1977’den sonra ilk kez İstanbul’da ve 9 Ekim Pazar günü açılış seremonisi ile başlayan ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın ev sahipliğinde düzenlenen WEC Dünya Enerji Kongresi 10 Ekim Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Viladimir Putin’in  Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in konuşmaları ile açılışı yapıldı. 
   
10 bin katılımcının ziyarette bulunması beklenen ve dünyadan toplamda 850 basın mensubunun da takip ettiği Kongrenin Altın Sponsoru olan Akenerji, Sepaş Enerji ve SEDAŞ standı ziyaretçilerin ilgi odağı oluyor ve büyük beğeni kazanıyor.  Yöneticiler ziyaretçilerle yakından ilgileniyorlar.
  
4 devlet başkanı, 250’den fazla Bakan ve CEO düzeyindeki katılımcıyla Enerji Kongresi’nin başlangıcı yapılırken,  13 Ekimde tamamlanacak kongrede 85 ülkeden 265 konuşmacı 65 ayrı konuyu tartışacak.
 
Barış için paylaş
Kongre,  ‘Yeni Ufukları Kucaklamak’ temasıyla düzenlenirken, Türkiye’nin enerji mottosunu (share for peace - barış için paylaş) olarak açıklayan Enerji Bakanı Berat Albayrak, enerjinin savaş değil barış vesilesi olması gerektiğini vurguladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynakları açısından zengin bir ülke olduğunu belirterek “Türkiye’ye yatırım yapan pişman olmamıştır, bundan sonra da pişman olmayacaktır” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 23. Dünya Enerji Kongresi’nde yaptığı konuşmada, “Barış için paylaşalım” (Share for Peace) mesajını tüm dünyaya ulaştırmak istediklerini belirterek “Türkiye olarak söz sahibi olduğumuz bu platformlarda Afrika’da enerjiye erişim konusu ayrıntılı şekilde ele alınacak” dedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de küresel petrol yatırımlarının azalması nedeniyle arz fazlasının yerini enerji yetersizliğinin alacağını, bunun da gerek tüketicileri gerekse üreticileri vuracağını söylerken, “Tüm paydaşlarımızla çalışmalarımıza devam edeceğiz. Türkiye şu anda büyük projeler açısından zor zamanlardan geçiyor”dedi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türkiye’deki enerji güvenliğinin tüm dünya için çok önemli olduğunu söyledi. WEC Dünya Enerji Senaryoları Başkanı Gerald Davis, İstanbul’da düzenlenen Dünya Enerji Kongresi’nde yaptığı konuşmada, gelecek on yıl içinde enerji talebinin en üst düzeye ulaşacağı öngörüsünde bulundu. İzleyen yıllarda ise talebin yavaşlamaya başlayacağını ifade eden Davis, bu yüzden talep tarafında daha sıkı enerji politikalarına ihtiyaç duyulacağını savundu.
 
“Dünya kongresinde yer almaktan onur duyduk”
Global enerji sektörünün geleceğinin belirleneceği 23. Dünya Enerji Kongresi’nin çok önemli bir zaman diliminde yapıldığını belirten Akkök ve CEZ grubunun şirketleri olarak kongrede yer almaktan da büyük onur duyduklarını belirten Akenerji Genel Müdürü Ahmet Ümit Danışman kongreyi değerlendirdi.
 
Global enerji sektörünün geleceğinin belirleneceği 23. Dünya Enerji Kongresi’nde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Akenerji Genel Müdürü Ahmet Ümit Danışman, uzun vadeli planların yapılacağını Dünya Enerji Kongresi’ni ilgi ve merakla izlediklerini söyledi. Kongre hakkındaki düşüncelerini dile getiren Danışman, “Uzun vadeli bakıldığı için 2060 yılında enerji sektörü nereye gidecek sorusu var. Dünyanın nüfusu 10 milyar seviyesine çıkacak. Elektrik tüketimi bugüne göre 2 misli artacak. Bu enerjinin nereden nasıl karşılanacağı konuşuluyor. Yenilenebilir enerji son derece önemli. Enerji verimliliği konusu önemli. 3 yılda bir yapılıyor bu önemli toplantı. Bu kez İstanbul’da gerçekleşiyor olması önemli. Katılım gayet güzel. Organizatörleri bu anlamda tebrik ediyorum” dedi.
 
“Akkök ve CEZ Grubu’nun şirketleri üretiyor, dağıtıyor, satıyor”
Danışman açıklamasının devamında, “Biz Akkök ve CEZ grubunun şirketleriyiz. Enerji sektöründeki 25 yılı aşkın deneyimi ile enerji üretim ve ticaretinde Türkiye’nin en köklü şirketleri arasında yer alan şirketimiz Akenerji ile elektrik üretim sektöründe faaliyet gösteriyoruz. 8 adet hidrolik bir adet doğalgaz bir adet rüzgar santralimiz var. Ayrıca yine aynı  grubun sahip olduğu elektrik dağıtım bölgesi var. SEDAŞ bölgesi. Gebze, İzmit, Adapazarı, Düzce ve Bolu’dan oluşan bir bölge. 3,4 milyon nüfusa ve 1,6 milyon müşteriye, doğrudan sanayi, ticarethane ve hane halkına elektrik dağıtımı yapan bir şirket. Bir de Sepaş Enerji adında bir perakende şirketimiz var. Bu da bölgedeki müşterilere doğrudan elektrik satan şirketimiz. Yani bizim elektrik üretim tarafında Akenerji, dağıtım tarafında SEDAŞ, perakende tarafında Sepaş Enerji olmak üzere grubumuzun 3 adet önemli şirketi var. Çok yararlı bir toplantı bu. Aslında hemen bugün yarın yatırım kararı alınacak görüşmeler değil bunlar. Ancak sektörün uzun vadede nereye gittiğine ilişkin makro görüşlerin belirlendiği, sistemlerin ne şekilde kurulması gerektiğinin belirlendiği bir platform. Yerli yabancı tüm oyuncuların burada fikir alışverişinde bulunması son derece önemli” dedi.