Doç. Dr. Ali Arslan önderliğinde yakın zaman önce mahalle statüsüne dönen, ancak köy özelliklerini sürdüren ve Adapazarı’na 15-20 km uzaklıkta bulunan Akyazı Uzunçınar’da geçtiğimiz yıl başlatılan araştırma çalışması sürüyor.

Yaklaşık 50 kişinin katıldığı, hem nicel hem de nitel araştırma uygulanan çalışmada, gruplar halinde vatandaşlarla görüşüldü.

Bütün evlerden tarihi özelliği olan fotoğraflar toplanarak tarama yapılan araştırma ile 93 harbi olarak isimlendirilen ve 1877-1878 yıllarına denk gelen Osmanlı-Rus savaşı yıllarında zorunlu göç nedeniyle gelenlerin kurduğu köyün kuruluşundan bugüne kadar gerçekleşen olay ve olgular arasında bağlantılar kurulmaya çalışıldı.

Yapılan araştırmanın sonunda ise hem tarihi hem de sosyolojik perspektif ile yapılan analizlere dayanılarak “Tarihi, Sosyal ve Kültürel Boyutları ile Uzunçınar” kitabı yazılması hedefleniyor.

Sosyologlar, araştırmanın ikinci kısmında ise geçtiğimiz yıl Akyazı Uzunçınar Köyünde yapılan Sosyal ve Kültürel Yapı Araştırması Projesinin saha bölümünü tamamlamak üzere yeniden köye gitti.

SAÜ Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Arslan’ın önderliğinde gerçekleştirilen projede bu kez de daha önce gidilmemiş tüm evlere gidildi.

Çok yönlü ve uzun soluklu bir çalışmanın yapıldığını belirten ve geçen yıldan bu yana yapılan çalışmaları köy kahvesinde bir projeksiyon ile gösteren Arslan ise, hem araştırmaya destek veren Uzunçınarlılara hem de araştırmada emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür etti.


Yapılan analiz çalışmalarının devam ettiğini belirten Arslan, sonuçların elde edilen tarihi fotoğraflar eşliğinde hem bilimsel bir araştırma olarak hem de köyde değişik malzemelerin bir araya getirilmesi ile çok orijinal bir çalışmanın ortaya çıkacağını ümit ettiklerini söyledi.

Doç. Dr. Ali Arslan son olarak ise, Uzunçınar'da hatim cemiyetine katıldı. Sürdürülen araştırma projesi çerçevesinde Uzunçınar'da yapılan Hatim Cemiyeti'ne katıldıklarını kaydeden Arslan, akşam namazı sonrasında gerçekleştirilen hatim cemiyetinde, yaz Kur’an Kursuna katılan öğrencilerin, alkışlanacak bir performans sergilediklerini dile getirdi.