Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan çalıştaya Vali Ahmet Hamdi Nayir’in yanı sıra SAÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, İŞKUR İl Müdürü Tekin Kaya, Koç Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi Şirketinin Mali Direktörü İrfan Özcan, İlimiz ile birlikte farklı Üniversitelerin Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölüm Başkanları katıldı.

“Sosyal bilimler alanında problemler hala var”

Çalıştayın açılış konuşmasını gerçekleştiren Çalıştay Koordinatörü Doç. Dr. Çağlar Özdemir, bu önemli toplantıda kendilerini yalnız bırakmayan başta Vali Ahmet Hamdi Nayir ve SAÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan olmak üzere katkıda bulunanlara teşekkür etti.

Özdemir, ülkemizin birçok yerinde özellikle sosyal bilimler alanında problemler olduğunu, 40’ın üzerine Çalışma Ekonomisi Bölümü bulunmasına rağmen 32-33’ünün aktif olduğunu belirterek, bölümlerdeki farklı ana bilim dalı, ders plan ve programlarının uyumlaştırılması, gelecek dönemlerde gerçekleştirilecek akreditasyon çalışmalarına taban oluşturabilmesi, doçentlik atamaları ve öğrencilerin bu bölümleri tercih etmeleri için yürütülmesi gereken politikalar gibi konularda görüş alışverişinde bulunacaklarını ifade etti.

“Mali ve iktisadi politikaları yürütecek insanlar yetiştiriyoruz”

SAÜ Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adem Uğur, bu bölümlerin devletin tüm mali ve iktisadi politikalarını yürütecek insanlar yetiştirdiği için çok önemli olduğunu ifade ederek, yurtdışındaki üniversitelerle akrediteleri olduğunu ancak ilk önce ülkemizdeki bu bölümlerin bulunduğu üniversitelerin her konuda uyumlu olmasını sağlamak gerektiğini düşündükleri için böyle bir toplantıyı organize ettiklerini belirtti.

Uğur, davet ettikleri tüm bölüm başkanlarının da kendileri gibi düşündüğünü öğrenince bu toplantının elzem olduğuna inandıklarını söyledi.

“Bu bölümler ile ortak paydamız çok”

Konuşmacılar arasında bulunan Koç Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi Şirketinin Mali Direktörü İrfan Özcan da, üniversitelerin bu bölümlerinin sanayi kuruluşları ile çok önemli ortak bir paydaları olduğunu ifade ederek, bu tür toplantıların da hem fikir alışverişinde bulunmak hem de kaynaşma açısından büyük önemi olduğunu belirtti.

“Bu çalıştayın yararlı olacağına inancımız büyük”

Çalıştayın çok yararlı olacağına inandıklarını söyleyerek üniversitelerinin uygulamaya koyduğu projelerden bahseden SAÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan, “Çalışma Ekonomisi en köklü bölümlerden birisidir. Çalışma Ekonomisinin sorunları sosyal alandaki sorunlarla belirli ölçülerde örtüşüyor. Bu bölümlerin hem kendi sorunlarını konuşmak ve paylaşmak hem de geleceğe dair vizyon belirlemek üzere bir araya gelinmesi de başlı başına önemli bir olaydır.

SAÜ dâhil birçok üniversitede hem müfredat belirlemede hem de ileriki aşamalarda eğitimin değişik kademelerinde özel sektörle gittikçe daha fazla işbirliği yapılmaya başlandı. Bizim üniversitemizde sanayi kuruluşları ile işbirliği içerisinde yaptığımız ve Çalışma Ekonomisi Bölümünün de dâhil olduğu ‘7+1 Eğitim Modeli’, özellikle teknik ve yazılım alanlarındaki bazı firmalar ile birlikte ele aldığımız ‘İşyeri Fakültede Uygulaması’, STK’larla birlikte rol aldığımız birçok çalışmayla birlikte MÜSİAD’la ortaklaşa gerçekleştirdiğimiz ‘Genç Ticaret Köprüsü’, İŞKUR, SATSO ve Üniversitelerimizin birlikte yürüttüğü ‘Uluslararası Pazar Elçileri Projesi’ gibi projelerimiz var. Bunlar gibi projelerin sayısı arttıkça, özel sektörle daha fazla entegre olundukça, hem şehre hem de üniversitelerimize bunun olumlu yansımaları oluyor” diye konuştu.

“Üniversiteler bulundukları her yere kıymet katar”

Bu tür çalıştayların yeniliklerin bir başlangıcı, bir aracı olması itibariyle önemli olduğunu ifade eden Vali Ahmet Hamdi Nayir ise, “Siz değerli hocalarımız bizlere, dinamik bir kavram olan bilimin sürekli bir yeniliğe, yeni açılımlara muhtaç olduğunu öğrettiniz. Tecrübe paylaşımında bulunarak kendi bölümlerinizle ilgili yeniliklere, gelecekle ilgili farklılıklara imza atacağınız bu tür toplantılar, bizler için de çok kıymetlidir.

Her bir üniversite bulunduğu şehre bir kıymet katıyor, onun marka değerini yükseltiyor. Bizler de görev yapmış olduğumuz illerde üniversitelerimizi hep böyle değerlendirirken, hocalarımızı da bu şekilde ilin marka değerine, oraya kıymet katan hususlara katkı veren görevlilerimiz olarak görüyoruz. Bu konuda da yanılmadığımızı, beklentilerimizin haksız olmadığını, bu hususları gördükçe daha iyi anlıyoruz. Çalışma ekonomisi dalında çok sık toplantılar yapılmadığını ve bu konunun uzmanlarının çok fazla bir araya gelemediklerini bu çalıştaydaki konuşmalardan anlayabiliyoruz. Ancak İlimizden bu davetin yapılması elbette ki çok önemlidir, bununla birlikte daveti asıl kıymetli kılan da icabetidir. Bu toplantıya icabet edip buraya geldiğiniz ve daveti kıymetli hale getirdiğiniz için teşekkür ediyoruz.

“İyi yetişmiş insan gücüne ihtiyacımız var”

Bu zor coğrafya içerisinde güçlü kalabilmenin yollarından biri olarak gördüğümüz iyi yetişmiş insan gücüne katkı sağlayacak bu tür çalıştayların, hem çalışmalarınıza katkı sunmasına hem de ülkemizin genel değerlerini yükselterek öğrencilerimize daha güzel şeyler aktarılmasına vesile olmasını temenni ediyoruz” dedi.

Programın sonunda Vali Ahmet Hamdi Nayir ile birlikte SAÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Savaşan ve İŞKUR İl Müdürü Tekin Kaya’ya Katılım Belgesi de takdim edildi.

İki gün sürecek olan çalıştayın açılış toplantısında oturumlar için divanlar oluşturulurken, çalıştayın son gününde 30’un üzerinde farklı üniversitenin bölüm başkanları, görüşlerini dile getirerek kararlar alacaklar.