TÜVASAŞ’tan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;
“2016 yılını tamamlamış ve 2017 yılına başlamış olmamız vesilesiyle şirketimiz faaliyetleri hakkında kamuoyunun bilgilendirilmesi ihtiyacı duyulmuştur.
 
2016 yılı içerisinde; rutin bakım-onarım modernizasyon faaliyetleri yanı sıra, yeni vagon üretimi ve Milli Tren Projesi tasarımı üzerinde çalışılmıştır. Bu kapsamda 2016 yılı içerisinde; 350 adet muhtelif tiplerde yolcu vagonları (anahat yolcu vagonları,      Muhtelif tiplerde elektrikli diziler, muhtelif tip dizel tren setleri vs.) bakım-onarım ve revizyon işleri gerçekleştirilmiştir. E14000 tipi elektrikli dizilerin modernizasyonu ile ilgili proje çalışmaları yürütülmüştür. Ayrıca, her biri 4 adet vagondan oluşan 4 adet motorlu tren dizisi (DMU) teslimatı ve 36 adet motorlu tren seti vagonlarının satış işlemi gerçekleştirilmiştir.
 
2017 yılında ise; muhtelif tiplerde (anahat yolcu vagonları, Muhtelif tiplerde elektrikli diziler, muhtelif tip dizel tren setleri vs.) 400 adet yolcu vagonlarının bakım-onarım ve revizyonunun yanı sıra, 46 adet Dizel Tren Seti vagonları üretimi ve Milli Tren Projesi tasarım ve komponent satın alma faaliyetlerinin yürütülmesi planlanmıştır.
 
Milli Tren Projesi kapsamında yer alan Milli EMU Projesi; Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımızın himayesinde şirketimiz tarafından yürütülmektedir. Bu kapsamda; Milli EMU (Elektrikli Tren Seti) Projesinin bütçesi Kalkınma Bakanlığımız tarafından onaylanmıştır. Tren vagonlarının vagon gövdesi, iç aksesuarlar ve bojisi dâhil ilk tasarım projeleri (preliminary design) tamamlanmıştır. Klima, fren, kapı, koltuk sistemleri, tekerlek takımları vs. gibi ana komponentlerin teknik şartnameleri hazırlanmış ve ihale süreçleri başlatılmıştır. Ana komponentlerin belirlenmesi ile birlikte nihai tasarım ve üretim aşamasına geçilecektir. Üretilecek olan tren setleri TSI (Avrupa Birliği Ortak İşletilebilirlik Kuralları)  sertifikalı olacaktır.
 
Milli Tren Projesi kapsamında; TÜVASAŞ’ta “Alüminyum Gövde Üretim Atölyesi” kurulacaktır. Alüminyum gövde üretim atölyesinin inşasına ilişkin ihale süreci tamamlanmak üzeredir. Alüminyum gövde üretiminde kullanılacak olan, robotik kaynaklı otomasyon sistemleri, robotik işleme merkezi gibi sistemlerin ihale süreçleri başlatılmıştır. Milli EMU‘nun prototip dizisinin 2018 yılı sonu itibarı ile raylara indirilmesi planlanmaktadır.
 
Şirketimiz 2016 yılı içerisinde çalışan personel aracılığı ve şehrimizde bulunan yan sanayi firmaları üzerinden alınan mal ve hizmetler ile yaklaşık 148,9 milyon TL ve diğer yan sanayi firmaları üzerinden alınan mal ve hizmetler ile de yaklaşık 73 milyon TL ülkemiz ekonomisine önemli bir katkı sağlamıştır.
 
Kurumumuz yetişmiş deneyimli kadroları ile Sakarya ve ülkemiz ekonomisine katkı vermeye devam edecektir. 2017 yılının ülkemiz için hayırlı olması temennisiyle kamuoyuna saygıyla duyurulur."