Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısı sonrasının ardından yaptığı açıklamada, koronavirüsle mücadelede ilk dönemin tamamlandığını ve salgının kontrol altına alındığını söyledi.

Türkiye’de alınan önlemler sonrasında Türkiye'nin koronavirüse karşı mücadelesinde birinci dönemi tamamladığını belirten Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 29 Nisan’ın koronavirüste birinci dönemi geride bıraktığımız tarih olduğunu, güncel rakamların salgının kontrol altına alındığını kanıtladığını belirtti. 

Şu anda koronavirüsle mücadelenin yeni döneminin ilk günlerinde bulunulduğuna dikkat çeken Bakan Koca, tedbirleri uygulamanın büyük önem taşıdığını hatırlatarak, özellikle sosyal mesafeye dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti.

Yeni dönemin tipik bir normalleşme olmadığını hayatın kısmen özgürleşmesi olduğunu söyleyen Koca, “Yeni dönem tedbirlerle özlemlerin sentezidir. Başlayan günler 11 Mart'tan bu yana gösterdiğimiz çabanın ödülüdür. Ama bu ödül büyük ödül değildir. Hassas davranmazsak, serbestlik yeni mecburiyetlere yol açar. Kontrolün kaybı ikinci dalganın davetiyesi olacaktır” dedi.

Haziran ayıyla ilgili öngörülerinin daha somut olduğunu kaydeden Bakan Koca, “Ancak koronavirüs tehdidi ortadan kalkmış değil. Risk varlığını daha uzun süre sürdürecek” diye konuştu.

“Bugüne kadar normale dönüş ifadesi yer yer kullanılsa da esasında normale dönmüyoruz, yeni hayatın normallerini oluşturuyoruz” diyen Bakan Koca, “İkinci dönemin ismi kontrollü sosyal hayattır. Önümüzdeki günlerde evlerden daha sık dışarı çıkacağız. Virüse karşı mücadelede yeni durumun kuralları, tedbirleri olmalıdır. Kontrollü sosyal hayat, hastalıkla mücadelede ikinci dönemin stratejisidir” dedi.