Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından şehre kazandırılacak Kongre Merkezi, Gar ve Mithatpaşa Dönüşümü ile Demokrasi Meydanı projeleri Başkan Toçoğlu tarafından Milletvekillerine tanıtıldı. AKOM’da gerçekleştirilen toplantıda AK Parti MKYK Üyesi Recep Uncuoğlu, Genel Başkan Danışmanı Şaban Dişli, AK Parti Sakarya Milletvekilleri Ayhan Sefer Üstün ve Prof. Dr. Mustafa İsen, SASKİ Genel Müdürü Dr. Rüstem Keleş, Genel Sekreter Yardımcıları Ayhan Kardan, Zafer Poyraz ve Ali Oktar, Danışmanlar Prof. Dr. Hamza Al ve Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, büyükşehir bürokratları, mimarlar ve şehir planlamacıları yer aldı.

Kültür ve sanatın kalbi

Sakarya’yı doğal yapısını bozmadan geleceğe taşımak ve her anlamda daha yaşanabilir bir şehir inşa etmek için çalışmalarına devam ettiklerini vurgulayan Başkan Toçoğlu, “Bugün Sayın Milletvekillerimize tanıttığımız projeler şehrimiz açısından çok önemli. Son dönemlerde yaptığımız çalışmalarla şehrimiz kültür ve sanatın kalbinin attığı bir kent haline geldi. Bu noktada fiziki imkânlarımızı da iyileştirmek, nüfusu 1 milyona yaklaşan şehrimize yeni bir kültür merkezi kazandırmak durumundayız. Bildiğiniz gibi bunun için ilk adımı atmış, projeyi açıklamış ve mevcut yapısıyla şehrimizin ihtiyaçlarına cevap vermeyen AFA’yı yıkmıştık. Projemizde daha sonra netleşen detayları ilgili mimar arkadaşlarımız aktardılar. İnşallah her yönüyle özgün ve şehrimize yakışan bir projeyi hayata geçirerek canlanan kültür sanat hayatımızı yeni bir merkez ile daha renkli hale getireceğiz” diye konuştu.

Gar Meydanı ile Mithatpaşa arasında dönüşüm

“Gar Meydanı ile Mithatpaşa arasında yeni bir dönüşüm projesi gerçekleştireceğimizi daha önce açıklamıştık. Bu konuda da mimar arkadaşlarımız çalışmalarını sürdürüyor. Çok önemli bir proje bu bölgede hayat bulacak. Bugün mimarlarımız da projenin sunumunu Milletvekillerimize yaptılar. Değerli Milletvekillerimiz projeye müspet yorumlar getirdiler. İnşallah tüm şehrimiz projemizi beğenecek.”

Tüm fikirleri değerlendiriyoruz

Demokrasi Meydanı’nın deforme olduğunu ve mevcut haliyle şehre yakışmadığını söyleyen Başkan Toçoğlu, “Meydanımızı vatandaşlarımızın buluşma noktası, şehrin nefes alma alanı haline getirecek, sosyal hayatın canlılık kazanacağı bir yapıya dönüştüreceğiz. Bu noktada bir anket düzenleyerek vatandaşlarımızın görüşlerini almış, STK temsilcilerimizle bir araya gelerek onlarında fikirlerine başvurmuştuk. Tüm bunları da dikkate alarak hazırladığımız projemizin sunumunu gerçekleştirdik. Milletvekillerimizle projelerle ilgili görüşlerini alarak, bizlere önerilerde bulundular. Kendilerine katkıları için şükranlarımı sunuyorum. Vatandaşlarımızın, STK’larımızın ve tüm ilgili tarafların da görüşlerini göz önünde bulunduruyor, tüm fikirleri değerlendiriyoruz. Geleceğe hazırlanan Sakaryamız için en iyisini hayata geçireceğiz” ifadelerini kullandı.

Örnek proje ortaya çıkmış

Projelerle ilgili görüşlerini belirten Milletvekili Dişli, “Sydney Opera Binası şehir için sembol bir bina. Bu tarz kültürel yapıları dünyanın pek çok gelişmiş şehrinde görmemiz mümkün. İnşallah yeni Kongre Merkezi de şehrimiz için sembol bir bina olacaktır. Demokrasi Meydanı için hazırlanan proje nedeniyle ilgili mimar arkadaşları tebrik ediyorum. Gar ve Mithatpaşa arasında bulunan bölgenin ise halkımızın çeşitli sosyal aktivitelerini yürütebileceği bir alan olarak planlanması çok güzel. İnşallah şehrimiz yeni projeleriyle daha da gelişim kaydedecektir” Milletvekili İsen, “Kongre Merkezi için şehre prestij kazandıracak, başka şehirlere örnek olacak bir proje ortaya çıkarılmış. Bu projenin ödül kazanabilecek bir proje olduğunu düşünüyorum. Mevcut strüktürde yer alan rölyeflerin şehrimizi çok iyi yansıttığını düşünüyorum. Onlar şehrimizin farklı noktalarında değerlendirilebilir” dedi.

Şehrin buluşma noktası

MKYK Üyesi Uncuoğlu, “AFA Kültür Merkezi için daha önce de mimar arkadaşlarımızın da bulunduğu bir toplantıda yer almıştık. Otopark kapasitesinin artması önemli bir artı olmuş. Bu noktadan giriş-çıkışlar daha kolay hale gelecektir. Her şey çok iyi düşünülmüş. Yapılan planlama ile meydanın miting kapasitesinin de arttığını görüyoruz. İnşallah yapılacak çalışmalarla Demokrasi Meydanı günün her saati için bir buluşma noktası haline gelecektir. Gar ve Mithatpaşa arasında planlanan projenin ise gerek sosyal donatı alanları, gerek yeşil alanları ile vatandaşlarımızın büyük beğenisini kazanacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.