Okul bahçesinde düzenlenen anma töreni saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşının okunması Türk Bayrağının yarıya indirilmesiyle başladı.

Törende konuşan Sakarya Uğur Ortaokul Müdürü Nurhan Müftüoğlu; “Büyük Türk milletinin asil evlatları; Cumhuriyetimizin bekçisi, yarınlarımızın teminatı sevgili gençler, değerli konuklar; bugün, yüzyılların en büyük liderini; yalnız Türk dünyasının değil bütün mazlum milletlerin rehberini, sönmez meşalesini vefatının yıldönümünde, tazim ve gururla anıyoruz. Dünya tarihinde ölümünden 80 yıl sonra dahi böylesine büyük bir saygı, sevgi, minnet ve sadakatle anılan bir lider yoktur. Sadece ölümünün yıldönümünde değil, hemen hemen her gün Anıtkabir ziyaretçi akınına uğramaktadır. Devletlerinin kurucusuna bu kadar gönülden bağlı başka bir millete rastlamak mümkün değildir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk büyüktür, çünkü dünya tarihinde emsaline az rastlanır bir komutandır. Çünkü eşsiz bir kahramandır. Çünkü eşsiz bir devlet adamıdır. Çünkü kadınlara, gençlere, çocuklara, insanlara haklarını öğreten ve yasal olarak garanti altına alan bir liderdir. Büyüktür çünkü bu eşsiz toprakları düşman işgalinden kurtararak bize vatan yapan en büyük Türk’tür, en büyük Atadır. Yani o Atatürk’tür. Böyle bir lidere sahip olmaktan, onun yolunu izlemekten, bize emanet ettiği başta Cumhuriyet olmak üzere değerleri koruma azminde olmaktan ne kadar gurur duysak azdır.

Ey büyük Atatürk; eserleriyle, ilkeleriyle, ışıklarıyla ölümsüz insan; umutla ve gururla ifade ediyorum ki; Cumhuriyet’i emanet ettiğin gençler, yolunda yürümeye azimlidir, kararlıdır. Onlar övünüyorlar, çalışıyorlar, üretiyorlar, etraflarını aydınlatıyorlar ve yarınlarına güveniyorlar. Onların gözlerindeki şevk ve özlerindeki cevher var oldukça hiçbir güç Türkiye Cumhuriyeti’ni yolundan alıkoyamayacak, vatanını bölemeyecektir.

Onlar her 10 Kasım’da feyzinle sulanan ölümsüz çınarın köklerinden beslenerek yeşerecek, yarınlara umut, dertlere çare olmaya devam edecekler. Onlar düşlediğin dünyaya Türk damgasını vuracak ve dalga dalga arşı kucaklayacaklar.

Sana minnettarız, sana yürekten bağlıyız. Sonsuza dek yolunda ve izindeyiz. Dualarımızda, dünümüzde günümüzde ve yarınlarımızdasın. Ruhun şad ,yerin Firdevs olsun! Ne mutlu sana, ne mutlu yolunda olana, ne mutlu vatana, ne mutlu Türk’ün diyene” dedi.

Konferans salonunda devam eden törende okul korosu Atatürk’ün sevdiği şarkıları seslendirdi.

Günün anlam ve önemini anlatan şiirler ve öğrencilerin oynadığı Zeybek oyunu ile anma töreni sona erdi.