Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Projesi, Sakarya’da başarılı bir şekilde sürüyor.

Ülkedeki, işgücü piyasasında arz-talep uyuşmazlıklarından kaynaklanan işsizliğe çözüm getirmeyi amaçlayan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, TOBB, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi işbirliğiyle ile 81 ilde uygulanmaya 2011 yılında başlanan Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi olan UMEM’de ihtiyaca yönelik kursiyerler eğitilmeye devam ediyor.

UMEM veya diğer bir adıyla Beceri’10 projesi, bir beceri kazandırma ve iş edindirme seferberliği olup proje ile işsizlere beceri kazandırılarak meslek edindirilmesi, sanayi, hizmet ve tarım kuruluşlarının - işletmelerin nitelikli, yetişmiş işgücü ihtiyacının karşılanması ve Türkiye’de işsizliğin azaltılması amaçlanıyor.

UMEM İÇİN ÜYELERE ÇAĞRI

İlimizde Proje ortaklarından olan ve proje koordinatörlüğünü yürüten Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası üyelerinin ihtiyaçlarına göre eleman yetiştirilmesi doğrultusunda gayretlerine devam ediyor. Konu ile ilgili açıklamada bulunan SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul üyelerine çağrı yaparak ihtiyaç duydukları nitelikteki elemanların kurslarda eğitim almaları ve sonrasında istihdam edilmelerine yönelik olan bu projeden maksimum seviyede yararlanmalarının firmalara büyük katkı sağlayacağını ifade etti.

UMEM’DE BAYRAĞI ÖNDE TAŞIYAN SAKARYA

Kösemusul, “Son yıllarda ekonomide emek yoğun sektörlerden ileri teknoloji yoğun sektörlere doğru bir kayma gerçekleşmiş, bundan dolayı firmaların talep ettiği işgücü profilinde büyük değişimler olmuştur. Bu değişime ayak uydurulması için UMEM projesi geliştirildi. UMEM Projesi ilimizde başarı ile devam etmektedir. Proje kapsamında, Sakarya il bazında 2500 civarında istihdam sağlanmıştır. Sakarya, bayrağı taşıyan öncü iller arasında yer alıyor. UMEM’de istihdam sağlayan iller arasında Türkiye genelinde ikinci sıradayız. Bu verimli proje hem firmalar hem kursiyerler açısından dolayısıyla da ilimiz ekonomisinin gelişimine büyük katkı sağlıyor. Projeden yararlanmak isteyen firmaların UMEM Projesi’nden yararlanarak meslek sahibi olmak isteyen işsizlerimiz ve projeden yararlanarak eleman ihtiyacını karşılamak isteyen üyelerimiz SATSO ile irtibata geçebilirler" dedi.

KURSLARDA GÜNLÜK 20 TL

Sakarya’da Proje Koordinatörlüğünü yürüten SATSO Genel Sekreteri Uğur Tın da konu ile ilgili çeşitli zamanlarda ilgili kurumlarla toplantılar düzenleyerek mevcut durum değerlendirmesinde bulunduklarını dile getirdi. Tın, “Proje kapsamında işgücü piyasasının ihtiyaçlarına yönelik olarak kurslar açılmış, bu kurslardan başarıyla mezun olan kursiyerlerin çoğu projeye katılan firmalarca istihdam edilmişlerdir. İlk olarak sanayi alanında açılan UMEM Beceri’10 projesi kursları, işgücü piyasasının ihtiyaçlarına cevap vermesi ve yüksek istihdam oranları yakalaması sonucunda hem işverenler hem de işsizler için tercih sebebi olmuştur. Meslek kurslarının teorik eğitimi süresince günlük 20 TL, işbaşı eğitimi süresince ise 25 TL ücret ödenecek olup, genel sağlık sigortaları İşsizlik Sigortası Fonu tarafından karşılanacaktır” diye konuştu.

FİRMALAR TEŞVİKLERDEN FAYDALANACAK

Tın, kurslarda başarılı olan kursiyerleri istihdam eden firmaların, 18 - 29 yaş arası erkekler ve yaşa bakılmaksızın kadınları istihdam eden firmaların 42 ay süreyle (3,5 yıl), 30 yaş üzerindeki erkekleri istihdam eden firmaların 30 ay süreyle  "Sigorta Primi İşveren Payı" ödemeleri İŞKUR tarafından karşılanması gibi istihdam teşviklerinden faydalanacağını da belirtti.

SERTİFİKA VERİLİYOR

Tın, “Proje kapsamında SATSO, Stajyer Talep Formu (Niyet Belgesi) aracılığı ile üyelerinin nitelikli eleman ihtiyaçlarının hangi mesleklerde olduğunun tespiti ve ihtiyaç duyulabilecek stajyer sayılarının saptanmaktadır. Üyelerimizden alınan geri bildirimler neticesinde kurslar en kısa zamanda başlatılacaktır. Bunun yanında, kursu başarı ile bitiren kursiyerlere, Milli Eğitim ve İŞKUR onaylı "Kurs Bitirme Sertifikası" verilecek. Söz konusu belge, mesleğin niteliğine göre sertifika sahibinin 4857 sayılı İş Kanunun 85 inci maddesi gereğince ağır ve tehlikeli işlerde çalışabilmesine olanak sağlayacaktır. Projeden faydalanmak isteyen şirket veya işverenlerin SATSO tarafından mail ortamında gönderilen Stajyer Talep Formunu (Niyet Belgesini) doldurarak [email protected] e-posta adresine göndermeleri gerekmektedir” diye konuştu.