Türk Kadınlar Birliğinin 1924 yılında Atatürk’ün emriyle kurulduğunu ve ülkemizdeki kadın hareketlerinin başında geldiğini belirtip derneğin faaliyetleri hakkında bilgiler veren TKB Başkanı Tevhide Yağan, gönüllü insanlar ile birlikte ellerindeki tüm imkânları eğitime harcadıklarını, kadınlara çeşitli dallarda kurslar verdiklerini ve yakında sertifika dağıtımının da yapılacağını ifade etti.

Dünyanın dengesinin erkek ve kadın üzerine kurulu olduğunu belirten Vali Balkanlıoğlu ise, “Cenabı Allah her canlıyı çift yarattım diyor. Bir elmanın iki yarısı gibiyiz. Üstelik annelerin çocuklarımız üzerindeki etkisi de tartışılmaz.

Ben 12 yaşındayken babamızı kaybettik. Beş kardeşim ile birlikte çok büyük sıkıntılar çekmesine rağmen bizi annem okuttu. Eğer şu anda bu makama gelebilmişsem, annemin bize verdiği emekler tartışılamaz. Erkeğin durumu maddi olarak iyi de olsa, anne gittikten sonra aile dağılıyor. Çünkü anne, ailenin en büyük bağıdır. Eğer anneler çocuklarına sahip çıkarsa, o çocuk kendisine, ailesine, Vatana, Millete faydalı bir birey olarak yetişir. Sadece anne olarak değil birey olarak da, Cenabı Allah kadınlara her türlü güzelliği ve yetkinliği vermiş. Allah’ın katında da, dünyadaki kanunlarda da kadın ve erkek arasında tam bir eşitlik var. Kadınlarımız sadece fiziken yeterli güce sahip olmadığı için ezilmişler ve horlanmışlar. Gelişmiş ülkelerde bile kadın ile erkek aynı işi yapmasına ve hatta kadınlar daha özverili çalışmasına rağmen daha düşük ücret alıyorlar.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, daha kadınlara dünya çapında haklar tanınmamışken, ezilirken, mücadele bile edemezlerken, o dönemlerde onlara çok büyük değer ve haklar vermiştir. Daha önceleri gerek iş anlamında, gerek sosyal ve siyasal hayatta çok fazla göremediğimiz kadınlar, son dönemlerde daha fazla ön planda duruyorlar. Bazı sektörlerde çok başarılı iş kadınları, hukukçu, idareci ve bilim insanı görüyoruz, hatta bazı dallarda kadınlar daha fazla hâkim konumunda. Yeter ki fırsat ve imkân verilsin” dedi.

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’la birlikte Türkiye genelinde başlattıkları okuma yazma seferberliğinin, Sakarya’da özellikle kadınlardan büyük rağbet gördüğünü ifade eden Vali Balkanlıoğlu, başlatılan kurslara gidemeyecek durumda olanlar için, öğretmenlerimizin evlere gidip bizzat ders vereceğini de sözlerine ekledi.

Ziyaretin sonunda Başkan Yağan misafirperverlikleri için Vali Balkanlıoğlu’na teşekkür ederken, Vali Balkanlıoğlu da dernek üyelerini Valiliğimizde ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını belirterek faaliyetlerinde başarılar diledi.