TÜBİTAK ARDEB son dönem projeleri arasından Sakarya Üniversitesi nezdinde kabul edilen 8 projeden ikisi Teknoloji Fakültesi’nden geldi. Teknoloji Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Hyun Soo Lim ve Yrd. Doç. Dr. Sezgin Kaçar’ın yürütücülüğünde kabul edilen projeler sırasıyla TÜBİTAK 1005 ve 1001 kategorisinde yer alıyor.
Teorik bilgisinin yanı sıra uygulama becerisine sahip mühendisler yetiştiren Teknoloji Fakültesi’nin aynı zamanda gerek yayınlarıyla gerekse iş dünyası ihtiyaçlarına yönelik çözüm odaklı projeleri ile akademik anlamda güçlü bir yapısı olduğunu belirten Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, başarılarından dolayı öğretim üyelerini ve proje ekiplerinde yer alan akademisyenleri tebrik etti.


Kanser tedavisinde kullanılacak
“TÜBİTAK 1005 Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı” tarafından desteklenmeye hak kazanan “Çok Işınlama Modlu Fotodinamik Terapi Lazer Sisteminin Geliştirilmesi” başlıklı proje, Prof. Dr. Hyun Soo Lim’in yürütücülüğünde hazırlandı. Teknoloji Fakültesi Biyomedikal Laboratuvarında görev yapan uzman ekibin de katkısıyla gerçekleştirilecek olan proje ile kanser tedavisinde en etkin ve yan etkisinin konvansiyonel yöntemlere göre çok daha az olduğu bilinen Fotodinamik Terapi (FDT) için kullanılacak “yakın kızılötesi (NIR) lazer ışık kaynağı” cihazının tasarlanması hedefleniyor. Proje sayesinde tıbbi cihaz sektöründe büyük oranda dış pazarlara bağımlı ülkemizin rekabet gücüne katkı sağlayacak, patentlenebilir ve ticarileştirilebilir bir ürün ortaya koymak amaçlanıyor. Ayrıca tasarlanacak cihazın farklı ışıma modlarında (Sürekli, süper atım, atım patlamalı) çalışarak olası termal hasarları minimize etmesi planlanıyor.



Yeni bir matematiksel modelleme yaklaşımı
“TÜBİTAK 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı” tarafından desteklenmeye hak kazanan ve Yrd. Doç. Dr. Sezgin Kaçar yürütücülüğünde hazırlanan “Doğrusal Olmayan Sistemlerin Frekans Boyutunda Modellenmesi ve Analizi İçin Yeni Bir Hesaplama Algoritması Tasarımı ve Uygulaması” başlıklı proje ile Tanımlama Fonksiyonları ile Doğrusal Olmayan Sistemlerin frekans cevabının elde edilmesi için yeni, hızlı ve etkin bir hesaplama algoritmasının tasarlanarak, yöntemin kullanılabilirliğini arttırıyor. Bu sayede yüksek dereceli Doğrusal Olmayan Sistemlere ait frekans cevapları analitik bir yöntem ile çok daha doğru ve hızlı bir şekilde hesaplanabilecek.