Türk-iş İl Temsilcisi Cemal Yaman, 1 Mayıs nedeniyle mesaj yayımladı. Yaman, tüm dünyayı etkisi altına alan ve onbinlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden olan koronovirüs salgınının, dünyanın ne kadar adaletsiz bir şekilde yönetildiğini, işçi hak ve özgürlüklerinin öncelik sıralamasında ne kadar gerilerde olduğunu gözler önüne serdiğini dile getirdi.

Yaman, “Bu virüs, yoksulların, yeterli sağlık, beslenme ve barınma koşullarına sahip olmayanların karşı karşıya kaldığı sefaletin boyutunu gözler önüne serdi. Sürekli olarak hijyene dikkat edilmesi çağrılarının yapıldığı bir ortamda, olağan zamanlarda suya erişemeyen milyonlarca insanın olduğunun farkına varıldı. Dengeli beslenmesinin önemine vurgu yapılan bir ortamda, dünya genelinde 2019 itibariyle 820 milyon insanın açlıkla mücadele ettiğini görmeyen gözlere gösterdi, duymayan kulaklara duyurdu” dedi.

Yaman, içinden geçilen sürecin, başta sağlık hizmetleri olmak üzere tüm alanlarda şimdiye kadar yapılmış tüm özelleştirmelerin ne kadar hatalı olduğunu, yeni liberalizmin sınırlı sayıda zenginin çıkarı için milyonlarca insanı nasıl yoksullaştırarak tahakküm altıra aldığını kanıtladığını belirterek, “Kendilerini dünyanın yöneticileri gibi gören ülkelerin, bir anda baş gösteren salgınla mücadelede nasıl sorunlar yaşadıklarını gözler önüne serdi. Yaşamını ücretli çalışarak sürdürmekten başka şansı bulunmayan milyarlarca insanın bir anda nasıl işsizlik ve yoksulluk riskiyle karşı karşıya kalabileceğini bizlere gösterdi. Aslında vasfı ne olursa olsun dünyanın tüm işçilerinin mevcut ekonomik düzende ne derece kırılgan bir hayat sürdürdüklerini ortaya koydu” dedi.

Yaman, tüm bu olağanüstü koşullara rağmen taleplerinin geçerliliğini koruduğunu söyleyerek, salgın sonrası çoğulcu, özgürlükçü ve katılımcı demokrasinin tüm kurum ve kurullarıyla hayata geçirilmesi gerektiğini, ekonomik ve sosyal politikaların öncelikli amacının refahın adaletli dağılım olması gerektiğini, ücretli çalışanların yaşama ve iş şartlarının iyileştirilmesini, vergide adalet sağlanmasını, işsizlik ve kayıt dışı istihdamın ortadan kaldırılmasını, işsizlik sigortası fonunun amacına uygun kullanılmasını, kıdem tazminatı gibi işçilerin en önemkli kazanımlarının korunmasını, esnek çalışmaya dönük değişikliklerin gündeme geterilmemesini istediklerini kaydetti.