SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ, Yönetim Kurulu Üyeleri ve meclis üyelerinin katılımı ile gerçekleştirilen Şubat ayı meclis toplantısının onur konukları Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce ve Sakaryaspor Başkanı Cumhur Genç oldu.

Toplantıda konuşan Sakaryaspor Başkanı Cumhur Genç, Sakaryaspor’un faaliyetleri, mali durumu ile ilgili bilgi vererek şehrin tanıtımında Sakaryaspor’un gerçek bir marka değeri olduğuna dikkat çekti.

"Sakaryaspor’un sabit gelire ihtiyacı var"

Başkan Genç konuşmasında; “Kulübümüz şehrimizin en büyük markası konumundadır. Biz de yönetime geldiğimizden bu yana bu marka değerini yükseltmek için gayret ediyoruz. Şu anda tribün gelirleri dışında herhangi bir sabit gelirimiz yok. Kulubümüzün kalıcı bir gelire ihtiyacı var. Bu doğrultuda girişimlerimiz devam ediyor. Zor zamanlarında Sakarya Büyükşehir Belediyesi Başkanımız Ekrem Yüce ve Sakaryaspor 54. yıl formalardan alarak klübümüze destek olan SATSO camiasına teşekkür ediyorum. Son 2 yıldır kıyısından döndüğümüz şampiyonluk çok yakın zamanda gelecektir. Bize inanan, arkamızda duran tüm Sakarya’ya ve Sakaryaspor camiasına sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz” ifadelerini kullandı.

Cumhur Genç ayrıca yeni bir tesis inşası planladıklarını dile getirerek bu konuda şehir erklerinden destek beklediklerini ifade etti.

"Bu şehrin gelişimi ortak paydamızdır"

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce ise, SATSO ile işbirliği içerisinde şehre büyük faydalar sağlanacağını ve SATSO’nun Sakarya için bir kazanç olduğuna vurgu yaparak; “Şehrimizin ticari hayatında önemli yeri olan SATSO, ülkemizin en eski ticaret odalarından biridir. Köklü bir geçmişe sahip olan ve Ahilik kültürü ile temelleri oluşturulan ticaret hayatımızın mirasını Sakarya’da yaşatmaya devam etmektedir. Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak, SATSO ile ortak paydamız bu şehrin gelişimidir ve bu şehre fayda sağlamak için işbirliği içerisinde projelerimize devam ediyoruz. Sanayi herşeyin başıdır. Ancak, tarımsız sanayi, sanayisiz tarım olmaz. Tarım varsa hayat var. Tarımdan vazgeçemeyiz. Ancak sanayi ve ticaret bileşik kaplar gibidir. Bu sektörleri paralel olarak ilerletmeliyiz. En gelişmiş ülkelerin sanayileri kadar tarımları da çok gelişmiş düzeydedir. Kalkınmamız bireysel değil toplumsal ve halkımıza fayda sağlayacak konularda olmalıdır. Bu konuda da SATSO çok başarılı çalışmalara imza atarak şehrimizin iki yönlü büyümesine ciddi katkılar sağlamaktadırlar" diye konuştu.

Vergi iadesi sorununa çözüm için çalışıyoruz

Başkan Yüce; “GSMH’de şehrimiz iller bazında maalesef son sıradadır. Böyle bir potansiyele göre bu olmaması gereken bir durumdur. Bunun çözümü için yoğun uğraşlar gösteriyoruz. Şehrimizin ve halkımızın hak ettiğini alması için yasa tasarısı önerilerimizi sunduk. Ülkemiz dünyanın önemli ekonomileri arasında yer alıyor. Sakarya’nın ise ülkemiz ekonomisine katkıları yadsınamaz. Biliyorsunuz Büyükşehir Belediyesi olarak vergi iadeleri konusunda sıkıntılar yaşıyoruz. Bunun çözümü için ise gerekli mercilerle görüşmeler gerçekleştiriyoruz. Vergi iadeleri konusunda hiçbir firma ile problemimiz yoktur ve de olamaz. Mevzu bahis olan bir firmamız var ve KDV iadelerini Büyükşehir Belediyemizden alıyorlar. Bu firmanınşehrimizin ekonomisine olan katkılarını göz ardı edemeyiz. Ülkemizde ihracat konusunda üst sıralarda bulunuyorsak bunda bu firmamızın katkısı en büyüktür. Ancak bizlere ödenen vergilerin tamamı vergi iadelerine gidiyor ve zaman zaman da yetmiyor kendi bütçemizden sağlıyoruz. Firmamız aldığı hizmetlerin yüzde 29’unu şehrimizden alıyor ancak %71’ini dışarıdan sağlıyor ve vergileri de o şehirlere gidiyor. Ancak vergi iadeleri söz konusu olduğunda da bu oran hesaba katılmadan tümünü Büyükşehir Belediyemiz karşılamak zorunda kalıyor. Eksik hukuksal sorunları düzeltmek için gayret gösteriyoruz. Vergi iadeleri konusunda son aşamaya da geldik. Bir talebimiz oldu. İki milyar ya da üç milyar doların üzerindeki firmalar, KDV iadelerini verdikleri illerden almaları önerisiydi. Bunun üzerinde bir çalışma var ve bu sorunu aştığımız zaman Sakarya’daki faaliyetler çok daha farklı boyut kazanacaktır. Bu sorunun çözümünde çözümün tek taraflı değil müşterek çıkarlar doğrultusunda istişare ile yapılmasının taraftarıyız. Değerli firmamız ve Sakarya için en makul çözüm ne ise o çözümün peşindeyiz” dedi.

"Depremin yaralarını sarmaya çalışıyoruz"

Açıklamalarına devam eden Başkan Yüce; “Bilindiği üzere şehrimiz 21 yıl önce bir deprem ile felaketi yaşadı. Günümüzde sürekli şehrimizi ilgilendiren en büyük sorunlardan biri kentsel dönüşümün gerçekleştirilmesi. Bunun için büyük iş bakanlığımızdadır ancak bizler de bu soruna çözüm bulmak için kendi bünyemizde çalışmalarımıza devam ediyoruz. 1999 depremi sonrasında bütün illere dünya bankasından destek yardımı geldi. Bu yardım etkilenen illere bölüştürüldü daha sonra Sakarya harici hiçbir il bunları maalesef iade etmedi. Bir tek Sakarya’ya 26 milyon euro gibi bir borç çıkarıldıve biz şehir olarak bunu yaklaşık 20 yıldır ödemeye çalışıyoruz. Her yıl 6 milyon liralık bir ödeme yapmaya uğraşıyoruz. Bu soruna da çözümler arıyoruz ancak prosedürler nedeniyle süreç maalesef uzuyor. Çözülmesi için gerekli yasa tekliflerini sunmaya devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Konuşmasının devamında yapılması son bir yıla yakın zamandır Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen projelerde gelinen aşamalar hakkında bilgi veren Başkan Yüce, özellikle hafif raylı sistem, Sera A.Ş., Melen Botanik Vadisi, 2021 yılı Kültür Başkenti adaylığı, çikolata fabrikası, Katı Atık Yönetimi Tesisi, yol çalışmaları, otopark, çalışmaları tarım, sanayi ve sosyal hayatın geliştirilmesi adına yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Konuşmasının sonunda SATSO Meclis üyelerinin afet yönetimi, ulaşımda “S” plaka ve şehrin merkezi Çark Caddesinin geliştirilmesi adına kendisine yöneltilen soruları cevaplandırdı. Konuşması ve sunumunun ardından Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce’ye, SATSO Yönetim Kurulu Başkanı A. Akgün Altuğ ve Meclis Başkanı Talip Kuriş tarafından plaket takdim edildi.