Sakarya Büyükşehir Belediyesi Mayıs  Ayı Olağan Meclis Toplantısı Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu başkanlığında gerçekleştirildi. Mecliste 5 ilave gündem maddesi ile birlikte toplam 65 madde karara bağlandı. Başkan Toçoğlu, son dönemlerde gündemde yoğun olarak konuşulan Ada Treni konusuna açıklık getirdi.
 
Müze teklifi
Gündem dışı söz alan Milliyetçi Hareket Partisi grup sözcüsü Erkal Etçioğlu, “Uzunçarşı’da gerçekleştirilen çalışmalarda bir eksiklik var. İslam Ticaret Bankası İngilizlere karşı kurulan ilk milli bankamız. Uzunçarşı’daki düzenlemede bu bankada yer almalı. Bunun için ilgili bakanlığa müracaat edilerek Sakarya’ya müze olarak kazandırılabilir. Tren konusu Sakarya için çok önemli. 40 bin imza toplandı. Belediyemiz üzerine düşeni yapmaya çalışıyor. Gerekli düzenlemeler yapılarak alt ve üst geçitler TCDD’ye yaptırabilir diye düşünüyorum” diye konuştu.
 
“Hat şehri ortadan ikiye bölüyor”
İslam Ticaret Bankası’nın devir imkanı varsa gerekeni yapacaklarını, tarihi olarak kalan her yapıya sahip çıktıklarını söyleyen Başkan Toçoğlu, “Trenin merkeze gelmesi konusu sürekli tartışılıyor. Tabiki tren merkeze gelebilir. Mevcut tren hatlarının şehirin merkezini tam ortadan ikiye bölmesi bizim açımızdan önemli bir sorun. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın aldığı karar gereği trenler artık bariyer sistemi ile çalışmıyor. Henzemin geçitler ya kapatılıyor ya da alt veya üstgeçit yapılıyor. Şunu net söyleyelim. TCDD diyor ki; ‘Ben şehir merkezine tren çalıştıracaksam ya geçit yaparım ya da kapatırım.’ Böyle olunca bize gelen teklif şu; ikinci ve üçüncü geçit yani, Ofis ve Donatım geçitlerini tamamen kapatmak. Birinci geçitte de Atatürk Anadolu Lisesi tarafından gelen kısımda 200 metrelik bir köprü ile geçiş düşünüyorlar. Tabi orada sağa ve sola dönüşler söz konusu değil. Dolayısıyla soruyoruz donatımdaki ve ofisin oradaki geçitler tamamen kapandığı zaman siz bu işi nasıl çözmüş olacaksınız? Bu şekilde trafik yönetilebilir mi?” ifadelerini kullandı.

 
“Gerçekçi olmak gerek”
Başkan Toçoğlu, “İmzalar toplanıyor, yazılar yazılıyor, ısrarla bu konu gündemde tutuluyor. Tren tabiki merkeze gelsin. Ben de buna itiraz etmiyorum. Ama bu şartlarda mümkün değil. Altgeçitle bu işin nasıl çözülmeye çalışıldığına ilişkin iki tane örnek var: Arifiye ve Alifuatpaşa.  Arifiye’de altgeçit yapıldı, Alifuatpaşa’da geçit yapıldı. Ona benzer bir geçitin şehrin merkezinde yapılması teknik olarak mümkün mü? İkinci geçit kapanacak. Bütün trafik Atatürk Anadolu Lisesi’nin oradan kavşağa verilecek. Bu kavşaklar bu trafiği kaldırabilir mi? Ya da Bosna Caddesi’nden gelip sola dönüp Atatürk Bulvarı’na gideceksiniz. Bu mümkün mü? TCDD yetkilileri 4 sefer Sakarya’ya geldiler. Kontrol edildi. Geçite müsait mi? Altgeçit, üstgeçit, bariyer kapanma bütün alternatifler tek tek değerlendirildi. TCDD ile tüm formüller masaya yatırıldı. Birinci geçite sağa ve sola dönüş olmadan altgeçit yapılacak. İkinci ve üçüncü geçit tamamen trafiğe kapanacak. Tren ancak bu şekilde şehir merkezine gelecek. Bu şekilde trafik yönetilebilir mi?  Trenin merkeze gelmesini bizde istiyoruz. Ama gerçekçi olalım. Tren yer altına alınırsa sorunsuz bir şekilde merkeze gelmiş olur.”


İmza toplamaya gerek yok
Herkes gibi kendisinin de trenin şehir merkezine gelmesini istediğini ifade eden Başkan Toçoğlu, “Bunun için imza toplamaya gerek yok. Ama gerçekleri göz önünde bulundurarak konuşmak gerekiyor. Konu sadece trenin merkeze gelip gelmemesi değil. Bunu hepimizin görmesi gerekiyor. Biz şehir merkezinde raylı sistemi geliştirmeyi düşünürken buna nasıl olur da itiraz ederiz? Trenin yer altına alınması, altgeçit yapılmasını tabiki kabul ederiz. Ama ortada TCDD ile Ulaştırma,Denizcilik ve Bakanlığı’nın aldığı bir karar var” şeklinde konuştu.
 
Asfalt kredisine onay
Yol Bakım ve Altyapı Koordinasyon Dairesi Başkanlığı Yol Bakım ve Asfalt Şube Müdürlüğü’nün Büyükşehir sorumluluğuna giren yollarda yapacağı asfalt ve yol yapım çalışmaları ile ilgili olarak 25 milyonluk kredi alınması ve bu krediye ilişkin her türlü işlemin yürütülebilmesi için Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu’na oybirliği ile yetki verildi.
 

Şehrin tanıtımı için müdürlük kuruluyor
Sakarya’nın daha iyi tanıtılabilmesi, bu konuda politikalar belirlenebilmesi noktasında gerekli faaliyetleri yürütecek Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığına bağlı olarak faaliyet gösterecek Turizm ve Tanıtım Şube Müdürlüğü’nün kurulmasına meclis üyelerinin oylarıyla karar verildi.
 
Gündem maddeleri
Gündemin görüşüldüğü maddelerde kesin hesapla ilgili olan 60.maddenin 65.maddenin yerine alınması ve diğer maddelerin teselsül usulü kaydırılması oy birliği ile kabul edildi. 1-30.maddeler komisyonlardan geldikleri şekilde oybirliği ile kabul edildi. 31-50.maddeler oybirliği ile İmar ve Bayındırlık Komisyonu’na havale edildi. Uzunçarşı’da yer alan tescilli yapıların restorasyonu ile ilgili 51.madde oybirliği ile kabul edildi. 52,53,54,55,56,57.maddeler oybirliği ile kabul edildi. 58.madde Ulaşım ile Plan ve Bütçe Komisyonlarına havale edildi. 59.madde Hukuk Komisyonu’na havale edildi. Teselsül olarak kaydırılan maddelerden 60.madde olan Esentepe Park’ın işletmesinin Pamukova Belediyesi’ne bedeli yıllık 9 bin TL olarak değiştirilerek verilmesi oybirliği ile kabul edildi. 61,62, 63. maddeler oybirliği ile kabul edildi. 64. madde İmar Komisyonu’na havale edildi. Kesin hesabı içeren 65. madde Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilirken birleşime 12 Mayıs 2017 tarihine kadar ara verildi.