Türkiye’nin sahip olduğu biyolojik zenginliğin ortaya konulması ve korunması amacıyla 81 ilde başlatılan çalıştayın Sakarya'da ki toplantısına Vali Balkanlıoğlu’nun yanı sıra; Bakanlık ve Bölge Müdürlüğü yetkilileri ile il yöneticileri katıldı. Ülke ve Sakarya'da ki biyolojik çeşitliliğin korunması ve sürdürülebilirliği adına meydana gelebilecek değişimlerin değerlendirildiği çalıştayın Sakarya’da yapılmasından dolayı son derece mutlu olduklarını belirten Vali Balkanlıoğlu; “Sakarya bulunduğu coğrafi özellikleri itibariyle özel bir iklime ve çok çeşitli doğal güzelliklere sahip bir konumda bulunuyor. Hem deniz kenarında bir takım coğrafi özellikleri yönünden, hem de dağ yükseltilerinde var olan çok çeşitli biyolojik canlılar açısından zengin bir yerde olduğumuz aşikardır. Yani hayvan türlerinden bitkilerin envai çeşidine kadar birçok canlı türüne ev sahipliği yapıyoruz. Biz bu işin önemine vakıf olmadan önce, iyi bir şekilde envanter tutan yabancı ülkeler, belki 200-300 sene önce nadir bulunan bitki ve hayvan türlerini Türkiye’den kaçırıp kendi ülkelerinde üretip dünyaya pazarlamışlardır. Mesela ben Afyonkarahisar Valiliği döneminde, kaplıca suyuyla sera yapılırken tozlaşmayı sağlamak için Bombus arıları kullanılıyordu. Maalesef Anadolu kırlarında gezerken sık rastladığımız bu canlıya bizler değer vermezken, İsrailliler onu bizden götürerek çoğaltmış ve bütün dünyaya pazarlamışlar. Sadece bunlar değil, aromatik bitki türleri, tıbbi yöne haiz bitki türleri var. Lalenin anavatanı Anadolu’dur. Bingöl Valiliği yaptığım dönemde endemik türler gördüm. Muş’ta da doğal olarak yetişen ters kırmızı laleler var. Hollanda laleye sahip çıkıp yarışmalar yapıyor ve belediyelerimiz milyonlarca dolar vererek oradan lale soğanı ithal ediyor. Bu işin pazarlaması Hollanda’ya ait olmuş. Dünya pazarında laleleri geliştirip biyolojik anlamda çeşitlendirerek satıyorlar. Televizyonlarda gördüğüm kadarıyla yalnızca Artvin yöresinde yaşayan bir canlı türü olan dışı renkli ve kırmızılı çok güzel bir çıngıraklı yılan var, onu da alıp götürmüşler" dedi.

Ülkede var olan bu canlılara sahip çıkılması gerektiğini ifade eden Vali Balkanlıoğlu; "Ancak neye sahip çıkmamız gerektiğini de iyi bilmemiz gerekiyor. Sadece Türkiye ve tabi olarak Anadolu coğrafyasında yetişen endemik bitkileri, hayvanları kayıt altına almamız gerekiyor. Bir de başka bir yerde yetişse bile nadir bulunan ama bizim burada bol miktarda gördüğümüz canlılara değer vermeliyiz. Ayrıca hangi bitkinin ya da hayvanın ileride çok daha önem arz edeceğini şimdiden bilemesek de, Allahuteala’nın hiçbir mahlûkunu boşa yaratmadığını bilmeliyiz. Buna bitki ve hayvan dahil. İleride bir bitki türünün kanser gibi hastalıklara şifa olacağını, barındırdığı enzimler bakımdan faydalı olacağını ön görebiliriz. Bunları keşfetmek, bulmak, ortaya koymak büyük bir emek ve çaba gerektirdiği için, öncelikle güçlü bir irade ortaya koymamız lazım. Son yıllarda yapılan çalışmalar sayesinde görüyoruz ki, devletimiz bu konuya büyük önem veriyor. Bazen hayatı kolaylaştırmak için yapılan çalışmalar ya da bir tarım faaliyetinde yok ettiğimiz bitki ve canlı türleri oluyor. Elde edeceğimiz tarım ürünleri veya bazı şeylerden çok daha fazla bir değeri belki de kaybediyoruz. Bu anlamda her şeyin bilinçli yapılması bakımından ilimizdeki bu toplantıda arkadaşlarımız güzel bir çalışma sergiliyorlar. Son derece gayretli olan Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Veysel Eroğlu ile daha önce Afyonkarahisar’da birlikte çalıştık. Kendisi bu konulara çok önem veren bir bakanımız. Kendisini ve ekibini tebrik ediyor, değerli kardeşlerimizin çalışmalarında başarılar diliyorum” dedi.

Biyolojik çeşitlilik envanter ve izleme projesi tamamlandığında tespit edilen verilerin Nuh’un Gemisi Veri Tabanına işleme çalışmalarının devam ettiği projenin, 2019 yılı sonuna kadar bütün illerdeki çalışmalarını tamamlanması ve bu sayede ülkemizin biyolojik çeşitlilik haritasının ortaya konulması amaçlanıyor.