26-29 Eylül 2018 tarihleri arasında Peli ana sponsorluğunda ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi öncülüğünde Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen kongreye 20 ülkeden 200’e yakın akademisyen katıldı.

Dünyada ve Türkiye’de sektörün sorunlarının ve çözüm önerilerinin tartışıldığı konferansta sektör profesyonelleri, akademisyenler sektöre dair görüşlerini, konuyla ilgili deneyimlerini ve görüşlerini paylaştı.

26 Eylül’de başlayan ‘’Uluslararası Orman Ürünleri Kongresi’’nin (ORENKO 2018) açılış konuşmasını firma adına Üretimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı ve Fabrika Müdürü Tuncer Üstündağ yaptı.

“Sektörde hedef ihracatı beş yılda 3 katına çıkarmak”

Orman ürünleri endüstrisinin ülkemiz adına önemine değinen Üstündağ ülkemizin cumhuriyetin 100. yıldönümü olan 2023 yılında 500 milyar dolar ihracat rakamına ulaşma hedefi konulduğunu söyledi. 2023 hedefinde orman ürünleri sektörüne düşen ihracat payının toplam 16 milyar dolar olduğunu belirten Üstündağ, şu anki ihracat rakamının yaklaşık 4 milyar dolar civarında olduğunu söyledi. Hedefe ulaşmak için çok fazla çalışılması gerektiğini ifade eden Üstündağ, bu rakamın üç kat artırılması gerektiğinin altını çizdi.

“Endüstriyel orman plantasyonları yaygınlaştırılmalı”

Orman varlığımızın ülke yüz ölçümünün %27’sini teşkil ettiğini belirten Üstündağ, ülke ormanlarının %50’sinin verimli, %50’sinin ise verimsiz orman niteliğinde olduğunu sözlerine ekledi. Üstündağ konuşmasına ‘’Ülkemizin lif-yonga levha üretim miktarı yılda 12,2 milyon m3. Bunun için gerekli odun miktarı yaklaşık 16.000.000 m3’tür. Yaklaşık 6.000.000 m3 lif-yonga odun emvaline ihtiyaç bulunmaktadır. Bu ihtiyacın %28’i yurt dışından temin edilmektedir. Bu ihtiyaçların karşılanması için firmaların endüstriyel orman plantasyonları kurarak bu plantasyonların işletilmesi gerekmektedir. Dünyada doğal ormanların dışında endüstriyel orman plantasyonlarından yaklaşık 1 milyar m3 odun temin edilerek endüstride kullanılmaktadır. Hızlı gelişen ağaç türleriyle endüstriyel orman plantasyonlarının yaygınlaştırılması geleceğe dönük en kalıcı çözüm olarak görülmektedir. Araştırmalar bu plantasyonlarda odun artımının doğal ormanlara göre 15-20 kat daha fazla ve daha kısa sürede elde edildiği göstermektedir’’ diyerek devam etti.

“Türk kalite imajı güçlendirilmeli”

Bu çalışmaların üniversitelerle işbirliği içinde yürütülmesi gerektiğini sözlerine ekleyen Üstündağ, orman endüstri mühendisliği bölümüne olan ilginin azaldığını, fakat sektörün büyüdüğünü ve endüstri mühendislerine ihtiyacın çoğaldığını söyledi. Sektörün daha da gelişmesi adına orman endüstri mühendislerine önemli görevlerin düştüğünü belirten Üstündağ ‘’Bu bölümün tanıtılması konusunda üniversitelerin önemli çalışmaları olduğunu ve bu konuda özel sektör olarak kendilerinin üzerlerine düşen görevleri yapmaya devam edeceklerini ifade etti. Ayrıca tasarımın, kalitenin, farklılaşmanın, markalaşmanın, güvenirliliğin ve büyümenin şirketlere artı değer kattığını belirten Tuncer Üstündağ ‘’Türk kalite imajının güçlendirilmesi için ciddi çalışmalar yapılmalıdır. İhracat artışı henüz üretim artışına göre oldukça yetersiz düzeydedir. İhracatın artırılmasına yönelik projeler geliştirilmeli ve hayata geçirilmelidir’’ dedi.

Dünyanın dört bir yanından akademisyenlerin katıldığı ilk ve tek uluslararası platform olan ORENKO 2018 28 Eylül’de sona erecek.

Turanlar Grup Hakkında:

1953 yılında Hasan, Fuat ve Nihat Turan kardeşler tarafından kurulan; orman endüstrisi, kâğıt, gıda ve turizm sektörlerinde faaliyet gösteren bir şirketler grubudur. Üretim faaliyetlerini, Vezir Köprü Orman Ürünleri ve Kâğıt Sanayi A.Ş., Pelit Arslan Kontrplak Fabrikası A.Ş. ve Pelit İnşaat Kalıp Sist. San. ve Tic. AŞ.’de gerçekleştirmektedir. Turizm faaliyetlerini ise Turan Prince World Tatil Köyü ve Sentido Turan Prince de devam ettirmektedir. Vezirköprü Fabrikası grubun üretim kapasitesi ve ürün çeşitliliğiyle lokomotifi konumundadır. 1996 yılında yapılan özelleştirmeyle alınan fabrika, 100 milyon Euro’yu aşan bir öz sermaye yatırımıyla Peli Parquet, Peli DK (Dekoratif Kapılar) ve Peli Paper markalarının üretimini gerçekleştirmektedir.

Vezir Ağaç, yani Vezirköprü Orman Ürünleri ve Kağıt Sanayi A.Ş., Karadeniz Bölgesi’nin en büyük entegre orman ürünleri sanayi tesislerinden biridir. Üretimi olan Tutkal, MDF, Yonga Levha, Melamin Kaplı MDF-Yonga Levha, Laminat Parke, Kontrplak, Egzotik ve İnşaatlık Kereste, Endüstriyel Ahşap Kalıp Sistemleri, Süpürgelik, Kapı, Filtre Kağıt Çay Poşet, Akü Kağıdı ile entegre bir tesistir.