Adapazarı Belediyesi ve Türk Kızılayı Sakarya Şubesi işbirliğinde ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza hizmet veren Toplumsal Yardımlaşma Marketini gezen Vali Ahmet Hamdi Nayir, Türk Kızılayı Sakarya Şube Başkanı Zahit Tiryaki’den bilgiler de aldı. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı sisteminde kayıtlı olan ihtiyaç sahiplerinin, kendilerine verilen kart sayesinde her ay düzenli bir şekilde marketten ücretsiz alışveriş yapabilmelerinin sağlandığını söyleyen Şube Başkanı Tiryaki, ihtiyaç sahibi kişilere utanmadan, sıkılmadan gönül rahatlığıyla alışveriş yapabilmesi için markette müşteri ilgisi gösterildiğini ve rencide olmamaları için de antetli poşet kullanmadıklarını ifade ederek; “Toplamda bin 500 kayıtlı ailemiz var. İhtiyaç durumlarına göre 500’ü her ay yardım alırken, 500’ü 2 ayda bir, diğer 500’ü de 3 ayda bir yardımlardan yararlanabiliyorlar. Adapazarı Belediye Başkanı Mutlu Işıksu konuya duyarlı yaklaştığından dolayı 3-4 aydır aile sayısını bin 800’e çıkarttık. Bununla birlikte giyim mağazaları hiç kullanılmamış ürünlerini marketimize hibe ederek kendi reyonlarını oluşturdular. İhtiyaç sahiplerine yalnızca gıda anlamında değil, giyim konusunda da seçenek sunabiliyoruz” dedi.

Örnek bir proje

Adapazarı Belediyesi ve Türk Kızılayı Sakarya Şubesinin böylesi yararlı bir projede bir araya gelmesinin önemine değinen Vali Ahmet Hamdi Nayir; “Her yönüyle çok büyük hassasiyet gerektiren anlamlı bir projede Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarımızın sisteminin kullanılması da önem arz ediyor. Gerçekten yardıma muhtaç vatandaşlarımızın tespit edilmesi ve yardımların rencide edilmeden yapılması konuları büyük özveri gerektiriyor. Tüm Türkiye’ye güzel bir örnek olmuş bu gibi marketler. İnşallah diğer yerlerde de yaygınlaşır. Hayırları yapanlar da burada mutlaka bir tatmin duygusu yaşıyorlardır. Emeği geçen, yardımda bulunan herkesten Allah razı olsun” ifadelerini kullandı.

Buradaki incelemelerin ardından Türk Kızılayı Sakarya Şubesine geçen Vali Ahmet Hamdi Nayir, Şube Başkanı Zahit Tiryaki’den derneğin faaliyetleri hakkında bilgiler aldı. Vali Nayir'i misafir etmekten onur duyduklarını ifade eden Başkan Tiryaki, Valilerimiz, Kanaat Önderleri ile Başkanlarımızın kendilerine ve ihtiyaç sahiplerine çok büyük destekleri olduğunu belirterek; “151’inci yılına giren Türk Kızılayı’nın her faaliyetiyle iftihar ediyoruz. Kurtuluş Savaşında da acil durumlarda kullanılmak üzere bizim bir yedek akçemiz vardı. Kurban bağışı alma sayısında Türkiye’de ilk beş içerisindeyiz. Vatandaşlarımız genelde bağışlarını internet üzerinden kredi kartı ile ödüyorlar, direkt banka hesaplarından havale de yapabiliyorlar. Bizler de Sakarya Şubesi olarak, İstanbul, Ankara gibi illerin arkasında geçen yıl ilk 5 arasına girdik. Sakaryalı hemşehrilerimiz bu konuda çok duyarlı hareket ediyorlar. Vatandaşlarımızın Türk Kızılayı’na daha rahat ulaşabilmesi için hem AKM’nin önünde hem de Katlı Pazar Yerinin önünde stantlarımız bulunuyor” diye konuştu.

“Türk Kızılayı güven veren STK’larımızdan bir tanesidir”

Türk Kızılayı’nın tüm dünyaya örnek olan çalışmalar gerçekleştirdiğini ve güven veren kuruluşlarımızdan bir tanesi olduğunu beyan eden Vali Nayir; “Kendisine yapılan bağışları uygun yerleri bulup oralara kadar götüren ve ülkemizi dünyada tanıtan, merhamet unsuru olarak, ülkemizin yüz akı olan bir faaliyet zinciri içerisinde yer almaktadır. Türk Kızılayını yalnızca deprem gibi doğal afetlerde görmüyoruz, sosyal anlamda vatandaşlarımıza her konuda yardımcı olmaya çalışıyorlar” diyerek, Türk Kızılayı’nın dünyadaki faaliyetlerinin önemine de değinerek derneğe kurban bağışında bulundu.

Son olarak İl Kültür ve Turizm Müdürü Hüseyin Yorulmaz ve Türk Kızılayı yetkilileri ile birlikte kısa adı SAKVA olan Sakarya Kültür ve Sosyal Yardım Vakfını ziyaret eden Vali Ahmet Hamdi Nayir, Vakıf Müdürü Mehmet Ersöz ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile bir süre sohbet etti. Vali Ahmet Hamdi Nayir’in ziyaretlerinden büyük memnuniyet duyduklarını söyleyen Vakıf Müdürü Ersöz vakfın faaliyetleri hakkında bilgiler vererek, 1994 yılında önce dernek olarak kurulduklarını, daha sonra 1996 yılında vakıf olduklarını, gönüllü ekiplerin üç araçla sürekli sahada çalıştığını, uyruğu ve dini ne olursa olsun ciddi anlamda ihtiyacı olan vatandaşları Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ve uzman ekiplerinin birlikte belirleyip gerekli ihtiyaçları kişilerin evlerine kadar ulaştırdıklarını, kış aylarında soba, kömür, yorgan, battaniye gibi eşyalar ile ısınma sorunlarını giderdiklerini ve mağdur durumdaki ailelere de her gün sıcak yemek dağıttıklarını ifade etti.

“Hangi amaçla bağış yapılırsa, amacına uygun kullanılması gerekir”

Dernek ve vakıf gibi yardım amacı güden STK’ların her açıdan örnek olması gerektiğine dikkat çeken Vali Ahmet Hamdi Nayir; “Özellikle Kurban Bayramı gibi yardımlaşma ve dayanışmanın had safhaya ulaştığı günlerde ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızın sıkıntılarının giderilmesine yardımcı olan kuruluşlara karşı halkımızın duyarsız kalmaması memnuniyet vericidir. Hamiyet duyguları önemli duygular, bunun yıpranmaması lazım, sıkıntıya girmemesi gerekiyor. Bu tür kuruluşların birinci görevi bu duyguları sağlamlaştırmaktır. Dernek, vakıf gibi STK’larımız kişinin hamiyet duygularını zedelemeyecek bir sorumluluk üstlenirken, yapılan bağışların yerini bulması konusunda da hassasiyet göstermeleri gerekmektedir. Eğer şüphe ya da güven problemi olursa, diğerlerine de sirayet edebiliyor. Güven zedeleyici bir ortam meydana gelirse de, herkesi birden etkilemeye başlıyor. Sizler gibi yapılan bağışları hak eden yerlere ulaştıran derneklere, vakıflara hangi amaçla bağış yapılmış ise, onun o şekilde yerine getirilmesi önemlidir. Yani kurban bağışı ise mutlaka kurban kesilmeli, zekât için bağışta bulunulmuşsa, mutlaka bir ihtiyaç sahibine verilmeli, bağışta bulunan vatandaşlarımızın talepleri mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Bunu doğru ve tam anlamıyla yerine getirebilirsek, bu sistem düzgün ve güvenilir bir şekilde devam eder” diye sözlerine ekledi.

İhtiyaç sahibi vatandaşlarımıza her konuda destek olan STK’larımızın gayretlerini takdirle karşıladıklarını ifade eden Vali Nayir, SAKVA gönüllülerine de faaliyetlerinde kolaylıklar diledi.