Yurdumuzun yüzlerce yıllık yaşam ve yemek kültürlerini; il, ilçe ve köyleri gezerek tanıtan Lezzet Yolculuğu ekibinin Budaklar Köyü’ndeki çekimleri renkli görüntülere sahne oldu. Sanatçı kişiliğinin yanında samimiyetiyle de vatandaşların büyük sevgisini kazanan Turgay Başyayla ve Lezzet Yolculuğu ekibi, Budaklar Köyü’ne gelişlerinde Muhtar Cemalettin Başkanat, Sakarya Yerel Kültür Derneği Başkanı Necmettin Kırık ve köy halkı tarafından yörelerine ait halk oyunlarıyla karşılandı.

Köyün yeşillikler içerisindeki meydanında, Manav kültürüne ait dartılı keşkek, malay, düğün çorbası, kabak kıvırma, yahni, cevizli lokum, gözleme, kabak tatlısı gibi yöresel yemekleri köyün kadınlarıyla birlikte sohbet ederek pişiren Turgay Başyayla, köyün sokaklarında gezmeyi de ihmal etmedi. Köy içindeki gezisi sırasında köylülerle birlikte saman indiren, tarlada marul toplayan, fırında köy ekmeği pişiren Turgay Başyayla, Halk Eğitim Merkezi tarafından okul lojmanında hizmete açılan dikiş kursunu da ziyaret etti. Kurs Öğretmeni Sevil Akaltın’dan çalışmaları hakkında bilgiler alan Başyayla, kursiyerlerin türkü isteğini geri çevirmeyerek, “Nar Tanesi (Sevda Olmasaydı)” isimli türküyü seslendirdi.

Manav Kültürünün temsilcisi Budaklar Köyü halkının yaşam ve yemek kültürüyle ilgili çekimler yapan Turgay Başyayla’ya, Muhtar Cemalettin Başkanat köyü hakkında bilgiler verirken, Sakarya Yerel Kültür Derneği Başkanı Necmettin Kırık da dernek logolu Türkmen Kefiyesi hediye ederek, ünlü türkücüyü SYKD üyesi yaptı. Muhtar Başkanat, 750 yıldır bu topraklarda yaşayan manavların, Sakarya’ya sonradan gelerek yerleşen değişik kültürlere mensup vatandaşlarla akrabalık bağları kurduklarını ve asırlardır barış içinde mutlu bir yaşam sürdüklerini belirtti.


İlimizin birkaç yerinde daha yöresel yemek çekimleri yapan “Turgay Başyayla ile Lezzet Yolculuğu” programının Budaklar Köyü ve Manav kültürünün tanıtımının yer aldığı bölümü önümüzdeki günlerde Show TV ekranlarında yayınlanacak.