Edinilen bilgilere göre, merkezi İstanbul’da bulunan bir ilaç firması tarafından ABD’den getirtilen ilaç için yapılan ödemeler durduruldu.
Diyabet hastalığından dolayı el ya da ayaklarında yaralar oluşan hastalarda 3 seans halinde kullanılan ilacın her bir seansında 12 flakon (tüp) kullanıldığı ve bunun maliyetinin 45 bin TL olduğu öğrenildi.

Bir hastanın 3 seansta toplam 135 bin TL’ye mal olan tedavisinin bedeli ise devlet tarafından ödeniyor. Hastaya yazılan bu ilacın parasının eczane tarafından alınabilmesi için de sadece ilgili doktorun reçetesi ve hastane yönetiminin onayı gerekiyor.

Toyota Hastanesinde yaşanan ve müfettişlerin inceleme başlattığı olayda da, 200’den fazla kişiye aynı ilaçtan yazıldığı ve doktor ile hastane yönetiminin onayı sayesinde devletin kişi başına 135’er bin lira ödeme yaptığı öğrenildi. Öte yandan sadece Toyota Hastanesine yakın bir eczaneden 1,6 milyon liralık ilaç satıldığı ve söz konusu ilaçtan yazılan hastaların aynı eczaneye yönlendirildiği de ileri sürüldü.  

Ayrıca reçete yazımı karşılığında ilgili firmadan bazı doktorlara promosyon adı altında otomobil hediye edildiği de iddia edildi.

Söz konusu ilacı yurt dışından ithal eden ilaç firması ise, SGK geri ödeme listesine başvurmayarak hasta bazlı olarak ödeme yapılmasına sebebiyet vermekle suçlanıyor. Aynı ilaç firmasının yurt genelinde ki tüm ödemelerinin de durdurulduğu kaydedildi.

Medyadetay.com olarak ulaştığımız belgeleri ve isimleri ise müfettişlerin SGK’da ki incelemelerini tamamlamasının ardından kamuoyuna açıklayacağız. / MEDYADETAY