SAÜ Sabahattin Zaim Konferans Salonu’nda düzenlenen açılış dersine Vali Balkanlıoğlu’nun yanı sıra; Cumhuriyet Başsavcısı Lütfi Dursun, Rektör Vekili Prof. Dr. Temel Gürdal, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

İlk derslerinde öğrencileri yalnız bırakmayan ve kendisinin de Hukuk Fakültesini bitirdiğini, bir nevi meslektaş olduklarını ifade eden Vali Balkanlıoğlu, ilk dersi veren Marmara Üniversitesinden Prof. Dr. Ahmet Gökcen ile İstanbul Hukuk Fakültesinden birlikte mezun olduklarını ve güzel yerlerde gördüklerinden dolayı gururlandıklarını belirtti.

Balkanlıoğlu, “Mesleğin zirvesine ulaşıp aynı zamanda HSK üyesi olan Ahmet Hocamız, hem teori anlamında hukuk teorisi oluşturup bu konuda kitaplar yazan değerli bir bilim adamı, hem de işin pratiğinde ve mutfağında bulunan engin bir tecrübe sahibidir, onun deneyimlerinden istifade etmeniz gerektiğine inanıyorum.

Hukuk Fakültesini kazanan gençlerimiz gibi ben de ciltler boyu kanunları ezberleyeceğimi sanıyordum, ancak işin içine girdiğimde bunun öyle olmadığını anladım. Bu arada bu bölümün mezunlarının giremeyeceği sosyal branşlar yoktur. Sadece Hakim, Savcı ve Avukat yetiştirdiğini zannettiğimiz bu fakülteden kendinizi iyi yetiştirip mezun olunca, Müfettişlikten, Sayıştay Denetçiliğine kadar farklı alanlarda da çalışabilirsiniz.  Yani hukuk her kapıyı açan maymuncuk gibi bir şeydir.

Ayrıca bu bölüm mezunlarının idarecilikte de son derece başarılı olduklarını, olacaklarını gördüm ve inanıyorum. Çünkü her şey dönüp dolaşıp hukukta bitiyor. Yani karar alma süreçleri hep mevzuata dayanıyor. Kimse kaynağını anayasa ve yasalardan almayan bir yetkiyi kullanamaz, kullanılan her türlü yetkinin bir yasal dayanağı mutlaka olmalıdır.

Mesleğinizde başarılı olmanın püf noktalarından birisi, vatandaşa her konuda biraz da zorlayarak, başınızı belaya sokmadan yardımcı olmaktır, zaten bunu hukuk mezunları çok daha güzel yerine getiriyorlar.

Ceza hukuku alanında bayağı başarılıydım. Prof. Dr. Sahir Erman ve Ord. Prof. Dr. Sulhi Dönmezer’in birlikte yazdıkları 3000 sayfalık bir kitap vardı, orada verilen örneklemeleri hala hatırlıyorum. Ancak kitaplar sadece teorik bilgiler veriyor, bunun yanında pratik yapmadığınız sürece başarılı olma şansınız azalıyor. Gündemi de çok yakından takip ederek, sadece mesleki alanda değil her alanda bilgi sahibi olursanız, yani mesleğin gereklerini çok iyi öğrenirseniz, ileride hep faydasını göreceksiniz. Bunun yanında yabancı dil bilginiz de mutlaka olsun, bu hayatınızda sizlere hep artılar kazandıracaktır. Başarılı yönetimlerinden dolayı Rektörümüze ve Fakülte Dekanımıza tebriklerimi arz ediyorum” dedi.

Dersin sonunda Prof. Dr. Ahmet Gökcen’i burada görmekten memnuniyet duyduğunu ifade eden Vali Balkanlıoğlu, hayatımızın en önemli kavramlarından hak ile adaletin tecellisine ve geleceğimizin teminat altına alınmasına vesile olacak gençlerimize üstün başarılar dilediğini sözlerine ekledi.