Bayraktar, yaptığı açıklamada, 2014 Ekim ayında başlayan 2014-2015 üretim döneminde gerçekleşen yağışların, kış aylarından buyana zaman zaman bazı illerde afetlere yol açsa da genel olarak tarımsal üretime olumlu etkisinin görüldüğünü belirtti.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2014 yılı Ekim ayından 2015 Mayıs ayı sonuna kadar ülke genelinde birikimli yağış miktarının 535,1 milimetreye ulaştığına dikkati çeken Bayraktar, “Normali 496,2 milimetreye geçen yılın 361,3 mm olan yağışların, bu yıl 535,1 milimetreye yükselmesiyle, yağış miktarı normalin yüzde 7,8, geçen yılın yüzde 48,1 üzerinde gerçekleşti” dedi.

Her ne kadar birikimli yağışlarda normaline ve geçen yıla göre artış olsa da Mayıs ayı yağışlarında azalma görüldüğünü belirten Bayraktar, şunları kaydetti: “Ülke genelinde Mayıs ayı yağış ortalaması 42,3 milimetre gerçekleşti ve normalin yüzde 13,8, geçen yılın yüzde 22,9 gerisinde kaldı. Bu yıl Mayıs ayında Ege Bölgesi dışında tüm bölgelerde normale göre azalma gerçekleşti. Mayıs ayında normal değerlere göre en fazla azalma Marmara Bölgesi’nde ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde meydana geldi. Mayıs ayı toplamında yağışlarda azalma görülse de son haftada ve Haziran ayı ilk haftada gerçekleşen yağışların şiddetinin fazla olması tarım alanlarına ve ürünlere zarar verdi. Geçen yıl aynı tarihlerde gerçekleşen dolu ve aşırı yağışlar, bu yıl da tarımsal üretimi olumsuz etkilemeye devam etti. Meyvelerde, kiraz, kayısı gibi ürünlerde hasat başlarken, diğer meyvelerde gelişim dönemi devam ediyor. Tarla ürünlerinden buğdayda Akdeniz Bölgesinde hasada girilirken, hasat Temmuz ayıyla birlikte yoğunlaşacak.”

Mayıs ayının son haftasında, Haziran ayının ilk haftasında gerçekleşen yağışlarının neden olduğu zararlar konusunda da bilgi veren Bayraktar, şöyle devam etti: “Mayıs ayının son haftasında, Samsun, Amasya, Nevşehir illerinde gerçekleşen dolu yağışı tarla ürünlerine ve meyve ağaçlarına zarar verdi. Adana, Yozgat, Kütahya illerinde gerçekleşen aşırı yağışlar sele dönüşerek tarım arazilerinde zarara yol açtı. Haziran ayının ilk haftasından itibaren halen çeşitli illerimizde devam eden aşırı yağış ve dolu başta hububat olmak üzere birçok ürüne zarar veriyor. Bolu, Karabük, Aksaray, Denizli, Şanlıurfa, Ankara illerinde aşırı yağışlar, bazı alanlarda sele dönüşerek tarım alanlarında zarara neden oldu. Erzurum, Kırşehir, Manisa, Nevşehir, Burdur, Konya, Şanlıurfa, Mersin, Kırşehir, Bursa, Ankara, Sakarya illerinde gerçekleşen dolu yağışı, tarla ürünlerine ve meyve ağaçlarına zarar verdi. Genel olarak baktığımızda aşırı yağış, meyve tutan ağaçlarda da meyve dökümüne neden oldu. Aşırı yağışlar, tarla ürünlerinde yatmalara, tarla ürünlerinde ve açıkta yetiştirilen sebzelerde hastalık ve zararlıların çoğalmasına yola açıyor. Ürünlerde olgunlaşmayı da geciktiriyor. Aşırı yağış, meyve ve sebzelerde çatlamalara yol açtığı gibi, taban suyunu yükselmesine neden olarak kök çürümelerine, döllenme sorunlarına sebep veriyor. Yine, aşırı yağışlar nedeniyle tarlalara girilemiyor, olan ürün de toplanamıyor. Dolu yağışı ise yaprakları deliyor, tomurcukları eziyor, çiçekleri tahrip ediyor, filizleri kırıyor. Ayrıca dolu tahıl ve baklagilleri yatırıyor, ağaçları yaralıyor, meyve dökümlerine yol açıyor. Ürünler üzerinde hasar yapan dolu, ürünlerde kalite kaybına neden oluyor.”

Zararların tespit edilmesi amacıyla illerde hasar tespit komisyonlarının çalışmalarına başladığını belirten Bayraktar, ürünlerini tarım sigortası yaptıran üreticilerin hasar ihbarlarını yaptıklarını, eksperlerin çalışmalarının devam ettiği bilgisini verdi.

Yaşanan tüm afetler nedeniyle ödenemeyen kredi borçlarının ertelenmesine yönelik kararın bu yıl da yayınlandığını bildiren Bayraktar, “Ancak, borç ertelemeleri 1 yıl ve faizli olması, ayrıca sadece Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden alınan düşük faizli kredileri kapsaması nedeniyle beklenen faydayı sağlamamaktadır. Üreticilerin arka arkaya yaşanan afetten dolayı gelir kayıpları fazla olmaktadır. Geçen yılın zararını kapatamayan üretici, kayısı, üzüm, erik, ceviz gibi bazı ürünlerde bu yıl da beklediği rekolteyi alamayacaktır. Bu nedenle üreticilere maddi destek yapılmalı, arka arkaya yaşanan afetin etkileri azaltılmalıdır” dedi.