2003 yılından bu yana her yıl düzenlenen Uluslararası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi’nin 16.’sı 4–6 Eylül 2018 tarihleri arasında Kazakistan’ın Miras Üniversitesi ev sahipliği ve Sakarya Üniversitesi İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Vecdi Can’ın koordinesinde Kazakistan’ın Çimkent şehrinde gerçekleştirildi.

Kazakistan Miras Üniversitesi, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı, Türk Tarih Kurumu, Sakarya Üniversitesi başta olmak üzere birçok üniversite ile Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı işbirliğiyle gerçekleştirilen ve Sakarya’da faaliyet gösteren merkezi İstanbul’da olan Toprak Turizmin organize ettiği kongreye, Türkiye başta olmak üzere Türk Dünyası’ndan 150 delege katıldı, 200 bildiri sunuldu. Toprak Turizm organizatörü Ahmet Toprak Türk dünyası için bu kadar önemli bir organizasyonu Sakarya’nın ulusal turizm markası Toprak Turizm olarak gerçekleştirdikleri için gururlu olduklarını belirtti.

Türk dünyasından çok sayıda bilim insanının katıldığı kongrede başta Türk Dünyasının meseleleri olmak üzere sosyal bilimler alanındaki birçok konu ele alındı. Kongrenin ikinci ayağı ise güney Kazakistan'ın başşehri Türkistan kentinde Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi'nin ev sahipliğinde gerçekleşti.

Kongre hakkında değerlendirmelerde bulunan BUÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yüce, “Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Başkanı merhum Prof. Dr. Turan Yazgan hocanın himayesinde 2002 yılında Kırgızistan’da başladı. Bugüne kadar her yıl Türk dünyasının değişik yerlerinde yapıla geldi. Türk dünyasının sorunları tartışıldığı en önemli forumlardan bir tanesidir. Türk dünyasının akademisyenlerin buluştuğu en önemli ve geleneksel kongredir. Türk dünyası arasında köprü rol oynayan bir sosyal araçtır” diye konuştu.

Türk dünyasının Avrupa’nın doğusundan Uzak Asya’ya kadar uzanan geniş bir coğrafyayı ifade ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Mehmet Yüce, bu coğrafyanın sahip olduğu jeo-stratejik yapı kadar doğal kaynaklarının zenginliğinin de büyük önem arz ettiğinin altını çizdi. Bu coğrafyada yaşayan 70 küsur farklı Türk boyunun ortak tarih ve kültüre sahip olduğuna işaret eden Yüce; “Daha açık bir ifadeyle bu coğrafyada yaşayan farklı topluluklar Türk milletinin farklı boylarını teşkil etmektedir. Tarih bu coğrafyada yaşayan Türk topluluklarının kültürel ve ekonomik işbirliği kurmasına yeniden fırsat vermiştir. Bilindiği üzere fırsatlar bir şanstır. Bu fırsatı iyi değerlendirmek gerekir. Aksi takdirde tekrar yüz yıl beklememiz gerekecektir. Türk toplulukları arasındaki etkileşimin arttırılması sürecinde en önemli unsurlardan biri bu toplulukların birbirini tanımalarını sağlamak için uygun ortam oluşturmak gerekir. İşte bu kongre de söz konusu gayeye hizmet eden araçlardan biridir” dedi.

Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Başkanı merhum Prof. Dr. Turan Yazgan hocanın himayesinde 2002 yılında Kırgızistan'da başladı. Bugüne kadar her yıl Türk dünyasının değişik yerlerinde yapılan ve Türk dünyasının sorunları tartışıldığı en önemli forumlardan biri olan kongre, Türk dünyasının akademisyenlerin buluştuğu en önemli ve geleneksel kongresi olma özelliğini taşıyor.