Ülkü Ocakları Sakarya İl Başkanlığı tarafından organize edilen etkinlikler kapsamında ilk olarak, tüm ilçe ocakları ile birlikte eş zamanlı Kur’an-ı Kerîm Tilaveti gerçekleştirilerek, 18 Mart Çanakkale Zaferi ve 12 Mart İstiklal Marşı’nın Kabulü konulu sinevizyon gösterimi yapıldı.

Etkinlikte konuşan Ülkü Ocakları Sakarya İl Başkanı Soyhan Sofuoğlu, “Büyük devletlerin ‘hasta adam’ olarak nitelediği Osmanlı Devletini bölmek ve aziz vatan topraklarından pay alabilmek için yarıştıkları 20. yüzyılın düşmana ibret veren tablosu, etten duvar olup düşmanı bir adım ileri geçirmeyen Mehmetçiğin, sinesini düşmana siper eden on beşlilerin destanıdır Çanakkale. Nitekim bunu mısralarıyla destanlaştıran Mehmet Akif; ‘Ey, bu topraklar için toprağa düşmüş asker!

Gökten ecdâd inerek öpse o pâk alnı değer.

Ne büyüksün ki kanın kurtarıyor Tevhîd'i

Bedr'in arslanları ancak, bu kadar şanlı idi’ diyerek anıyordu bu kahramanları.

Devam eden süreçte mütarekeler ve  işgallere direnişle kendini gösteren millî mücadele hareketi sonucunda kazanılan zafer ile Cumhuriyet ilan ediliyor ve milli bir marş arayışı sürerken düzenlenen yarışmada Mehmet Akif Ersoy önce ödül karşılığı yazmak istemediğini belirtmiş, daha sonra ısrarlar üzerine kaleme aldığı İstiklal Marşı ise birinci seçilmiş ve Türkiye Büyük Millet Meclisi kürsüsünde alkışlar eşliğinde defalarca coşkuyla okunmuştur. Ödül olarak verilen para ise Mehmet Akif Ersoy tarafından Hilâl-i Ahmer’e yani bugünkü Kızılay’a bağışlanmıştır. İstiklal Marşının Kabulünün 97. yılında İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u ve Çanakkale Şehitlerimiz başta olmak üzere vatan uğruna yardan, serden geçen tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz” dedi.