Erenler Kaymakamı Mehmet Mızrak, Kent Şurası’nın 38’inci toplantısına katılarak, şura üyelerine seslendi. Mızrak, Kent şurası gibi oluşumların yaygınlaşması gerektiğini ifade ederken, “Şehrin meselelerini gündeme getirmenizi, bizleri ve diğer yerel yönetimleri takip etmenizi çok önemsiyorum. Takip edin ki yerel yönetimler rehavete kapılmasın. Bu yaptığınızın yaygınlaşması gerekir” diye konuştu.

38’inci toplantı

Kent Şurası’nın 38’inci toplantısı, önceki akşam yapıldı. Kent Şurası Başkanı Abbas Delen’in açılış konuşmasıyla başlayan bu ayki toplantının konuğu ise yaklaşık 1,5 ay önce göreve başlayan Erenler Kaymakamı Mehmet Mızrak oldu. Mızrak, Erenler ve kamu yönetimi konusundaki düşüncelerini, şura üyeleri ile paylaştı.

Çok katlı AVM

Toplantının başında gündem ile ilgili söz alan Gündüz Akay, Sakarya Atatürk Stadı’nın yerine çok katlı AVM yapılması konusunun tartışılması ve bununla ilgili daha fazla bilgi verilmesi gerektiğini söyledi. Şura üyelerinden Sakarya Ziraat Odası Başkanı Hamdi Şenoğlu ise konunun ilgili meslek odaları tarafından takip edildiğini bildiğini, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu’nun da burada çok katlı bir bina yapılmasına karşı olduğu ile ilgili haberlerin basında yer aldığını hatırlattı.

Sakarya genişlemeli

Şura Kurucusu ve Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Eski Başkanı Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu ise Sakarya’nın genişlemesi gerektiğini ifade ederken, Beykoz, Sarıyer örneklerinde olduğu gibi Sakarya’nın genişleyerek büyüyebileceğini söyledi. Sakarya Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. İsmail Çallı ise yeşil alanların nasıl oluyor da imara açılabildiğini sordu.

Müze sürprizi

İl Genel Meclisi Eski Başkanı Fethi Sarıoğlu ise İl Genel Başkanlığı döneminde, yeşil alanlarla ilgili alınan bazı kararları hatırlattı. Ardından şura üyeleri ile bir müjdeyi paylaştı. Türkiye’de kurulan ilk bankanın geçmişten kalan mülkü olan, Orhan Camii’nin yanındaki yapının nihayet şehre kazandırıldığını ifade eden Sarıoğlu, “Vali yardımcımız Akın Yılmaz bey geçtiğimiz gün bana müjdeyi verdi. Bu konuda çok uğraşmıştık. Nihayet sorun çözülmüş. Restorasyonlar başlamış. Burası müze yapılacak” dedi.

Belediye binası da müze olsun

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Eski Yönetim Kurulu Başkanı Erol Öztürk Hacıeyüpoğlu ise, deprem müzesinin de içinde kaldığı şemsiyeli parkın, Büyükşehir Belediyesi’nin halihazırda kullandığı bina ile bütünleştirilerek, müze ve mesire alanı olabileceğinin altını çizerken, “Sakarya Büyükşehir Belediyesi daha güzel bir yere taşınabilir. Bir çoğumuzun mezun olduğu Atatürk Ortaokulu binası ise müze yapılabilir. Burası güzel bir kampus olur” diye konuştu.

Çeke itibar verilsin

Hacıeyüpoğlu, ticaret erbabının büyük sıkıntısını çektiği diğer konulara da değindi. Ticaret sırasında kullanılan enstrümanlardan biri olan çekin artık itibarsızlaştığını ifade eden Hacıeyüpoğlu, “Ticaretin yeniden normal halel gelebilmesi için, çeke yeniden itibar kazandıracak çalışmalar yapılmalıdır. Diğer yandan kabili mümkün olmayan alacaklar ile ilgili devletin yeniden bir düzenleme yapması ve bu alacakların vergi matrahından düşmesi sağlanmalıdır” dedi.

Çekin “karşılığı” yok

Şura üyesi Yeminli Mali Müşavir Ömer Nejdet Aydemir ise çekin global anlamda, hiçbir ülkede karşılığı olmadığını ve ticaret kanunumuzda da çekin üzerine yüklenen anlamı bulunmadığını ifade ederken, “Çekte vade olmaz. Çek nakit demektir. Çeki alan hemen nakit karşılığını alabilir. Çeki imzaladığınız kısma yeniden tarih atarsanız, o zaman çekiniz senede döner. Dolayısıyla kanuni olarak hiçbir dayanağı olmayan çekin, itibarsızlaşması normaldir” dedi.

Bağımsız adliye binası

Şura Üyesi, Sakarya Barosu Eski Başkanı Avni Akran ise bağımsız adliye binası konusunun yeniden gündeme getirilmesi gerektiğini söyledi. Yeni adliye binası için ödenek konulduğunu duyduklarını, fakat yer bulunamadığı için bunun kullanılamadığını belirten Akran, “Adliye binası hiçbir yerde, Vilayet binalarının çatısı altında değildir. Başından beridir herkesin savunduğu bağımsız adliye binası, bir an önce hayata geçirilmelidir. Bunun için de acilen yer bulunmalıdır” dedi.

Hizmet verenleri takip edin

Gündem konularının ardından Erenler Kaymakamı Mehmet Mızrak, şura üyelerine hitaben bir konuşma yaptı. Kaymakam Mızrak, Sakarya’da önemli görevlerde bulunan insanların, şehrin meselelerini gündeme getirme gayretini çok olumlu bulduğunu ifade ederken, “Bu şekilde meseleleri irdelemeye devam edin. Hizmetleri takip edin. Sorgulayın. Şura üyeleri olarak gayretleriniz nedeniyle sizlere şükranlarımı sunuyorum. Bu yaptığınız yaygınlaşmalı. Yerel yönetimleri ve bizleri boş bırakmayın. Bırakmayın ki yerel yönetimler rehavete kapılmasın” diye konuştu.

Eğitim ve demokrasi

Cumhuriyetin kurulduğundan beridir en önemli meselelerin eğitim sorununun çözülmesi ve demokrasinin yerleşmesi olduğunu hatırlatan Kaymakam Mızrak, “Bugün bu konularda olumlu adımlar atılıyor. Kendi ilçemden bahsediyorum. Eğitim ile ilgili okul sorunumuz kalmayacak. Erenleri daha yaşanabilir bir ilçe yapmak için çalışıyoruz. İnşallah Erenler ileride bir Serdivan gibi olacak” dedi.