Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir ve toplantıya Ankara’dan katılım sağlayan Türkiye İş Kurumu Aktif İşgücü Hizmetleri Dairesi Başkanı Volkan Öz, yatırım ve istihdam konularında işverenlerin talep ve beklentilerini dinledi.

İl Ekonomik Toplantısı İş Dünyasın Platformunu oluşturan kamu ve özel sektör temsilcilerinin katılımı Vali Ahmet Hamdi Nayir’in başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya, Vali Yardımcısı Mehmet Fatih Çiçekli, Türkiye İş Kurumu Aktif İşgücü Hizmetleri Dairesi Başkanı Volkan Öz, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akgün Altuğ, kamu kurumlarının yöneticileri ve iş adamı derneklerinin başkanları ile üyeleri katıldı.

İki yeni organize sanayi bölgesi geliyor

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akgün Altuğ, toplantıda ilin ekonomisi ile ilgili bilgi paylaşımında bulundu. Altuğ, Savunma Havacılık Kümelenmesi Derneğinin kurulduğunu, Aselsan’ın bazı üretimlerinin Sakarya’da yapılması için çalışmalar yapıldığını ve Sakarya’nın Savunma Sanayi üretiminin de merkezi olacağını belirtti. Yatırımların ve üretimin artması için Ferizli ve Söğütlü’de iki yeni Organize Sanayi Bölgesinin kurulması yönünde çalışmaların devam ettiğini, önümüzdeki hafta Bakan Varank ile görüşülerek muhtemelen onaylanacağını aktaran SATSO Başkanı Akgün Altuğ, Ferizli’de kurulması planlanan organize sanayi bölgesinin metal ve otomotiv ihtisas Organize Sanayi Bölgesi olarak 530 hektar arazi üzerine kurulacağını bildirdi. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesinin ihtisas alanının ise otomotiv üzerine karma model olarak 230 hektar üzerine kurulmasının planlandığını belirten Altuğ, ayrıca Adapazarı Dörtyol’daki küçük ve orta ölçekli sanayi sitesinin dönüşümüne ilişkin çalışmalarının da devam ettiğini, bütün bu çalışmalarla ilin 20-25 yılını dolduracak planların yapıldığını kaydetti.

Bunun yanında, Sakarya’nın gümrükleme işlemlerinin yetersiz kaldığını dile getiren SATSO Başkanı Akgün Altuğ, bu konuyla ilgili gerekli çalışmalarının bir an önce başlatılması gerektiğinin bildirdi.

İşverenlere çağrı, “istihdam sizden, maaşı İŞKUR’dan”

İşverenlerin sorularını cevaplandıran, talep ve beklentilerini değerlendiren Türkiye İş Kurumu Aktif İşgücü Hizmetleri Dairesi Başkanı Volkan Öz de toplantıda yaptığı konuşmada, işverenlerin yeni işe alımlarında bilişim ve imalat sektöründe 6 ay, bilişim ve basın sektöründe 9 ay, diğer sektörlerde 3 ay süreyle ücretlerin İŞKUR tarafından ödendiğini belirtti. Bu istihdam teşvikinden işverenlerin yararlanabilmesi için en az 2 sigortalı çalışanının olmasının yeterli olduğuna değinen Öz, diğer istihdam teşvikleri hakkında katılımcıları bilgilendirdi. Ayrıca, ilave istihdamda 18 aya kadar SGK primi ve gelir vergisi stopajı alınmadığını ifade eden Volkan Öz, işverenlere “istihdam sizden maaşı İŞKUR dan” çağrısında bulundu.

Yatırım, üretim ve istihdam artışları yakın bir tarihte tekrar ivme kazanacak
Sakarya Valisi Ahmet Hamdi Nayir de Sakarya iş dünyasını bir araya getiren sinerji grubuna yaptığı hizmetler dolayısıyla teşekkür etti. Nayir, yatırım, üretim ve istihdam artışlarının yakın bir tarihte tekrar ivme kazanacağını, işveren ve sanayiciden alınan geri bildirimlerin buna işaret ettiğini belirtti. Sanayicinin, işverenin ve il ekonomisinin ihtiyaç duyduğu ve kendilerine iletilen her türlü sorunu not ettiklerini ifade eden Vali Nayir, ilgili kuruluşlar nezdinde takipçisi olacaklarını belirtti.