Türk Ulaşım Sen Sakarya Şube Başkanı Ömür Kalkan, 2012 yılında YHT yol yapım çalışmaları nedeniyle seferleri iptal edilen Ada ekspresi çalışmaların kısmen bitmesiyle seferlerine hem eksik sefer sayısı, hem de güzergah farkıyla 2015 yılı ocak ayında tekrar başladığını ancak bir takım eksiklikler nedeniyle trenin gara giremediğini söyledi.
Kalkan, “Ara istasyonlarda peron boyları ve yüksekliklerinde yapılan değişikler, iptal edilen alt geçitler, bitmeyen istasyonlar (Arifiye), tarihi Haydarpaşa Gar’ının otel yapılması planları, ihalesi iptal olan şimdilerde yeniden başlayan Pendik- Haydarpaşa arası demiryolu hattı, yol yapımı ve en son olarak 2005 yılında Balıklı Gar projesi ile Adapazarı tren garı üzerine yapılan hesaplar nedeniyle Adapazarı garına giremeyen Ada Trenleri ve neticesinde yüzde 130 doluluk oranıyla çalışan trenlerimizin durumu maalesef içler acısı.
1 Mayıs 2013 tarihinde 6461 sayılı kanun ile TCDD ikiye ayrılarak TCDD sadece altyapı, Taşımacılık A.Ş. ise tren işletmeciliği yapacak ve kar etmesi zorunlu kuruluş yani İDT haline gelmiştir. Dolayısı ile Taşımacılık A.Ş. vatandaşın trene binmesinin önündeki; aktarma, transfer unsurlarını ortadan kaldırmak, şehir merkezlerine kadar giren tren seferlerini çoğaltmak, hatta İstanbul-Ankara-Konya hızlı trenini Adapazarı Garına kadar getirme planları yapmaktadır. Uzun vadede planları ise Adapazarı garından Karasu demiryolu hattına bağlantılı yollar yapılması, demiryolu ağının genişletilmesi. Bu durum vatandaşlarımız için keşmekeş gibi görünse de günümüz teknolojik imkânları ile mümkündür. Trafiği aksatmak bir kenara önemli derecede trafiği rahatlatacak projelerdir. Avrupa’nın birçok kentinde şehir merkezlerine birden çok noktadan demiryolu güzergâhları giriş yapmaktadır. Durum böyle iken Ada ekspresi neden Adapazarı Garına girmiyor? Sakarya Büyükşehir Belediyesi hemzemin geçitlerde oluşacak trafik sorununu öne sürüyor.
Karşılıklı 22 sefer yapan ve trafiği aksatmayan Adaray’da kullanılan setler 2300 hp gücünde, karşılıklı 4 sefer yapan ve trafiği aksattığı iddia edilen Ada ekspresinde kullanılan lokomotif 6800 hp gücünde. Dolayısı ile hemzemin geçitlerden daha hızlı bir şekilde geçeceği teknik bir gerçek.
Kaldı ki 2012 yılında tren seferleri iptal edileli yaklaşık 3 yıllık bir zaman diliminde neden alt ya da üst geçit çalışmaları yapılmadı?
Türk Ulaşım Sen Sakarya Şubesi olarak, Sakarya Sivil Toplum Örgütlerinin oluşturduğu SASTOP ile birlikte defalarca konuyla ilgili düşüncelerimizi ifade ettik. 12 Mart’ta sona eren imza kampanyasında 50 binden fazla imza toplandı. Biliyoruz ki imza atamayan yüzbinlerce Sakaryalı vatandaşımız da ada treninin Adapazarı garına gelmesini istiyor. Şehrimizi ilgilendiren konuda Sakarya milletvekillerimiz açıklama yapmazken Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Ada trenleri Adapazarı Gardan kalkmalı diyor! Birkaç gün sonra Milli Savunma Bakanımız Kocaeli’nden açıklama yaparak Ada trenlerinin Mithatpaşa’dan kalkacağını söylüyor. Mithatpaşa istasyonun teknik olarak revizörlerin (vagon teknisyeni) çalışması, vagonların temizliği için su tesisatı eksikliği, gişe, peron, personel odaları gibi eksikleri bulunmaktadır. Her türlü teknik imkâna sahip 2,5 km mesafedeki Adapazarı tren garına trenlerin gelmesine müsaade etmeyen Sakarya Büyükşehir Belediyesinin, eksikliklerin giderilmesi için masrafları karşılayacağını söylemesi günü kurtarmaktan başka bir şey değil. Körfez, Derince, Dilovası vb. ara istasyonların açılmasıyla artacak yolcu sayısı neticesinde Mithatpaşa’da oluşacak trafiği nasıl düşünmezler.
TCDD’ye ait Doğumevi karşısında yapılan katlı otopark, yeni yapılan itfaiye binası, 32 Evler- Mithatpaşa - Serdivan kavşağı ve yeni hemzemin geçit vb. arazileri acil ihtiyaçlar için Sakarya Büyükşehir Belediyesinin adeta can simidi oldu. TCDD ve Taşımacılık A.Ş ile yapılan protokol gereği ADARAY’dan kaynaklanan borçlara ait 1 kuruş bile ödeme yapmayan Sakarya Büyükşehir Belediyesi, en azından vefa borcunu ödeyerek Ada trenlerinin Adapazarı Garına gelmesine izin vermelidir.
Bizce asıl sorun Sakarya’mızın rant değeri yüksek olan arazileri ve en kolayı TCDD’ye ait olan yerleri kendi tasarrufunda kullanmak. Kısaca Adapazarı Tren Garı konumundan dolayı rant güzelliğinin kurbanı, Ada ekspresi de ona keza bunun bir parçası. Rant mı, yoksa yüzbinlerce insanın destek verdiği halk mı?
İnşallah Sayın Cumhurbaşkanımızın şehrimizi ziyaretinde konu gündeme gelir Ada ekspresi Adapazarı Gardan eskisi gibi seferlerine başlar ve yılan hikâyesine dönen bu durum son bulur sağduyu kazanır” dedi.