Sakarya’daki büyük firmaların yanı sıra ihracata kazandırılması gereken Kobi niteliğinde olan ve ihracat için gerekli altyapılara sahip olamayan işletmeler için geliştirilen UPEP, firmaların potansiyel pazarları ile iletişim kurmayı, bu pazarlardaki coğrafi ve kültürel farklılıkların yönetme ve yabancı dil eksikliklerini giderme konularında büyük fark yaratıyor.

Sakarya Üniversitesinde eğitim gören yaklaşık 3500 yabancı öğrencinin, SATSO bünyesindeki işletmelerde gönüllü stajlar yaparak işletmelerin ihracat yapmasındaki çeşitli sorunların çözümünde başrol oynadığı proje ihracatın geliştirilmesine yönelik tüm çalışmalara da altılık oluşturuyor.

Yapılan bu işbirlikleri ile Sakaryalı KOBİ’lerin global pazarlarda etkin rol oynamaları ve yabancı uyruklu öğrencilerin de kendilerini geliştirmelerine, aynı zamanda da Sakarya’nın ekonomik gelişimine yardımcı olmaları sağlanıyor.

 UPEP Projesi ile hem Türkiye hem de kendi ülkelerinin arasında bir ticaret köprüsü oluşturan yabancı uyruklu öğrenciler Pazar araştırmaları yaparak kendi ülkelerinden Türkiye’ye yatırımcı getirmekte ve ihracatı kolaylaştırmak için çalışmalar yürütmekteler. Öğrencilerin ülkemizdeki eğitimlerini tamamlamalarının ardından kendi ülkelerine döndüklerinde de Türkiye’nin gönüllü ticaret elçisi olmaları projenin önemli kazanımlarından biri olarak karşımıza çıkıyor.

Konu ile ilgili açıklamada bulunan Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, proje üzerine Yurtdışı İş Geliştirme Komisyonu’nun ağırlıklı bir şekilde çalıştığına dikkat çekerek “Komisyonumuzun çalışmalarını yakından takip ediyor ve destekliyoruz. Sakarya Üniversitesi iş birliği ve üyelerimizin ortaklığında devam eden projemizin güçlü bir ses getirebilmesi için gayret ediyoruz. Projemizin ilimize ve kazandıracakları sadece ekonomik anlamda değil sosyo kültürel açıdan da güç katacağına inanıyoruz.

Projemiz kapsamında yabancı uyruklu öğrencilerimizin birer ticaret elçisi olarak değerlendirilmesinin iki taraf için de önemli bir adım olacağı anlayışı ile projemizi canlandırdık. Çünkü Sakarya’nın uzun süredir büyüyen ihracat kapasitesi ve ihracatı en hızlı artış gösteren iller arasında olması, ihracata yönelik araştırma ve geliştirmelere daha da fazla yatırım yapılması gerektiğini gösteriyor. Yani ihracatımız UPEP ve benzeri projelerle desteklenirse büyüyecektir. İhracattaki hedeflerimizin sadece söylemlerde kalmaması için kalıcı ve gerçekleştirilebilir çalışmalarla ilerliyoruz.

 “Doğru yolda olduğumuzu bilmek çok güzel “

SATSO Başkanı A. Akgün Altuğ, UPEP’in her zaman gelişmeye ve büyümeye açık olduğunu da belirterek, projenin şehir ekonomisine sağlayacağı yararları daha da fazla geliştirmeye çalışacaklarını belirtti. Altuğ, “ UPEP Projesini gittiğimiz ve ziyaret ettiğimiz her yerde tanıtmaya çalışıyoruz. Proje diğer odalardan çok ilgi görmekte ve bu da bizleri çok mutlu etmekte ki doğru yolda olduğumuzu bilmek çok güzel. Şehrimizin ihracat potansiyeli baz alındığında çok iyi bir konumdayız. Ancak ihracat yapan firma sayımızın daha da çoğalması ve çeşitlenmesi gerekmektedir. Bu konuda da UPEP Projesi ve uygulamakta olduğumuz diğer projeler yol gösterici niteliğindedir. İlimizin ihracat potansiyelini ortaya çıkaracak projeleri desteklemeye ve hayata geçirmeye devam edeceğiz” dedi.