Dünyada ve ülkemizde son günlerde hızla yaygınlaşan ve birçok rahatsızlığa iyi geldiği belirtilen Ozon tedavisinin Sakarya’da  uygulanmasına izin vermeyen İl Sağlık Müdürlüğü’nün, Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesinin bazı birimlerinde Ozon tedavisi yapılamasına ses çıkarmaması tepkilere neden oluyor.

Edinilen bilgilere göre, Sağlık Bakanlığı ozon tedavisinin kullanılmasına izin vermiyor. Bakanlık buna gerekçe olarak ise, uygulama için yeterli bilimsel verinin olmamasını gösteriyor.

Gün geçtikte uygulama alanları yaygınlaşan ozon tedavisi ve ESG cihazına onay vermeyen Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü, 26.07.2010 tarih ve 30303 sayı yazısında ESG cihazının bir teşhis ve tedavi cihazı olarak kullanılmasının mümkün olmadığını belirterek, “Bakanlığımız Eğitim ve Araştırma Hastanelerinden ve Üniversitelerden alınan görüşler doğrultusunda; ESG cihazı hakkında yapılan literatür taramalarında, cihazın klinik kullanımı, tanı ve tedavi takibindeki güvenilirlik, özgüllüğünü ve duyarlığını gösterir evrensel bilimsel yöntemlere uygun olarak gerçekleştirilmiş çalışmaya rastlanmadığı, bu nedenle adı geçen cihazın sağlık kuruluşlarında tanısal amaçlı tanıya yardımcı yöntem olarak kullanılabilmesi için yeterli bilimsel verilerin bulunmadığı, bilimsel amaçla sağlık kuruluşlarında kullanılmasının uygun olmayacağı kanaatine varıldığı, ESG veri tabanının ülkemiz toplumuyla benzerliği tartışılır bir toplumdan düzenlenmiş olması, ilaçların bile kişiselleştirmeye çalışıldığı günümüzde sakıncalar yaratabileceği, cihazın sadece araştırma amaçlı kullanılabileceği, bir teşhis cihazı olarak kullanılamayacağı şeklinde değerlendirilmiştir” ifadelerine yer veriyor.

Bu doğrultuda Bakanlık, sağlık kuruluşlarında bu tedavi yöntemi ile cihazın, tanı ve tedavide kullanılabilmesinin mümkün olmadığını dile getiriyor.

Bakanlığın söz konusu yazısında ayrıca, yasal düzenleme yapılana kadar “Ozon Tedavisinin” yasak olduğu da açıkça belirtiliyor.

Bakanlığın yazısında dikkat çeken bir başka nokta ise şu ifadelerle dile getiriliyor: “Ozon tedavi uygulaması yapılmaması, muayenehane tabelasında "Ozon Clinick" ibaresinin kullanılmaması ve ESG benzeri cihazların muayenehanelerde bulundurulmaması, aksi takdirde denetim esnasında cihazın bulunduğu odalar mühürlenerek kurum hakkında 1219 sayılı Kanun’un 24. maddesi ile Tıbbi Deontoloji Nizamnamesinin 44. maddesi muvacehesinde işlem yapılacağından konuyla ilgili kurum, kuruluş ve muayenehanelerinizde Ozon tedavi uygulaması yapılmaması…”

Sakarya İl Sağlık Müdürlüğü ise, Bakanlığın bu yasağını ildeki tüm özel sağlık kuruluşlarında uyguluyor. Ancak Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesinin (SEAH) Algoloji (Ağrı) ile Ortopedi kliniklerinde söz konusu tedavinin serbestçe uygulanması tepki çekiyor.

Uygulanan yasağa tepki gösteren konunun uzmanları ise, “Ozon tedavisi uygulayacak kişiler alerji eğitimine tabi tutulmuş kişilerdir. Çevre illerde, özellikle de Kocaeli’nde bu yasak uygulanmazken, ilimizde neden böyle bir yasak getiriliyor. Farklı iller farklı bir Sağlık Bakanlığına mı bağlı? Ya da il genelinde uygulanmasına izin verilmiyorsa, o halde SEAH’te bu uygulamaya neden ses çıkarılmıyor?” diye konuştular.

Konuya tepki gösteren bazı hekimler, cihazların kullanılmasına izin verilmemesine rağmen, alerji sertifikası verilmesine de tepki gösterdiler.