Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, genel kurulda yaptığı konuşmada, “24’üncü Dönem Meclisi’nin bize bir sözü vardı. ‘Meclis Anayasa’yı değiştirecek’, sözünü yerine getirmedi. Bu dönem talebimiz bir Anayasa değişikliği yapılsın, bu 80’den kalma, kullanılamayacak durumda olan Anayasa değişsin ki önümüzü görebilelim” dedi.

Bu sene güzel bir kamu sözleşmesi imzaladıklarını dile getiren Ergün Atalay, “Belki mükemmel değil ama güzel bir kamu sözleşmesi imzaladık. Düşük ücretleri belli bir seviyeye çektik. Özellikle vergi birimleriyle ilgili sıkıntılarımız var. Sene başında aldığımız zam yıl ortasından sonra eriyor, bir işe yaramıyor. Bununla ilgili önümüzdeki dönemde bu konunun bir daha gündeme gelmesiyle ilgili çalışma yapılmasını talep ediyorum” diye konuştu.

İşçi emeklilerinin maaşları hakkındaki taleplerini de dile getiren Atalay, “Bu ülkede emekliler var. Hepimiz oraya gideceğiz, emekli olacağız. Memur emeklileri 2 yılda bir memur zammından istifade ediyorlar ama işçi emeklilerinin de kamu sözleşmelerinde her 2 yılda bir yapılan zamdan istifade etmeleri gerektiğini ifade ediyoruz. Taleplerimizden bir tanesi de bu” dedi.

“Kişiyle ilgili cezalara da indirim olmasın”

Kadına şiddet konusunda alınması gereken tedbirlere değinen Atalay, “Kadına şiddetle ilgili son 5 yılda ülkemizden bin 134 tane kadınımız şiddete mağdur kalıp rahmetli oldular. Bununla ilgili Türk-İş olarak her platformda kanaatimizi ifade ediyoruz. Devlet kendisiyle ilgili cezaları gözden geçirsin ama kişiyle ilgili cezalara da indirim olmasın. Ne hak ediliyorsa o ceza verilsin ki bu meseleler son bulsun, bu meseleler önlensin” değerlendirmesinde bulundu.

“Bu ülkede GDO’lu ürünlerle ilgili zehirlenmeye devam ediyoruz” diyen Atalay konuşmasına, “Altı ayda büyümesi gereken pirinci bir buçuk ayda büyütüp bize yedirmeye devam ediyorlar. Gelişmiş ülkeler kendi kullanmadığını bize yollamaya gayret ediyor. Bununla ilgili sendikalar, kitle örgütleri üzerine düşeni yapmak zorunda. Ekilebilir arazimizin 3’te 1’ini ekiyoruz. Tarım arazilerine inşaatlar yapılmaya devam ediliyor” diye sürdürdü.

“80’den kalma anayasa değişsin”

Anayasa’nın değişmesi yönündeki taleplerini dile getiren Atalay, “Ocak 2011’de Anayasa platformu kuruldu. Bu salonda bulunan kitle örgütlerinin büyük bir bölümü onun içindeydi, ben de onun içindeydim. 13 vilayete gittik, 6 bin 500 kişiyle görüştük, 15 bin evrak hazırladık. Onu Meclis Başkanı’na teslim ettik. 24’üncü Dönem Meclisi’nin bize bir sözü vardı. ‘Meclis Anayasa’yı değiştirecek’, sözünü yerine getirmedi. Bu dönem talebimiz bir Anayasa değişikliği yapılsın, bu 80’den kalma, kullanılamayacak durumda olan Anayasa değişsin ki önümüzü görebilelim" diye konuştu.