Gerek sektörel gelişime yönelik, gerekse Sakarya ihracatının üst seviyelere çıkmasına zemin oluşturacak temel ve spesifik konularda eğitim seminerlerine bir yenisi daha eklendi. 
Başkan Kösemusul yaptığı açıklamada, “Karasu Limanı, taşımacılık amaçlı demiryolu, boğaz köprüsü ile bağlantılı yolların kesiştiği Sakarya bu ekonomide de gittikçe büyüyen miktarda yerini alacaktır. Valilik, SAÜ, Sakarya Büyükşehir ve gerek ilgili diğer kuruluşlarla bu sektörde Sakarya’nın sektördeki payını büyütmek adına çalışmaları yürütecek ve eğitimler gerçekleştireceğiz”dedi. SATSO ve ABİGEM işbirliği ile nakliyeciler ve lojistik sektöründen temsilcilerin oluşturduğu 19. Meslek Komitesi’nin bu amaçla gerçekleştirdiği seminere SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları; Orhan Yılgenci ve Günay Güneş, Yönetim Kurulu Üyeleri; Murat Can ve Burhan Akçam ile meclis üyeleri, 19. Meslek Komitesi üyeleri ve üretici firma lojistik yöneticileri, tedarik zinciri yöneticileri, depo yöneticileri, depo şefi, nakliye yöneticisi, nakliye şefi birimlerinde görev yapan çalışanları ve bu alanda kariyer yapmayı hedefleyen katılımcılar iştirak etti.
Programda konuşan SATSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Orhan Yılgenci, “Lojistik sektörü dünyada ve ülkemizde olduğu gibi ilimizde de bulunduğu coğrafi konum itibariyle büyük önem kazanmaya başladı. SATSO olarak biz de bu sektörün geleceğin sektörü olduğunun farkındalığı ile önemsiyoruz. Önceden sadece taşımacılık ve sevkiyat olarak algılanan lojistik sektörü bugün artık çok geniş alanlara yayılan bir sektör haline geldi. SATSO 19. Meslek Komitemize söz konusu semineri organize etmelerinden dolayı teşekkür ediyor, destekliyoruz” diye konuştu. Seminerde, Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetim Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tanyaş, Maltepe Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Muhammed Bamyacı ve Lojistik Derneği Kurucu Üyesi Tuncay Aydın katıldı. Programda genel olarak "Tedarik Zinciri Yönetimi, Lojistik Yönetimi, Sektörün Dünyadaki ve Türkiye'deki durumu, Taşımacılık modelleri, Lojistik Köyleri, 4. Parti Lojistik anlayışı, Depo Yönetim sistemleri" konularında katılımcılara detaylı bilgiler verildi.

lojistik_sakarya2.jpg
Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası Eğitim salonunda gerçekleştirilen seminerde konuşan Tuncay Aydın öncelikle Lojistik Yönetimi Danışmanlığı yapan 4PL firmasının faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Mehmet Tanyaş ise lojistik ve tedarik zinciri yönetimi konusunda yaptığı sunumda, son yıllarda ülkemizde, taşımacılık olarak bilinen sektörden lojistik sektörüne doğru bir değişim programı izlendiğini belirterek “Türkiye’de yaklaşık 732 bin kamyon, 150 bin tır ve 60 bin uluslararası tır mevcuttur. Bu durum sadece karayolları taşımacılığını içeriyor. Lojistik sektöründe ise karayolları taşımacılığının yanı sıra hava ve deniz yolu ile taşımacılık da büyük önem kazanıyor. Lojistik yönetiminde karayolları deniz ve hava yolları ile güçlü bir entegrasyonu beraberinde getirir. Tedarik zincirinde müşterinin talebine göre çeşitlendirmek önemlidir. Çeşitlendiremezseniz ya müşteri kaybı ya da taşeronluğa girersiniz. Sadece taşımacılık değil depo, antrepo çalışmaları da yürütmeli, ürünün taşımacılığı ve dağıtımının yanında uluslar arası boyutta ürün temini konusunda da hizmet vermek, müşterinin kurumsal tek firma ile iletişim kurmasını sağlamak adına önemlidir. Müşterinin tüm taleplerini kendinizde toplayabilmelisiniz. Lojistik burada başlar. Yani müşteriye paneli getir kapıyı götür anlayışı. İşin özü ürünü tanımaktan geçer. Hangi ürünü hangi koşullarda ne kadar zamanda taşıyıp ulaştırabileceğinizi ve nasıl koruyacağınızı iyi analiz etmelisiniz” ifadelerini kullandı.

lojistik_sakarya4.jpg
Yrd. Doç. Dr Muhammed Bamyacı ise konuşmasında lojistik faaliyetleri, sistemi, yönetimi ve lojistik köyleri hakkında bilgi verdi. Bamyacı konuşmasında; “Bir ürün ya da hizmetin bir bedel karşılığında sahiplik değiştirmesine ticaret bunun ulular arası boyutta yapılmasına uluslararası ticaret denir. İşte bu noktada lojistik büyük önem kazanıyor ve ihtiyaç haline geliyor. Ticaretin olduğu her yerde lojistik önemlidir” diyerek sektörün gelişen ve çeşitlenen alanları hakkında bilgi verdi. Seminerde SATSO adına eğitmenlere Yönetim Kurulu üyeleri tarafından plaket takdim edildi. Sektör açısından büyük önem taşıyan seminer, soru cevap bölümünün ardından sona erdi.

lojistik_sakarya3.jpg