Sakarya Kızılay Şubesi Türkiye’de bir ilke imza atarak İl Özel İdaresi tarafından hibe edilen 9 karavanla acil durum karavan ekibi kurdu. Van Depreminde kullanılan ve ilk etapta 700 adet gelen konteynırların bakımı ve onarımının da yapılacağı Sakarya Kızılay Şubesi Yerel Afet Yönetim şefliğini inceleyen Sakarya Valisi Mustafa Büyük, Van’dan getirilen konteynırların bakımlarının yapıldıktan sonra olası bir afet için hazır bekletileceğini söyledi.

Vali Mustafa Büyük, Kızılay Sakarya Şubesi Yerel Afet Yönetim şefliğinde incelemelerde bulundu. Türkiye’de ilk kez Sakarya Kızılay’ının kullanacağı 9 karavanla kurulan acil durum müdahale karavan ekibinin Türkiye’ye örnek olacak bir çalışma olduğunu vurgulayan Vali Büyük, endüstriyel mutfağı, banyoları, tuvaletleri, 64 kişilik yataklı bölümleri ile karavan ekibinin olası bir afet durumunda olay yerine araçlarla götürülerek yardım personelinin kalacak yer sorununun çözüleceğini söyledi.

Kızılay Şube Başkanı Ahmet İşgüzar ise karavan ekibinin Türkiye’de bir ilk olduğuna dikkat çekerek, Sakarya Valiliği İl Özel İdaresi tarafından karşılanan ve Kızılay’a hibe edilen karavanlar için Vali Büyük’e teşekkür etti.

İşgüzar, karavanları bu yaz ilk kez düzenleyecekleri ve ortaokul öğrencilerine yönelik olarak gerçekleştirecekleri yayla yaz kampında da kullanacaklarını belirterek, “Bu karavanları sadece olası afet durumlarında değil gençlerimize yönelik olarak da kullanacağız” dedi.

İşgüzar ayrıca Van depreminde kullanılan 700 adet konteynırın Sakarya’ya geldiğini belirterek, “Şimdilik 700 adet konteynır geldi. Bu sayı 2 bine çıkacak. Bizler burada bu konteynırların bakım ve onarımlarını yaptıktan sonra olası bir afet durumunda hazır bir halde bekleteceğiz” şeklinde konuştu.

96 bin metrekare alana yerleşen Şeflikte bulunan ve 1999 depreminde Almanlar tarafından bağışlanarak İstanbul’da Sahra Hastanesi olarak kullanılan konteynırların da harap durumda olduğunu dile getiren İşgüzar bu konteynırların satış işlemlerini yaptıklarını ve en kısa sürede alandan çıkarılacağını belirtti.

Şeflik içinde bulunan 1 ve 2 nolu ambarları da gezen Vali Mustafa Büyük, İşgüzar’dan bilgi aldı. İşgüzar, 1 nolu ambarda bin adet her biri 2 oda bir salondan oluşan 28 metrekarelik çadırkent çadırlarının hazır bekletildiğini belirtti. İşgüzar, “Bu çadırların her biri yanmaz malzemeden üretiliyor ve özel koşullarda saklanıyor. Bizim depolarımıza kullanılmış malzemenin girmesi söz konusu değil. Üünkü bu malzemeler özel üretim ve kullanıldıktan sonra saklamada problem çıkıyor” dedi.

2 nolu ambarda ise diğer malzemelerin tutulduğunu kaydeden İşgüzar, “Bu ambarda, katalitik soba, yatak, battaniye, uyku tulumu, jeneratör ve mutfak malzemeleri bulunuyor. Bu depolardan en son olarak Suriyeli mülteciler için yardım malzemesi gönderdik. Gönderilen her malzemenin yerine yenisi ekleniyor” şeklinde konuştu.

Valisi Mustafa Büyük ise yaptığı açıklamada, “Kızılay’ımızın depolarında yaptığımız incelemelerde gördük ki Sakarya’mız olası bir afet durumunda tüm hazırlıklarını yapmış. Van depreminde kullanılan konteynır kentlerden biri burada olabilecek bir şekilde kurulmuş. Şu anda konteynırların durumu pek iç açıcı değil ama bunların burada bakım ve onarımları yapılacak ve hazır hale getirilecek. Türkiye’de ilk defa uygulanacak olan karavan ekibi de yine Sakarya’da oluşturuldu. İçinde mutfağı, banyosu, yönetim birimleri ile 10’ar kişiden toplam 64 kişinin kalabileceği bir ekip oluşturuldu. Bunlar İl Özel İdaresi’nin kaynakları ile yapıldı. Burası Kızılay’a tahsis edilmiş bir afet destek merkezi. Kızılay çok olumlu işlere imza atıyor. Biz de burayı inceledik. Eğer varsa bir eksiklik giderilmesi için çalışacağız. Yine Sapanca’da çok önemli bir arama kurtarma ekibimiz var. Bu da Türkiye’nin en önemli arama kurtarma ekiplerinden birisi” dedi./Tuğçe İNCİ