Tes-İş ile SEDAŞ arasında başlayan 3’üncü Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde sendikadan SEDAŞ’a büyük destek geldi. Son zamanlarda vatandaşların yoğun şikayetleri nedeniyle lisansının iptal edileceği söylentileri dolaşan SEDAŞ için Tes-İş Genel Mali Sekreteri Sedat Çokol’dan tepki geldi. Lisansın öyle kolay iptal edilemeyeceğini belirten Çokol; “Tekel bayisinin lisansını mı iptal ediyorsun arkadaş. Biz çalışanlar olarak SEDAŞ’tan memnunuz. SEDAŞ’ı kimseye ezdirmeyiz” dedi.

Tes-İş ve SEDAŞ arasında gerçekleştirilen 3. Toplu Sözleşme görüşmelerine Tes-İş Genel Başkan Yardımcısı Hasan Tahsin Zengin, Tes-İş Genel Mali Sekreteri Sedat Çokol, Tes-İş Sakarya Şube Başkanı İrfan Kabaloğlu, SEDAŞ İcra Başkanı Bekir Sami Güven, SEDAŞ Dağıtım Direktörü Yunus Bekircan, SEDAŞ Yabancı ortağı Yönetim Kurulu Üyesi Petr Zachoval SEDAŞ İnsan Kaynakları Müdürü Özlem Tamer ve sendika temsilcileri katıldı.

Görüşmelerin açılış konuşmasını yapan Tes-İş Genel Başkan Yardımcısı Hasan Tahsin Zengin; “Biz bir tarafız. Biz talep eden tarafız. Sizde verecek olan tarafsınız. Biz sizi tanıyoruz sizde bizi. İşçi arkadaşlarımızın talepleri belli. İşveren olarak sizde bunları dinleyip hesabınızı yaparak görüşeceksiniz. Şimdiye kadar hiçbir sıkıntı yaşamadığımız bu şirket bize memnuniyet veriyor. Burada çalışanlar kadar yöneticiler de önemli. Özelleşen yerlerde hep SEDAŞ örnek gösteriliyor. Diğer kurumlarda yöneticiler bir sene bile dayanamazken burada işi bilen altyapıdan gelen yöneticiler var. Gündüz işe gidiyor akşam çalışanlarla top oynuyorsunuz. Bu da işçiye moral veriyor. İşçide verimli bir şekilde çalışıyor. Burada yapacağımız görüşmenin diğer görüşmelerde olduğu gibi masada biteceğini ve her iki tarafı da memnun edeceğini biliyoruz” diyerek, SEDAŞ yöneticilerine teşekkür etti.

Tes-İş Genel Mali Sekreteri Sedat Çokol kendisinin işe SEDAŞ’ta başladığını ve bu kurumda çok şey öğrendiğini belirterek; “Biz burada çalışırken hiç paraya bakmadık. Hep hizmet için çalıştık. Bakımda onarımda her biriminde çalıştım. Şimdi Ankara’dayım ama Adapazarı’nın bütün şebekesi hala aklımda. 1999 yılındaki depremi hatırlayın. Depremin ikinci günü şehre elektrik verdik. Ölülerimiz vardı ama biz çalışmaya devam ettik. Sakarya bunları o kadar çabuk unutmamalı. O depremden geçen tek kurum SEDAŞ olmuştu. SEDAŞ kanunlar ve kurallar çerçevesinde çalışıyor. Yasal olmayan hiçbir işlem yapılmıyor. Benim evimin arkasında sokak lambası söndü. Aradım SEDAŞ’ı hayırdır karanlıkta kaldık dedim. Yasalar gereği o sokak lambasının fazla olduğunu ve o yüzden söküldüğünü belirttiler. SEDAŞ’ın lisansı iptal edilecekmiş. Tekel Bayisinin lisansını mı iptal ediyorsun arkadaş! Biz SEDAŞ’tan memnunuz. Kurumlar özelleşirken her yerde kadrolular 4/C’li oldu ama burada tek bir kişi bile olmadı. SEDAŞ’ta insana, çalışana ve emeğe saygı var. SEDAŞ’ı kimseye ezdirmeyiz. Çalışanlar sahip çıkar. Yabancı ortakları var. Çekler gider Fransızlar gelir önemli değil ama biz buradayız. Çalışanlar hep burada” diye konuştu.

SEDAŞ adına bir konuşma yapan SEDAŞ İcra Başkanı Bekir Sami Güven, şirketlerinde özel ve kamu diye bir ayrımı çalışanlarına hiçbir zaman uygulamadıklarını anlatarak; “2009 yılının Şubat ayından beridir faaliyetteyiz. Çalışanlarımızın hepsini şirket içinde tuttuk. Aradan 4 yıl gibi bir süre geçti. Biz taahhütlerimiz yerine getirdik. İlk toplu sözleşmemize oturduğumuzda EPDK’nın getirdiği kurallar çerçevesinde yapılması gerekenleri yaptık. Bizler biliyoruz ki SEDAŞ çalışanlarıyla SEDAŞ’tır. Bizler onlarla bir marka olacağız. Hizmet alnımızdaki 4 ilde 3 milyon vatandaşımıza hizmet veriyoruz. Bunların bir buçuk milyonu müşterimiz. Bin 440 köye hizmet götürüyoruz. Bütün bu hizmetler hazırlanan planlar çerçevesinde yapılıyor. Kamunun yaptığı yatırımın 4 katını yaptık. Birçok yeni hizmetimiz bu yıl içinde hizmete girecek. Bizim en önemli konularımızdan biri çalışanlarımızdır. Çalışan hakkını alınca en iyi hizmeti verecektir. Bizimde amacımız bu görüşmeleri masada bitirmek” dedi. Enerji sektöründe kesintilerin arızaların olağan şeyler olduğunu kaydeden Güven, şirket olarak arıza ve kesintilere en hızlı şekilde müdahale edebilmek için çalıştıklarını söyledi. Bölgenin en önemli vergi veren kurumlarının başında SEDAŞ’ın geldiğini anlatan Güven, “Şirketin merkezi Sakarya’da. Merkezin burada olması Sakarya için büyük bir kazançtır. Kurum ve kuruluşlar bu avantajı en iyi şekilde kullanmalılar” dedi.

Tes-İş Genel Başkan Yardımcısı Hasan Tahsin Zengin, SEDAŞ İcra Kurulu Başkanı Bekir Sami Güven’e taşeron işçilerin haklarının görüşmenin ilk maddesi olduğunu ve kadro istediklerini belirtti. Güven de şirket olarak taşeron işçilerinin de her türlü haklarının korunacağını ve kadro konusunda sendikayla görüşeceklerini belirterek taşeron işçilere kadro ışığını yaktı. Zengin, Güven’e çiçek takdim ederek görüşmelerin hayırlı olması temennisinde bulundu ve görüşme basına kapalı olarak devam etti.