacağına şüphemiz yoktur.”

“İş dünyası Liderler Zirvesi’nden memnun”

G20 zirvesini de değerlendiren SATSO Başkanı Mahmut Kösemusul, “Antalya’da gerçekleştirilen ve küresel iş dünyasını temsil eden B20 Türkiye ile Cumhurbaşkanımız Sn. Erdoğan’ın başkanlık ettiği G20 Liderler Zirvesi’ni ve sonuç bildirgesini takip ettik. Ülkemiz adına büyük bir gurur kaynağı olduğuna inandığım zirvede iş dünyasını memnun edecek sonuçlar da ortaya çıkmıştır. Girişimcilere ve KOBİ’lere verilen önem ve değer, her bir ülke için ayrı ayrı hazırlanacak yatırım planları stratejisi ve ticareti kolaylaştırma çalışmaları da iş dünyası açısından çok önemlidir. Türkiye’mizin hedefleri yüksek. İş dünyamızın azmi ve kararlılığı da inanıyorum bu hedeflere ulaşma yolunda en büyük güç olacaktır” diye konuştu.

“İşveren gücü çok önemli”

Ülkenin daha güçlü bir ekonomiye sahip olması için ekonomik reformların aralıksız devam etmesi gerektiğini seçim öncesinde de ifade ettiklerini kaydeden Kösemusul sözlerini şöyle sürdürdü; “Güven ortamının sağlanması ve piyasanın canlı tutulması önemlidir. Asgari ücretle ilgili çalışmalar hem çalışan açısından hem de piyasanın canlandırılması açısından da dikkate değer bir çalışma olacaktır. Ancak şöyle de bir durum yaşanacağı da açıktır. Asgari ücretle ilgili düzenlemenin işverene oluşturacak ek maliyetin yanında daha yüksek ücret ile çalışanlar da ek düzenleme talebinde bulunacaktır. İş dünyamızın rekabet direncinin yüksek olması ve düzenlemelere güçlü cevap verebilmesi için hükümetimizin işveren için de -SGK işveren payı indirimi başta olmak üzere- işvereni rahatlatacak gerekli düzenlemeleri ivedilikle gerçekleştirmesi gerekmektedir. İşveren güçlü olursa ekonomik hedeflerimize ulaşma hızımız yükselir. Gerekli hassasiyetin gösterileceğine inanıyor; yapılacak düzenlemelerin şehrimiz ve ülkemiz ekonomisine hayırlar getirmesini temenni ediyorum.”


“İhracat umut veriyor”

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Ekim ayında Sakarya’nın ihracatının, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,03 ile Türkiye ortalamasının üzerinde artış gösterdiğini belirten Kösemusul, “Sakarya’mızın Ekim ihracatı, bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 7,03 ve geçen aya göre yüzde 1,18 artış sonucunda 197 milyon 837 bin dolar ihracatıyla 9. sırada yer alarak başarısını yükseltmeye devam ediyor. İhracatın yan sektörlerde de gelişiminin devam etmesi için çalışmalarımız var. Kararlı adımlarla eğitim kalitemizi ve istihdamımızın niteliğini artırarak üretim gücümüzü yükseltmek için çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

“İhracat tecrübelerimizi yükseltmek için çalışıyoruz”

“Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası olarak üyelerimizin memnuniyeti önceliğimizdir” diyen Kösemusul, “Üyelerimizden gelen talepler doğrultusunda Aralık başında Çin’e seyahat programımız var. Şanghay Bölgesi’nde yapılacak ve Frankfurt Messe’nin düzenlediği Automechanika Otomotiv ve Otomotiv Yan Sanayi Fuarı’nda üretim tecrübelerimizi artırarak ikili iş görüşmeleri gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Her fırsatta ifade ediyorum. Özellikle otomotiv sektöründe 100 yıllık nitelikli istihdam tecrübemiz var. Şehrimizin her anlamda cazibe merkezi hüviyetine kavuşması neticesinde de kalifiye çalışana talep hızla artıyor. Nitelikli istihdamı yenilenebilir kılarak tüm sektörlerde azami başarı elde etmeliyiz. Nitelikli istihdamın yol haritası, işverenin talepleri, şehrin kazancı ve sosyal yaşamı burada dikkat çeken başlıklar olmuştur. Bu doğrultuda istihdam alanında uzman bir isim olan Prof. Dr. Sn. Cem Kılıç’ı Odamızda ağırladık. Seminerde, Türkiye ve Sakarya’daki mevcut istihdam durumu, yurt dışındaki iyi uygulamalar ve soruna çözüm önerileri konuşuldu. Ayrıca Odamız ve Sakarya İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile Sakarya İli Mesleki Eğitim Sorunları İstişare Toplantısı gerçekleştirildi. Milli Eğitimde yapılacak yeni çalışmalar ve Sakarya’mızın yeni eğitim – sanayi vizyonu bu istişareler ve gayretli çalışmalar sonucunda tayin edilecek. İş dünyası ile öğrenciler artık iç içe olmak zorunda. Bunu istiyoruz ve bunun için gayret ediyoruz. Sanayimizin ihtiyacını, öğrencilerimizin hedefleriyle birleştirerek doğru bir politika ile sanayi ile üniversite, sanayi ile milli eğitim iş birliğini hayata geçirmek ve her geçen zaman kapsamını daha da genişletmek zorundayız. Komitelerimiz de gerçekleştirdikleri toplantılarında istihdam konusunda yoğun istişareler yapıyor; kendilerini tebrik ediyorum” dedi.

“Yerli otoyu istiyor ve Sakarya’mızı hazırlıyoruz”

Uzun bir süredir yerli otomobil konusunda Otomotiv Şehri Sakarya başlığı ile aktif bir çalışma yürüttüklerine dikkat çeken Kösemusul, “Bu çalışmalarımızın meyvesini Sn. Cumhurbaşkanımızın Sakarya’mızda bizzat açıkladığı Karasu Otomotiv İhtisas Endüstri Bölgesi ile aldık. Bu kararın ardından Sakarya’mızda yatırım yapmak isteyen firmaların da şehrimize olan güveni daha da yükselmiştir. Biz yerli otomobilin istihdam tecrübesi ve üretim kalitesi ile fark oluşturan Sakarya’mızda üretilmesini istiyor ve şehrimizi bu yatırıma hazırlamak için yoğun çalışma gerçekleştiriyoruz.  Otomotiv sektörünün Sakarya’mıza çok çok önemli katkılar sağlayacağı yadsınamaz bir gerçektir. Potansiyeli ve milli üretim tecrübesi ile yerli otomobil Sakarya’mızda üretilmelidir” şeklinde konuştu.


“Sakarya’mız için hedeflerimiz yüksek”

Sakarya’nın ekonomisi hızla canlanan,  ülkenin büyüme hızından daha hızlı büyüyen, potansiyeli ve değerleri ile fark oluşturan bir şehir olduğunu kaydeden Kösemusul, “Sakarya’mız önümüzdeki 4 yıl boyunca ülkemizin stratejik yatırımları olan milli tank, milli tren ve yerli otomobil üretimlerine ev sahipliği yapan, şehir insanının sosyal ve kültürel zenginliğini çok daha yükselten bir şehir hüviyetine kavuşacaktır. Vatanını ve milletini seven, başarının temel şartının birlik ve kardeşlikte, istişare ve dayanışmada olduğuna inanan iş dünyamıza, tüm üyelerimize çalışmalarında kolaylıklar ve üstün başarılar diliyorum” dedi.

SATSO arazisi oylandı

SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul’un aylık faaliyetler üzerine değerlendirmelerinin ardından Meclis gündem maddeleri meclis üyeleri tarafından görüşülerek oylandı.

Meclis Gündeminde yer alan “Emirsultan Yeni Aile Mezarlığı ve Civarında Yer Alan Odanın Mülkiyetindeki Parsellerin, Mezarlık ve Ağaçlandırılacak Alanda Kalması sebebiyle Sakarya Büyükşehir Belediyesi’ne Devri Talebinin Görüşülmesi, maddesi

Meclis üyeleri tarafından yeterince istişare edildikten sonra oy çokluğu ile kabul edildi.

Konu ile ilgili açıklamada bulunan Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, “Tapuları bize ait olduğunu göreve geldiğimizde öğrendik. 1980 yılında alınmış mezarlık ve yeşil alan olarak değerlendirilecek araziyi resmiyete kavuşturarak meclis kararı ile Büyükşehir Belediyesine devrimiz söz konusudur. Bu konuda TOBB’un da görüşünü alarak herhangi bir sakınca olmadığı bilgisini aldık. Meclis üyelerimizin oyuna ve takdirine sunuyoruz” dedi.

Meclis üyeleri tarafından istişare edilen gündem maddesi oy çokluğu ile kabul edildi.